Зашто је ПМ2,5 често већи од ПМ10? Да ли је ПМ10 и даље релевантна мера?
Why is PM2.5 often higher than PM10? Is PM10 still a relevant measure?

Posted on February 2nd 2013
(re-edited on January 17th 2024)
Објави: aqicn.org/faq/2013-02-02/why-is-pm25-often-higher-than-pm10/sr/

Ове недеље смо добили веома добро и релевантно питање од Северине П., која је питала о концентрацијама пм2,5 у односу на концентрације пм10. Оно што је Северина питала у својој мејлу је:

Не разумем зашто су концентрације пм2,5 често веће од концентрација пм10.
Нису ли ПМ мањи од 2,5 микро укључени у ПМ мањи од 10 микро?
Хвала на одговору

Северинино питање је потпуно тачно: ПМ2,5 су, по дефиницији, честице мање од 2,5 микрометара, тако да их заиста треба укључити и као мање од 10 микрометара.

Али претпоставка о концентрацији није тачна: концентрација ПМ2,5 може бити мања од ПМ10, али ипак, конвертована вредност АКИ може бити већа. На пример, АКИ од 50 за ПМ2,5 одговара 15,5 мг/м 3 , док одговара 55 мг/м 3 за ПМ10.

Дакле, чак и ако се пуни ПМ2,5 15,5 мг/м 3 додају концентрацији ПМ10, ПМ10 АКИ и даље остаје много нижи од ПМ2,5 АКИ, на пример, раније ове недеље, Донг Цхенг Донг Си (东城东四) Концентрација ПМ10 била је 366, што је резултирало са 216 АКИ, док је Донг Цхенг Донг Си (东城东四) ПМ2,5 био 348, што је резултирало са 398 АКИ.

Да бисмо двоструко потврдили да је наше разумевање исправно, контактирали смо светски познатог стручњака за квалитет ваздуха др Саратх Гуттикунда са урбанемиссионс.инфо , који нам је узвратио:

У праву сте за ове. Разлике су последица разлика у тачкама прекида за ПМ2,5 и ПМ10 и како су епидемиолошки подаци повезани са сваком од фракција.

Дакле, следећа питања су о релевантности ПМ10, посебно у Кини. Потпуно је тачно да је већину времена (емпиријски потврђено) ПМ2,5 доминантна вредност у АКИ. Дакле, да ли нам је и даље потребно мерење ПМ10? Да ли је и даље релевантно? А који услови се одражавају када је ПМ10 АКИ виши од ПМ2,5?

Поново смо поставили питање др Сарату Гутикунди , који је одговорио:

Сада постоје нове студије које представљају доказе да је ПМ2,5 штетнији од ПМ10. Физички, ово има смисла - мање од честице, већа је вероватноћа да ће ући дубље у плућа и нашкодити нам. Ово је такође један од важних разлога СЗО да инсистира на томе да све земље имају стандарде за ПМ2,5.

На питање да ли још увек треба да имамо мерење ПМ10, када радимо ПМ2,5 - да и даље радимо. Док је фракција ПМ2,5 већа у фракцији ПМ10, за већину градова са загађењем од транспорта и других извора сагоревања, често занемарен извор несагоревања је ресуспензија прашине (од саобраћајне прашине и прашних олуја), која се формира део грубље фракције (ПМ2,5 до ПМ10). Ако изненада престанемо да меримо ПМ10, занемарићемо овај извор.

Већина градова и даље мери само ПМ10 - у Кини и Индији. Дакле, још један разлог зашто га не можемо уклонити из једначине.

Пуно хвала, др Сарат, на брзим и професионалним одговорима.

(中文版请点击此处 )

За више информација о конверзији концентрације у АКИ, можете погледати АКИ калкулатор као и ово објашњење АКИ скале .

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius