Pregled zdravstvenog indeksa kvaliteta zraka u Hong Kongu
Overview of Hong Kong's Air Quality Health Index

Posted on June 3rd 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-06-03/overview-of-hong-kongs-air-quality-health-index/bs/
Note: This the fith article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Prošlo je već dosta vremena otkako je EPA u Hong Kongu ažurirala svoj standard indeksa kvalitete zraka sa tradicionalnog indeksa zagađenja zraka na takozvani zdravstveni indeks kvalitete zraka (AQHI), ali do sada nikada nismo dobili promjenu da bismo bolje pogledali to ćemo učiniti u ovom članku.

Hong Kong EPA je zaista uradio odličan posao u objašnjavanju kako je AQHI definisan, a informacije koje su vam potrebne da biste razumeli AQHI dostupne su na njihovoj veb stranici . Najočiglednije pojednostavljenje je promjena tradicionalnog indeksa 0-500 u novi pojednostavljeni raspon 0-10 + , podijeljen u pet kategorija rizika po zdravlje, kao što je prikazano u nastavku:

LOW MODERATE HIGH VERY HIGH SERIOUS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 10+

Ali zapravo postoji mnogo više od pojednostavljenja raspona: novi AQHI također uvodi vrlo pametan koncept dodatnog zdravstvenog rizika (%AR) , koji je prvobitno definiran 2007. godine od strane tima od četiri partnera iz Južne Afrike, a prvi koristi se u Kanadi .


Za razliku od tradicionalnog AQI za koji je AQI definisan kao maksimum pojedinačnih AQI-a, AQH definiše ukupni povećani rizik ( AR ) kao zbir povećanog rizika pojedinačnih zagađivača ( IAR ). Ideja je, na primjer, da ako su nivoi ozona (O 3 ) i čestica (PM 2,5 ) visoki, onda je rizik po zdravlje vjerovatno dvostruko veći nego da je visok samo nivo čestica. U slučaju tradicionalne AQI skale, AQI ne uzima u obzir situaciju višestrukih zagađivača, tj. AQI je samo definisan kao maksimalni nivo svih zagađivača.

AQHI Augmented Risk = IAR ( NO2 ) + IAR ( SO2) + IAR ( O3 ) + max( IAR ( PM2.5 ), IAR ( PM10 ) )

Traditional AQI = max( IAQI ( PM2.5 ), IAQI ( PM10 ), IAQI ( O3 ), IAQI ( NO2 ), IAQI ( SO2 ) )

Povećani rizik za pojedinačne zagađivače ( IAR ) zasniva se na epidemiološkim studijama koje koriste zdravstvene statistike Hong Konga i podatke o zagađenju vazduha. Oni rade tako što definišu koeficijent korelacije između nivoa zagađivača i relativnih rizika, koji se mere prijemom u bolnicu. Ali pošto su grafovi često mnogo lakši za razumevanje, IAR prelomne tačke su ucrtane na grafikonu ispod:

Nekoliko zanimljivih tačaka vrijedi primijetiti: Prvo, ovo je još jedan dokaz epidimiološke korelacije između PM 10 i PM 2,5 - što znači da je za zemlje u kojima je dostupan samo PM 10 , moguće odbiti PM 2,5 poput AQI - kao što smo objasnili u ovome članak .

Drugo, najveći povećani rizik za ekvivalentnu koncentraciju je ozon. Budući da način na koji se radi epidemiološka studija, najvjerovatnije odražava rizik zbog produžene izloženosti. Drugim riječima, ako se uporedi, onda bi to trebalo raditi sa standardom za ozon od 8 sati, a ne sa standardom po satu. To zapravo može predstavljati problem s obzirom da smo nedavno ažurirali naš sistem da koristi satni instant cast Ozone AQI jer vjerujemo da je to važno za građane jer su zdravstvena odluka stvarne koncentracije, a ne ona od prije 8 sati.

Na kraju, u slučaju da jedan zagađivač nije dostupan, tada proračun više nije moguć. Iz tog razloga, AQHI koristi pokretni prosek za 3 sata, tako da, kada zagađivač nedostaje, može se procijeniti kao prosjek kao prethodna 2 sata. Štaviše, ako postoji više od jednog sata podataka o zagađenju koji nedostaju, tada se AQHI ne prijavljuje.

oOo

Dakle, sada kada je koncept koji stoji iza AQHI shvaćen, posljednji korak je praktična poređenja prijavljenih vrijednosti koristeći tradicionalnu AQI skalu i novu AQHI skalu, što je urađeno u primjeru ispod koristeći podatke iz posljednjih 15 dana iz Šangajska stanica Jing'an (静安监测站).

Radi doslednog vizuelnog poređenja, uvodimo srednju boju za umerene (3-6) nivoe, kao što sledi:

0-3
3-4.5
4.5-6
6
7-10
10+

The visual comparison result speaks for itself, with AQHI reporting higher levels (

) than traditional AQI (
) when several pollutants are high at the same time (most of the time Ozone and PM2.5), and AQHI reporting low
when only one pollutant is high (happens when only PM2.5 is moderate
, but all other pollutants are low
). That means that no scale is better than any other one, but each scale is having their own strong points are reporting specific pollution event.

HK AQHI Standard

US AQI Standard

US Individual AQI



oOo

Kao zaključak, ono što je najvažnije je zapamtiti jer svaka skala ima svoju specifičnost, a najvažnije je zadržati raznolikost u skalama: Počinjemo vjerovati da imati samo jednu jedinstvenu skalu možda nije ispravno rješenje, a sada radimo na globalnom rješenju koje će korisnicima omogućiti da odaberu skalu koja najbolje odgovara njihovim potrebama.

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius