PM2.5 neden genellikle PM10'dan daha yüksektir? PM10 hala geçerli bir önlem midir?
Why is PM2.5 often higher than PM10? Is PM10 still a relevant measure?

Posted on February 2nd 2013
(re-edited on January 17th 2024)
Paylaşmak: aqicn.org/faq/2013-02-02/why-is-pm25-often-higher-than-pm10/tr/

Bu hafta Severine P.'den pm2,5 konsantrasyonları ve pm10 konsantrasyonları hakkında çok güzel ve konuyla ilgili bir soru aldık. Severine'in mektubunda sorduğu şey şuydu:

PM2.5 konsantrasyonlarının neden genellikle PM10 konsantrasyonlarından daha yüksek olduğunu anlamıyorum.
2,5 mikrondan küçük PM, 10 mikrondan küçük PM'ye dahil değil mi?
Cevabınız için teşekkür ederim

Severine'in sorusu tamamen doğrudur: PM2.5, tanımı gereği 2,5 mikrometreden küçük parçacıklardır, dolayısıyla aslında 10 mikrometreden küçük olarak da dahil edilmeleri gerekir.

Ancak konsantrasyonla ilgili varsayım doğru değildir: PM2,5 konsantrasyonu PM10'dan daha küçük olabilir ancak yine de dönüştürülen AQI değeri daha yüksek olabilir. Örneğin PM2,5 için 50'lik bir AQI 15,5 mg/ m3'e karşılık gelirken PM10 için 55 mg/ m3'e karşılık gelir.

Dolayısıyla, PM10 konsantrasyonuna tam PM2,5 15,5 mg/ m3 eklense bile, PM10 AQI hala PM2,5 AQI'den çok daha düşük kalır. Örneğin, bu hafta başında Dong Cheng Dong Si (东城东)四) PM10 konsantrasyonu 366 olup 216 AQI ile sonuçlanırken, Dong Cheng Dong Si (东城东四) PM2.5 348 olup 398 AQI ile sonuçlandı.

Anlayışımızın doğru olduğunu bir kez daha doğrulamak için, urbanemissions.info'dan dünyaca ünlü Hava Kalitesi uzmanı Dr. Sarath Guttikunda ile iletişime geçtik ve bize yanıt verdi:

Bunlarda haklısın. Farklılıklar, PM2.5 ve PM10 için kırılma noktalarındaki farklılıklardan ve epidemiyolojik verilerin her bir fraksiyonla nasıl ilişkilendirildiğinden kaynaklanmaktadır.

Sıradaki sorular PM10'un özellikle Çin'deki önemiyle ilgili. PM2,5'in çoğu zaman (ampirik olarak doğrulanmıştır) AQI'de baskın değer olduğu tamamen doğrudur. Peki PM10 ölçümüne hala ihtiyacımız var mı? Hala geçerli mi? PM10 AQI PM2,5'tan yüksek olduğunda hangi koşullar yansıtılır?

Soruyu Dr Sarath Guttikunda'ya tekrar sorduk, o da şu cevabı verdi:

Artık PM2.5'in PM10'dan daha zararlı olduğuna dair kanıt sunan yeni çalışmalar var. Fiziksel olarak bu mantıklı; parçacıktan daha küçük, akciğerlerin derinliklerine inip bize zarar verme olasılığı daha yüksek. Bu aynı zamanda DSÖ'nün tüm ülkelerin PM2.5 standartlarına sahip olması yönünde baskı yapmasının önemli nedenlerinden biridir.

Soruya göre, PM2.5 yaparken hala PM10 ölçümü yaptırmamız gerekiyor mu - evet hala yapıyoruz. PM2,5 oranı PM10 kısmında daha yüksek olmasına rağmen, ulaşım ve diğer yanma kaynaklarından kaynaklanan kirliliğe sahip çoğu şehir için genellikle ihmal edilen yanma dışı kaynak, tozun yeniden süspansiyonudur (yol tozu ve toz fırtınalarından kaynaklanan). kaba fraksiyonun bir kısmı (PM2,5 ila PM10). Eğer aniden PM10 ölçümünü durdurursak bu kaynağı ihmal etmiş oluruz.

Çin ve Hindistan'da çoğu şehir hâlâ yalnızca PM10 değerini ölçüyor. Bu da onu denklemden çıkaramamamızın bir başka nedeni.

Hızlı ve profesyonel cevaplar için Dr. Sarath'a çok teşekkürler.

(中文版请点击此处 )

Konsantrasyondan AQI'ye dönüşüm hakkında daha fazla bilgi için AQI hesaplayıcısına ve bu AQI ölçeği açıklamasına başvurabilirsiniz.

Tüm SSS girişlerini görmek için burayı tıklayın
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Hava Kalitesi ve Kirlilik Ölçümü Hakkında:

    Hava Kalitesi Seviyeleri Hakkında

    -Hava Kalitesi İndeksi (AQI) DeğerleriSağlık Endişesinin Düzeyleri
    0 - 50İyiHava kalitesi tatmin edici kabul edilmekte ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmamakta.
    51 -100OrtaHava kalitesi kabul edilebilir; ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine karşı alışılmadık derecede hassas olan çok az sayıda insan için orta derecede sağlık sorunu oluşturabilir.
    101-150Sağlıksız hassas gruplar içinHassas gruplar sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın etkilenmesi olası değildir.
    151-200SağlıksızHerkesin sağlığı etkilenmeye başlayabilir; hassas gruptakiler daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir
    201-300Çok sağlıksızAcil durum sağlık uyarıları. Tüm nüfusun etkilenmesi daha olasıdır.
    300+TehlikeliSağlık uyarısı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir

    Hava Kalitesi ve Kirlilik hakkında daha fazla bilgi edinmek için Wikipedia Hava Kalitesi konusuna veya Airnow Hava Kalitesi ve Sağlığınız kılavuzuna bakın.

    Pekin Doktoru Richard Saint Cyr MD'nin çok faydalı sağlık tavsiyeleri için www.myhealthbeijing.com bloguna bakın.


    Kullanım Uyarısı: Hava Kalitesi verileri yayınlandıkları esnada doğrulanmamıştır ve kalite güvencesi nedeniyle bu veriler herhangi bir zamanda haber verilmeksizin değiştirilebilir. Dünya Hava Kalitesi Endeksi projesi, bu bilgilerin içeriğinin derlenmesinde tüm makul beceriyi ve özeni göstermiştir ve hiçbir koşulda Dünya Hava Kalitesi İndeksi proje ekibi veya temsilcileri, bu verilerin temininden doğrudan veya dolaylı olarak doğan herhangi bir kayıp, yaralanma veya hasar için taahhüt, tazmin veya başka bir şekilde sorumlu tutulamaz.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius