Pregled zdravstvenog indeksa kvalitete zraka u Hong Kongu
Overview of Hong Kong's Air Quality Health Index

Posted on June 3rd 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-06-03/overview-of-hong-kongs-air-quality-health-index/hr/
Note: This the fith article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Prošlo je dosta vremena otkako je Hong Kong EPA ažurirala svoj standard indeksa kvalitete zraka s tradicionalnog indeksa onečišćenja zraka na takozvani zdravstveni indeks kvalitete zraka (AQHI), ali do sada nismo dobili promjenu da bismo dublje pogledali što ćemo učiniti u ovom članku.

Hong Kong EPA je zapravo napravio izvrstan posao u objašnjavanju kako se definira AQHI, a informacije koje su potrebne za razumijevanje AQHI dostupne su na njihovoj web stranici . Najočitije pojednostavljenje je promjena tradicionalnog indeksa 0-500 u novi pojednostavljeni raspon 0-10 + , podijeljen u pet kategorija rizika za zdravlje, kao što je prikazano u nastavku:

LOW MODERATE HIGH VERY HIGH SERIOUS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 10+

No zapravo postoji mnogo više od pojednostavljenja raspona: novi AQHI također uvodi vrlo pametan koncept dodanog zdravstvenog rizika (%AR) , koji je izvorno definirao 2007. godine tim od četiri partnera iz Južne Afrike, a prvi koristi se u Kanadi .


Za razliku od tradicionalnog AQI-a za koji se AQI definira kao maksimum pojedinačnih AQI-ova, AQH definira ukupni povećani rizik ( AR ) kao zbroj povećanog rizika pojedinačnih onečišćivača ( IAR ). Ideja je, na primjer, da ako su razine ozona (O 3 ) i čestica (PM 2,5 ) visoke, onda je rizik za zdravlje vjerojatno dvostruko veći nego da je visoka samo razina čestica. U slučaju tradicionalne AQI ljestvice, AQI ne uzima u obzir situaciju s više onečišćujućih tvari, tj. AQI se definira samo kao najveća razina svih onečišćujućih tvari.

AQHI Augmented Risk = IAR ( NO2 ) + IAR ( SO2) + IAR ( O3 ) + max( IAR ( PM2.5 ), IAR ( PM10 ) )

Traditional AQI = max( IAQI ( PM2.5 ), IAQI ( PM10 ), IAQI ( O3 ), IAQI ( NO2 ), IAQI ( SO2 ) )

Povećani rizik od pojedinačnih zagađivača ( IAR ) temelji se na epidemiološkim studijama koje koriste zdravstvene statistike Hong Konga i podatke o onečišćenju zraka. Oni rade definiranjem koeficijenta korelacije između razine onečišćivača i relativnih rizika, koji se mjere prijemima u bolnicu. Ali budući da su grafikoni prilično često puno lakši za razumijevanje, IAR prijelomne točke ucrtane su na grafikonu ispod:

Vrijedi primijetiti nekoliko zanimljivih točaka: Prvo, ovo je još jedan dokaz epidimiološke korelacije između PM 10 i PM 2,5 - što znači da je za zemlje u kojima je dostupan samo PM 10 moguće odbiti PM 2,5 kao AQI - kao što smo objasnili u ovome članak .

Drugo, najveći povećani rizik za ekvivalentnu koncentraciju je ozon. Budući da način na koji se provodi epidemiološka studija najvjerojatnije odražava rizik zbog produljene izloženosti. Drugim riječima, ako se uspoređuje, tada bi to trebalo učiniti s 8-satnim standardom ozona, a ne sa standardom po satu. To zapravo može predstavljati problem budući da smo nedavno ažurirali naš sustav za korištenje AQI-ja za trenutni ozon za svaki sat jer vjerujemo da je to važno za građane jer je zdravstvena odluka stvarna koncentracija, a ne ona od prije 8 sati.

Na kraju, u slučaju da jedan zagađivač nije dostupan, izračun više nije moguć. Iz tog razloga, AQHI koristi tekući prosjek od 3 sata, tako da se, kada onečišćivač nedostaje, može procijeniti kao prosjek za prethodna 2 sata. Štoviše, ako podaci o onečišćenju nedostaju više od jednog sata, tada se AQHI ne prijavljuje.

oOo

Dakle, sada kada je koncept koji stoji iza AQHI shvaćen, posljednji korak je praktična usporedba prijavljenih vrijednosti pomoću tradicionalne AQI ljestvice i nove AQHI ljestvice, što je učinjeno u primjeru u nastavku korištenjem podataka za posljednjih 15 dana iz Stanica Šangaj Jing'an (静安监测站).

Radi dosljedne vizualne usporedbe, uvodimo srednju boju za umjerene (3-6) razine, kako slijedi:

0-3
3-4.5
4.5-6
6
7-10
10+

The visual comparison result speaks for itself, with AQHI reporting higher levels (

) than traditional AQI (
) when several pollutants are high at the same time (most of the time Ozone and PM2.5), and AQHI reporting low
when only one pollutant is high (happens when only PM2.5 is moderate
, but all other pollutants are low
). That means that no scale is better than any other one, but each scale is having their own strong points are reporting specific pollution event.

HK AQHI Standard

US AQI Standard

US Individual AQI



oOo

Kao zaključak, ono što je najvažnije je zapamtiti da svaka ljestvica ima svoju specifičnost, a najvažnije je zadržati raznolikost u ljestvicama: Počinjemo vjerovati da imati samo jednu jedinstvenu ljestvicu možda nije ispravno rješenje, a sada radimo na globalnom rješenju koje će korisnicima omogućiti odabir mjerila koje najbolje odgovara njihovim potrebama.

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius