A szél PM2,5 koncentrációra gyakorolt hatásának vizuális tanulmánya
A visual study of Wind impact on PM2.5 Concentration

Posted on November 5th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-11-05/a-visual-study-of-wind-impact-on-pm25-concentration/hu/

A perfect dust storm (attribution)

Jó néhányszor írtunk már arról, hogy a szél milyen hatással van a légszennyezésre, és hogy az erős szél (pontosabban az erős szellőzés ) hogyan segíthet a levegő nagyon rövid időn belüli megtisztításában. De soha nem volt lehetőségünk a jelenség dinamikus megjelenítésére alkotni, ezért ez a cikk erről fog írni.


--

Amikor a levegőminőség előrejelzéséről van szó, a jobb pontosság kulcsa az előrejelzési modell finomítása, valamint egy egyedi modell létrehozása minden országhoz, és még jobb, ha minden városhoz. Például Pekingben az északi hegyek és a déli Hebei közelsége határozza meg a modellt:

 • A déli szél növeli a szennyezést Pekingben: Ha a szél nem elég erős (azaz nem szellőztet eléggé), akkor a részecskéket a hegyek elzárják, és nem tudnak tovább mozogni észak felé, így sűrű részecske jön létre. koncentráció Pekingben.
 • Az északi szél általában megtisztítja a szennyezést: Ha elegendő északi szél fúj, a levegő szinte azonnal kitisztul, mivel északon nincs "szennyezőforrás" (vagy legalábbis sokkal kevesebb, mint délen).

Ez látható az alábbi animáción, amelyben a szennyező források tetszőlegesen ott helyezkednek el, ahol a monitoring állomások találhatók Hebeiben. Minden szennyezőforrás óránként egy részecskét bocsát ki. Minél több a részecskék száma egy zónában, annál nagyobb a szennyezés (a kék az alacsony koncentrációnak, a piros ~ barna a magas koncentrációnak felel meg). A szélmodell a Global Forecast System-en (más néven GFS) alapul.


--

Air Quality Forecast Viewer
version 1.2 (2016/2/18)
Loading..


--

Ez természetesen nagyon könnyű modell azokhoz az összetett modellekhez képest, amelyek szuperszámítógépes feldolgozási teljesítményt igényelnek ahhoz, hogy ki tudják számítani az egész világ levegőminőségi előrejelzését. De megvan az az előnye, hogy vizuálisan elmagyarázza a levegőminőség-előrejelzés mögötti alapkoncepciót.

Pontosabban, a modellnek tartalmaznia kell a függőleges szélprofilt, valamint a több magasságra (rétegre) vonatkozó előrejelzést – jelenleg a modell csak 10 méteres, 100 méteres és 5 km-es előrejelzést használ. Sőt, a szennyező forrásoknak teljesebbnek kell lenniük, és magukban kell foglalniuk a világ teljes forrásait – jelenleg csak a Hebeiből származó források szerepelnek.


--

Végül számos kutatási jelentés vizsgálta a gépi tanuláson vagy a mesterséges intelligencián alapuló levegőminőség-előrejelző rendszereket. A mögöttes koncepció a „tanulás” a megfigyelt adatok és az előrejelzett adatok összehasonlításával, és az ismétlődő minták azonosítása (ahogyan a jobb oldali diagramon látható).

Papíron a Machine Learning alapú előrejelző rendszer jól néz ki, de valójában jobbak a hagyományos determinisztikus modelleknél (amelyeket a World Air Quality Index projektben preferálunk)? Hivatkozva Talithia Williams kiváló TED-előadására a „Tudja saját teste adatait” címmel, erre a kérdésre a válaszunk az, hogy „mutassa meg nekünk az adatokat!”, és erről fogunk írni az előrejelzésről szóló következő cikkünkben!

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

  A levegőminőségi szintekről

  -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
  0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
  51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
  101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
  151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
  201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
  300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

  Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

  A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


  Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius