Преглед здравственог индекса квалитета ваздуха у Хонг Конгу
Overview of Hong Kong's Air Quality Health Index

Posted on June 3rd 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-06-03/overview-of-hong-kongs-air-quality-health-index/sr/
Note: This the fith article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Прошло је већ доста времена откако је ЕПА у Хонг Конгу ажурирала свој стандард за индекс квалитета ваздуха са традиционалног индекса загађења ваздуха на такозвани здравствени индекс квалитета ваздуха (АКХИ), али до сада никада нисмо имали промену да бисмо боље погледали то, што ћемо и урадити у овом чланку.

Хонгконшка ЕПА је заиста урадила одличан посао у објашњавању како је АКХИ дефинисан, а информације које су вам потребне за разумевање АКХИ доступне су на њиховој веб страници . Најочигледније поједностављење је промена традиционалног индекса 0-500 у нови поједностављени опсег 0-10 + , подељен на пет категорија ризика по здравље, као што је приказано у наставку:

LOW MODERATE HIGH VERY HIGH SERIOUS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 10+

Али заправо постоји много више од поједностављења опсега: нови АКХИ такође уводи веома паметан концепт додатног здравственог ризика (%АР) , који је првобитно дефинисао тим од четири партнера из Јужне Африке, 2007. користи се у Канади .


За разлику од традиционалног АКИ за који је АКИ дефинисан као максимум појединачних АКИ-а, АКХ дефинише укупни повећани ризик ( AR ) као збир повећаног ризика за појединачне загађиваче ( IAR ). Идеја је, на пример, да ако су нивои озона (О 3 ) и честица (ПМ 2,5 ) високи, онда је ризик по здравље вероватно дупло већи него да је висок само ниво честица. У случају традиционалне АКИ скале, АКИ не узима у обзир ситуацију са више загађивача, односно АКИ је дефинисан само као максимални ниво свих загађивача.

AQHI Augmented Risk = IAR ( NO2 ) + IAR ( SO2) + IAR ( O3 ) + max( IAR ( PM2.5 ), IAR ( PM10 ) )

Traditional AQI = max( IAQI ( PM2.5 ), IAQI ( PM10 ), IAQI ( O3 ), IAQI ( NO2 ), IAQI ( SO2 ) )

Повећани ризик за појединачне загађиваче ( IAR ) заснива се на епидемиолошким студијама које користе здравствене статистике Хонг Конга и податке о загађењу ваздуха. Они раде тако што дефинишу коефицијент корелације између нивоа загађивача и релативних ризика, који се мере пријемом у болницу. Али пошто су графикони често много лакши за разумевање, ИАР тачке прекида су уцртане на графикону испод:

Неколико занимљивих тачака вреди приметити: Прво, ово је још један доказ епидимиолошке корелације између ПМ 10 и ПМ 2,5 - што значи да је за земље у којима је доступан само ПМ 10 , могуће одбити ПМ 2,5 као што је АКИ - као што смо објаснили у овоме чланак .

Друго, највећи повећани ризик за еквивалентну концентрацију је озон. Будући да начин на који се ради епидемиолошка студија, највероватније одражава ризик услед продужене изложености. Другим речима, ако се упореди, онда би то требало да се уради са стандардом за озон од 8 сати, а не са стандардом по сату. То заправо може бити проблем јер смо недавно ажурирали наш систем на коришћење сатног инстант ливеног озона АКИ јер верујемо да је то важно за грађане јер су здравствена одлука стварне концентрације, а не она од пре 8 сати.

На крају, у случају да један загађивач није доступан, онда прорачун више није могућ. Из тог разлога, АКХИ користи покретни просек за 3 сата, тако да, када загађивач недостаје, може се проценити као просек као претходна 2 сата. Штавише, ако постоји више од једног сата података о загађењу који недостају, онда се АКХИ не пријављује.

oOo

Дакле, сада када је концепт који стоји иза АКХИ схваћен, последњи корак је практична поређења пријављених вредности користећи традиционалну АКИ скалу и нову АКХИ скалу, што је урађено у примеру испод користећи податке из последњих 15 дана из Шангајска станица Јинг'ан (静安监测站).

Ради доследног визуелног поређења, уводимо средњу боју за умерене (3-6) нивое, као што следи:

0-3
3-4.5
4.5-6
6
7-10
10+

The visual comparison result speaks for itself, with AQHI reporting higher levels (

) than traditional AQI (
) when several pollutants are high at the same time (most of the time Ozone and PM2.5), and AQHI reporting low
when only one pollutant is high (happens when only PM2.5 is moderate
, but all other pollutants are low
). That means that no scale is better than any other one, but each scale is having their own strong points are reporting specific pollution event.

HK AQHI Standard

US AQI Standard

US Individual AQI



oOo

Као закључак, оно што је најважније је запамтити да свака скала има своју специфичност, а најважније је задржати разноликост у скалама: Почињемо да верујемо да имати само једну јединствену скалу можда није исправно решење, а ми сада радимо на глобалном решењу које ће корисницима омогућити да изаберу скалу која најбоље одговара њиховим потребама.

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius