Miért gyakran magasabb a PM2.5, mint a PM10? A PM10 továbbra is releváns intézkedés?
Why is PM2.5 often higher than PM10? Is PM10 still a relevant measure?

Posted on February 2nd 2013
(re-edited on January 17th 2024)
Ossza meg: aqicn.org/faq/2013-02-02/why-is-pm25-often-higher-than-pm10/hu/

Nagyon jó és releváns kérdést kaptunk ezen a héten Severine P.-től, aki a pm2,5 koncentrációról kérdezte a pm10 koncentrációkat. Amit Severine kért a levelében:

Nem értem, hogy a pm2,5 koncentrációk gyakran magasabbak, mint a pm10 koncentrációk.
A 2,5 mikronál kisebb PM nem szerepel a 10 mikronál kisebb PM-ben?
Köszönjük a választ

Severine kérdése teljesen helytálló: a PM2,5 definíció szerint 2,5 mikrométernél kisebb részecskék, tehát 10 mikrométernél kisebbként is be kell őket sorolni.

A koncentrációra vonatkozó feltételezés azonban nem helytálló: a PM2,5 koncentrációja kisebb lehet, mint a PM10, de az átszámított AQI érték magasabb lehet. Például a PM2,5 esetében az 50-es AQI 15,5 mg/m 3 -nek, míg a PM10 esetében 55 mg/m 3 -nek felel meg.

Tehát még ha a teljes PM2,5 15,5 mg/m 3 -t hozzáadjuk a PM10 koncentrációhoz, a PM10 AQI továbbra is sokkal alacsonyabb marad, mint a PM2,5 AQI. Például a hét elején a Dong Cheng Dong Si (东城东四) A PM10 koncentrációja 366 volt, ami 216 AQI-t eredményezett, míg a Dong Cheng Dong Si (东城东四) PM2,5 348 volt, ami 398 AQI-t eredményezett.

Annak érdekében, hogy megerősítsük értelmezésünk helyességét, felvettük a kapcsolatot a világhírű levegőminőség-szakértővel, Dr. Sarath Guttikundával az urbanemissions.info oldalról, aki visszaírta nekünk:

Ezekben igazad van. A különbségek a PM2,5 és PM10 töréspontjaiban mutatkozó különbségekből, valamint az epidemiológiai adatok egyes frakciókhoz való viszonyításából adódnak.

Tehát a következő kérdések a PM10 relevanciájára vonatkoznak, különösen Kínában. Teljesen helyes, hogy legtöbbször (empirikusan megerősítve) a PM2.5 a domináns érték az AQI-ben. Tehát szükségünk van még a PM10 mérésére? Még mindig aktuális? És milyen feltételek tükröződnek, ha a PM10 AQI magasabb, mint a PM2.5?

Ismét feltettük a kérdést Dr. Sarath Guttikundának , aki így válaszolt:

Jelenleg új tanulmányok mutatják be, hogy a PM2,5 károsabb, mint a PM10. Fizikailag ennek van értelme – kisebb, mint a részecske, nagyobb a valószínűsége annak, hogy mélyebbre hatol a tüdőbe és árt nekünk. Ez is az egyik fontos ok, amiért a WHO szorgalmazza, hogy minden ország rendelkezzen szabványokkal a PM2,5-re vonatkozóan.

Arra a kérdésre, hogy szükség van-e PM10 mérésre, amikor PM2,5-öt végzünk - igen, még mindig van. Míg a PM2,5 aránya magasabb a PM10-frakcióban, a legtöbb közlekedési és egyéb égési forrásból származó szennyezett város esetében gyakran figyelmen kívül hagyott nem égési forrás a por (útporból és porviharokból származó) újraszuszpendálás, amely képződik. a durvább frakció (PM2,5-PM10) része. Ha hirtelen leállítjuk a PM10 mérését, elhanyagoljuk ezt a forrást.

A legtöbb városban még mindig csak a PM10-et mérik – Kínában és Indiában. Tehát egy másik ok, amiért nem tudjuk eltávolítani az egyenletből.

Nagyon köszönöm Dr. Sarath a gyors és szakszerű válaszokat.

(中文版请点击此处 )

A koncentrációról AQI-re való átállással kapcsolatos további információkért tekintse meg az AQI-kalkulátort , valamint ezt az AQI-skála magyarázatát .

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius