Визуелна студија утицаја ветра на концентрацију ПМ2.5
A visual study of Wind impact on PM2.5 Concentration

Posted on November 5th 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-11-05/a-visual-study-of-wind-impact-on-pm25-concentration/sr/

A perfect dust storm (attribution)

Писали смо доста пута о утицају ветра на загађење ваздуха и о томе како јаки ветрови (или, тачније, јака вентилација ) могу помоћи да се ваздух очисти за врло кратко време. Али никада нисмо имали прилику да стварамо на динамичкој визуелизацији овог феномена, па ће о томе писати овај чланак.


--

Када је у питању предвиђање квалитета ваздуха, кључ за бољу тачност је пречишћавање модела прогнозе и креирање специфичне моделизације за сваку земљу, и, још боље, за сваки град. На пример, у Пекингу је близина планина на северу и Хебеија на југу оно што дефинише модел:

 • Јужни ветар има тенденцију да повећа загађење у Пекингу: Ако ветар није довољно јак (тј. не вентилира довољно), онда ће честице бити блокиране од стране планина и неће моћи да се крећу даље ка северу, стварајући тако густу честицу концентрација у Пекингу.
 • Северни ветар има тенденцију да очисти загађење: Када ветар довољно дува са севера, ваздух се скоро одмах чисти пошто на северу нема „извора загађења“ (или, барем, много мање него на југу).

Ово се може видети у анимацији испод, у којој су извори загађења произвољно лоцирани тамо где се налазе станице за праћење у Хебеију. Сваки извор загађења емитује једну честицу сваког сата. Што је већи број честица у зони, веће је загађење (плаво одговара ниској концентрацији, црвено ~ браон високим концентрацијама). Модел ветра је заснован на Глобалном систему прогнозе (ака ГФС).


--

Air Quality Forecast Viewer
version 1.2 (2016/2/18)
Loading..


--

Ово је наравно веома лаган модел у поређењу са сложеним моделима који захтевају супер рачунарску процесорску снагу да би могли да израчунају прогнозу квалитета ваздуха у целом свету. Али има предност што визуелно објашњава основни концепт који стоји иза предвиђања квалитета ваздуха.

Да будемо прецизнији, модел треба да садржи вертикални профил ветра, као и прогнозу за неколико висина (слојева) - тренутно модел користи само прогнозу на 10 метара, 100 метара и 5КМ. Штавише, извори загађења треба да буду потпунији и да обухватају свеукупне светске изворе – тренутно су укључени само извори из Хебеија.


--

На крају, многи истраживачки извештаји су истраживали системе за предвиђање квалитета ваздуха засноване на машинском учењу или вештачкој интелигенцији . Концепт иза је да се „учи“ упоређивањем посматраних података са прогнозираним подацима и идентификацијом понављајућих образаца (као што је приказано на дијаграму са десне стране).

На папиру, систем предвиђања заснован на машинском учењу изгледа добро, али у ствари, да ли су они бољи од традиционалних детерминистичких модела (које преферирамо у пројекту Светског индекса квалитета ваздуха )? Позивајући се на одличан ТЕД говор Талитије Вилијамс о „Поседујте податке свог тела“, наш одговор на ово питање је „покажите нам податке!“, и то је нешто о чему ћемо писати у нашем следећем чланку о предвиђању!

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

  О нивоима квалитета ваздуха

  -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
  0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
  51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
  101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
  151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
  201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
  300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

  Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

  За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


  Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius