Ažuriranje indeksa kvalitete zraka prizemnog ozona uz Instant Cast
Ground Ozone Air Quality Index update with Instant Cast

Posted on May 18th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-05-18/ground-ozone-air-quality-index-update-with-instant-cast/hr/

(Attribution: Houston Clean Air Network )

Izračun Indeksa kvalitete zraka prizemnog ozona upravo je ažuriran kako bi slijedio koncept Instant Cast, tj. kako bi prijavio onečišćenje upravo sada umjesto onečišćenja iz prethodnih sati. Za više informacija o Instant Castu, pogledajte ovaj članak .

Izračun za ozonski indeks sada koristi očitanje po satu, umjesto prethodnog prosjeka od 8 sati, ali i dalje primjenjuje istu formulu graničnih točaka za AQI za 8 sati za AQI ispod 100. Prethodni postupak za izračunavanje 8-satnih prosječnih koncentracija se ne koristi više za trenutno izvješćivanje. Iznad AQI 100 koriste se normalne granične točke ozona od 1 sata (dok je prije AQI iznad 100 bio definiran kao maksimum očitanja od 1 sata i 8 sati).


Grafikon s desne strane sažima prijelomne točke u upotrebi. Zelena linija je ona koja odgovara graničnim točkama "Ozone Instant Cast" koje se koriste u projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka

Index Values
Color coding
AQI Category1-hour
breakpoints
(ppm)
8-hours
breakpoints
(ppm)
8-hours breakpoints
proposed new
standard from US EPA
0 - 50
Good-0 - 600 - 50
51 - 100
Moderate-60 - 7550 - 65
101 – 150
Unhealthy
for Sensitive Groups
125 - 16575 – 9565 - 85
151 – 200
Unhealthy165 - 20595 – 11585 - 105
201 – 300
Very Unhealthy205 - 405115 – 375105 - 200
301 – 500
Hazardous405 - 505--

US EPA EPA predlaže jačanje Nacionalnih standarda kvalitete okolnog zraka (NAAQS) za prizemni ozon, na temelju opsežnih znanstvenih dokaza o učincima ozona ( više informacija ). Ovaj novi standard (iscrtan sivom bojom na gornjem grafikonu) odnosi se samo na 8-satne prosječne granične točke, a budući da još nije odobren - ne koristi se za granične točke "Ozone Instant Cast".

oOo

Za one koji žele razumjeti kako se ova ljestvica može usporediti s ljestvicom koju koriste druge zemlje, prva važna točka na koju treba obratiti pozornost je da se jedinica koncentracije koja se koristi za ljestvice može razlikovati: Za US EPA, koncentracije ozona izražene su u ppm (čestica na milijun), dok se za mnoge druge zemlje, uključujući Indiju i Kinu, izražava u µg/m 3 ;

Stoga je prvi korak za usporedbu ljestvica uporaba jedinice primarne koncentracije. U ovom slučaju, ppm se zadržava kao primarna jedinica. Pretvorba iz µg/m 3 ; je donekle jednostavan i sastoji se u množenju broja čestica s molekulskom masom ozona i gustoćom zraka.

Gustoća zraka ovisi o temperaturi okoline i atmosferskom tlaku, ali, radi pojednostavljenja, koristi se uobičajena pretpostavka od 25 stupnjeva Celzijusa temperature okoline i 1 atmosferski tlak. U tim se uvjetima za pretvorbu koristi sljedeća formula:

Ozone Concentration (ppb) = 2.1414 x Ozone Concentration (µg/m3)

Ljestvice se sada mogu uspoređivati na istoj ppm skali, a dva grafikona ispod prikazuju odgovarajuće skale za 8 sati i 1 sat. Dakle, još jednom, kao što se već mnogo puta vidjelo, vage koje se koriste izvan SAD-a zapravo su mnogo sigurnije od onih u SAD-u!Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

  O razinama kvalitete zraka

  -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
  0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
  51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
  101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
  151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
  201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
  300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

  Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

  Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


  Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius