Преглед на здравния индекс за качеството на въздуха в Хонконг
Overview of Hong Kong's Air Quality Health Index

Posted on June 3rd 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-06-03/overview-of-hong-kongs-air-quality-health-index/bg/
Note: This the fith article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Вече мина много време, откакто EPA на Хонконг актуализира своя стандарт за индекс на качеството на въздуха от традиционния индекс за замърсяване на въздуха до така наречения здравен индекс на качеството на въздуха (AQHI), но никога не сме получавали промяна досега, за да разгледаме по-задълбочено това, което ще направим в тази статия.

EPA на Хонг Конг всъщност свърши отлична работа, като обясни как се дефинира AQHI, а информацията, от която човек се нуждае, за да разбере AQHI, е достъпна от техния уебсайт . Най-очевидното опростяване е промяната на традиционния индекс 0-500 в нов опростен диапазон 0-10 + , подразделен на пет категории рискове за здравето, както е показано по-долу:

LOW MODERATE HIGH VERY HIGH SERIOUS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 10+

Но всъщност има много повече от опростяване на обхвата: новият AQHI също така въвежда много умната концепция за добавен здравен риск (%AR) , която първоначално беше дефинирана през 2007 г. от екип от четирима партньори от Южна Африка и първи използвани в Канада .


За разлика от традиционния AQI, за който AQI се определя като максимума от индивидуалните AQI, AQH определя общия увеличен риск ( AR ) като сбор от увеличения риск за отделните замърсители ( IAR ). Идеята е, например, че ако нивата на озон (O 3 ) и прахови частици (PM 2,5 ) са високи, тогава рискът за здравето е вероятно два пъти по-голям, отколкото ако само нивото на прахови частици е високо. В случая на традиционната скала на AQI, AQI не взема предвид ситуацията с множество замърсители, т.е. AQI се определя само като максималното ниво от всички замърсители.

AQHI Augmented Risk = IAR ( NO2 ) + IAR ( SO2) + IAR ( O3 ) + max( IAR ( PM2.5 ), IAR ( PM10 ) )

Traditional AQI = max( IAQI ( PM2.5 ), IAQI ( PM10 ), IAQI ( O3 ), IAQI ( NO2 ), IAQI ( SO2 ) )

Увеличеният риск от отделни замърсители ( IAR ) се основава на епидемиологични проучвания, използващи здравна статистика на Хонконг и данни за замърсяването на въздуха. Те работят, като определят коефициент на корелация между нивото на замърсителя и относителните рискове, които се измерват чрез приемане в болница. Но тъй като графиките доста често са много по-лесни за разбиране, точките на прекъсване на IAR са нанесени на графиката по-долу:

Няколко интересни момента си струва да се отбележат: Първо, това е още едно доказателство за епидимиологична корелация между PM 10 и PM 2,5 - което означава, че за страни, където има само PM 10 , е възможно да се приспадне PM 2,5 като AQI - както обяснихме в това статия .

Второ, най-високият увеличен риск за еквивалентна концентрация е озонът. Тъй като начинът, по който е направено епидемиологичното проучване, най-вероятно отразява риска, дължащ се на продължителна експозиция. С други думи, ако се сравни, тогава трябва да се направи с 8-часовия стандарт за озон, а не с часовия стандарт. Това всъщност може да е проблем, тъй като наскоро актуализирахме нашата система за използване на почасово незабавно отливане на озон AQI , тъй като вярваме, че това е важно за гражданите, тъй като здравното решение е действителните концентрации, а не тази отпреди 8 часа.

И накрая, в случай че един замърсител не е наличен, изчислението вече не е възможно. Поради тази причина AQHI използва 3-часова подвижна средна стойност, така че, когато липсва замърсител, той може да бъде оценен като средна за предходните 2 часа. Освен това, ако има повече от един час липсващи данни за замърсяване, тогава AQHI не се отчита.

oOo

И така, сега, когато концепцията зад AQHI е разбрана, последната стъпка е да има практически сравнения на докладваните стойности, като се използва традиционната скала на AQI и новата скала на AQHI, което се прави в примера по-долу, като се използват данни от последните 15 дни от Шанхайска гара Jing'an (静安监测站).

За последователно визуално сравнение въвеждаме междинен цвят за умерените (3-6) нива, както следва:

0-3
3-4.5
4.5-6
6
7-10
10+

The visual comparison result speaks for itself, with AQHI reporting higher levels (

) than traditional AQI (
) when several pollutants are high at the same time (most of the time Ozone and PM2.5), and AQHI reporting low
when only one pollutant is high (happens when only PM2.5 is moderate
, but all other pollutants are low
). That means that no scale is better than any other one, but each scale is having their own strong points are reporting specific pollution event.

HK AQHI Standard

US AQI Standard

US Individual AQI



oOo

Като заключение, най-важното е да запомните, че всяка скала има своя собствена специфика и най-важното е да запазите разнообразието в скалите: Започваме да вярваме, че наличието само на една уникална скала може да не е правилното решение и сега работим върху глобално решение, което ще позволи на потребителите да изберат мащаба, който най-добре отговаря на техните нужди.

Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius