A hongkongi levegőminőségi egészségügyi index áttekintése
Overview of Hong Kong's Air Quality Health Index

Posted on June 3rd 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-06-03/overview-of-hong-kongs-air-quality-health-index/hu/
Note: This the fith article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Már hosszú idő telt el azóta, hogy a hongkongi EPA frissítette a levegőminőségi index szabványát a hagyományos légszennyezettségi indexről az úgynevezett levegőminőség- egészségügyi indexre (AQHI), de mostanáig soha nem értünk el olyan változtatást, hogy mélyebben megvizsgáljuk ez, amit ebben a cikkben meg fogunk tenni.

A hongkongi EPA valójában kiváló munkát végzett az AQHI meghatározásának elmagyarázásában, és az AQHI megértéséhez szükséges információk elérhetők a webhelyükön . A legnyilvánvalóbb egyszerűsítés a hagyományos 0-500-as index átváltása egy új, egyszerűsített 0-10 + tartományra, amely öt egészségügyi kockázati kategóriába sorolható, az alábbiak szerint:

LOW MODERATE HIGH VERY HIGH SERIOUS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 10+

Valójában azonban sokkal többről van szó, mint a tartomány egyszerűsítéséről: az új AQHI bevezeti az Added Health Risk (%AR) nagyon okos koncepcióját is, amelyet eredetileg 2007-ben határozott meg egy négy dél-afrikai partnerből álló csapat. Kanadában használják.


A hagyományos AQI-től eltérően, amelynél az AQI az egyéni AQI-k maximumaként van meghatározva, az AQH a teljes kiterjesztett kockázatot ( AR ) az egyéni szennyező anyagok kiterjesztett kockázatának ( IAR ) összegeként határozza meg. Az elképzelés például az, hogy ha az ózon (O 3 ) és a részecske (PM 2,5 ) szintje is magas, akkor az egészségre gyakorolt kockázat valószínűleg kétszer akkora, mintha csak a részecskeszint lenne magas. A hagyományos AQI skála esetén az AQI nem veszi figyelembe a többszörös szennyező helyzetet, azaz az AQI csak az összes szennyező anyagból származó maximális szintként van meghatározva.

AQHI Augmented Risk = IAR ( NO2 ) + IAR ( SO2) + IAR ( O3 ) + max( IAR ( PM2.5 ), IAR ( PM10 ) )

Traditional AQI = max( IAQI ( PM2.5 ), IAQI ( PM10 ), IAQI ( O3 ), IAQI ( NO2 ), IAQI ( SO2 ) )

Az egyéni szennyező anyagok fokozott kockázata ( IAR ) Hongkong egészségügyi statisztikáit és légszennyezettségi adatokat használó epidemiológiai vizsgálatokon alapul. A szennyezőanyag-szint és a relatív kockázatok közötti korrelációs együttható meghatározásával dolgoznak, amelyet a kórházi felvételekkel mérnek. De mivel a grafikonok gyakran sokkal könnyebben érthetők, az IAR töréspontjait az alábbi grafikonon ábrázoltuk:

Néhány érdekességet érdemes megjegyezni: Először is ez egy újabb bizonyítéka a PM 10 és a PM 2,5 közötti járványtani korrelációnak – ami azt jelenti, hogy azokban az országokban, ahol csak a PM 10 áll rendelkezésre, lehetséges a PM 2,5 levonása, mint például az AQI – ahogyan azt ebben kifejtettük. cikk .

Másodszor, az egyenértékű koncentráció legmagasabb megnövelt kockázata az ózon. Mivel az epidemiológiai vizsgálat módja nagy valószínűséggel a hosszan tartó expozícióból eredő kockázatot tükrözi. Más szóval, ha összehasonlítjuk, akkor inkább a 8 órás ózonnormával kell megtenni, nem pedig az órai normával. Ez valóban probléma lehet, mivel nemrég frissítettük a rendszerünket az óránkénti azonnali öntött Ozone AQI használatára, mivel úgy gondoljuk, hogy ez fontos volt az állampolgárok számára, mivel az egészségügyi döntés a tényleges koncentrációk, és nem a 8 órával ezelőtti.

Végül, ha egy szennyező anyag nem áll rendelkezésre, akkor a számítás már nem lehetséges. Emiatt az AQHI 3 órás gördülő átlagot használ, így ha egy szennyezőanyag hiányzik, az átlagként becsülhető, mint az előző 2 óra. Ezen túlmenően, ha több mint egy órán keresztül hiányzik a szennyezőanyag-adat, akkor az AQHI nem kerül jelentésre.

oOo

Tehát most, hogy az AQHI mögött meghúzódó koncepció megérthető, az utolsó lépés a jelentett értékek gyakorlati összehasonlítása a hagyományos AQI skála és az új AQHI skála használatával, amit az alábbi példában az elmúlt 15 nap adatainak felhasználásával hajtunk végre. Shanghai Jing'an állomás (静安监测站).

A következetes vizuális összehasonlítás érdekében bevezetünk egy köztes színt a mérsékelt (3-6) szintekhez, az alábbiak szerint:

0-3
3-4.5
4.5-6
6
7-10
10+

The visual comparison result speaks for itself, with AQHI reporting higher levels (

) than traditional AQI (
) when several pollutants are high at the same time (most of the time Ozone and PM2.5), and AQHI reporting low
when only one pollutant is high (happens when only PM2.5 is moderate
, but all other pollutants are low
). That means that no scale is better than any other one, but each scale is having their own strong points are reporting specific pollution event.

HK AQHI Standard

US AQI Standard

US Individual AQI



oOo

Következtetésként a legfontosabb az, hogy ne feledjük, hogy minden skálának megvan a maga sajátossága, és a legfontosabb az, hogy a skálák változatossága megmaradjon: Kezdjük azt hinni, hogy csak egy egyedi skála nem biztos, hogy helyes. megoldást, és most egy olyan globális megoldáson dolgozunk, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiválasszák az igényeiknek leginkább megfelelő skálát.

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius