Levegőminőség-index skála és színmagyarázat

Ossza meg: aqicn.org/scale/hu/

Az alábbi táblázat az US-EPA 2016 szabvány által meghatározott levegőminőségi index skáláját határozza meg:

AQI Légszennyezettségi szint Egészségügyi vonatkozások Figyelmeztetés (PM2,5-höz)
0 - 50 A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés csekély vagy egyáltalán nem jelent kockázatot Egyik sem
51 -100 Mérsékelt A levegő minősége elfogadható; néhány szennyező anyag azonban mérsékelt egészségügyi aggodalomra ad okot nagyon kis számú, a levegőszennyezésre szokatlanul érzékeny ember számára. Az aktív gyermekek és felnőttek, valamint a légúti betegségben, például asztmában szenvedőknek korlátozniuk kell a hosszan tartó szabadtéri terhelést.
101-150 Egészségtelen érzékeny csoportok számára Az érzékeny csoportok tagjai egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg ez nem érinti. Az aktív gyermekek és felnőttek, valamint a légúti betegségben, például asztmában szenvedőknek korlátozniuk kell a hosszan tartó szabadtéri terhelést.
151-200 Egészségtelen Mindenki tapasztalhat egészségügyi hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai súlyosabb egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak Az aktív gyermekek és felnőttek, valamint a légúti betegségekben, például asztmában szenvedőknek kerülniük kell a hosszan tartó szabadtéri erőfeszítést; mindenki másnak, különösen a gyerekeknek korlátoznia kell a hosszan tartó szabadtéri erőfeszítést
201-300 Nagyon egészségtelen Egészségügyi figyelmeztetések vészhelyzetekre. Valószínűbb, hogy az egész lakosságot érinti. Az aktív gyermekek és felnőttek, valamint a légúti betegségben, például asztmában szenvedők kerüljenek minden szabadtéri erőfeszítést; mindenki másnak, különösen a gyerekeknek korlátoznia kell a szabadtéri erőfeszítést.
300+ Veszélyes Egészségügyi figyelmeztetés: mindenki tapasztalhat súlyosabb egészségügyi hatásokat Mindenkinek kerülnie kell a szabadtéri erőfeszítéseket

Az AQI skálán szereplő szennyező anyagokkal kapcsolatos további információkért lásd:

A más országokból származó AQI skálákkal kapcsolatos további információkért tekintse meg:

Tanácsadók

A szingapúri egészségügyi minisztérium ( MOE ) következő tanácsai nagyon jó magyarázatot adnak sok nyelven a különböző AQI tartományokra (PSI=AQI) vonatkozó egészségügyi tanácsokról.

A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

A levegőminőségi szintekről

- Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
0 - 50 A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
51 -100 Mérsékelt A levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
101-150 Egészségtelen az érzékeny csoportok számára Az érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
151-200 Egészségtelen A teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
201-300 Nagyon egészségtelen Egészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
300+ Veszélyes Egészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.Settings


Language Settings:


Temperature unit:
Celcius