De ce PM2,5 este adesea mai mare decât PM10? PM10 este încă o măsură relevantă?
Why is PM2.5 often higher than PM10? Is PM10 still a relevant measure?

Posted on February 2nd 2013
(re-edited on January 17th 2024)
Acțiune: aqicn.org/faq/2013-02-02/why-is-pm25-often-higher-than-pm10/ro/

Am primit o întrebare foarte bună și relevantă săptămâna aceasta de la Severine P., care a întrebat despre concentrațiile pm2,5 față de concentrațiile pm10. Ceea ce a cerut Severine în e-mail a fost:

Nu înțeleg de ce concentrațiile pm2.5 sunt adesea mai mari decât concentrațiile pm10.
Nu sunt PM mai mici de 2,5 micro incluse în PM mai mici de 10 micro?
multumesc pentru raspuns

Întrebarea lui Severine este total corectă: PM2,5 sunt, prin definiție, particule mai mici de 2,5 micrometri, așa că într-adevăr, ar trebui incluse și ca mai mici de 10 micrometri.

Dar ipoteza despre concentrație nu este corectă: concentrația de PM2,5 poate fi mai mică decât PM10, dar totuși, valoarea convertită AQI poate fi mai mare. De exemplu, un AQI de 50 pentru PM2,5 corespunde la 15,5 mg/ m3 , în timp ce acesta corespunde la 55 mg/ m3 pentru PM10.

Deci, chiar dacă la concentrația PM10 se adaugă totalul PM2,5 15,5 mg/m 3 , IQA PM10 rămâne totuși mult mai scăzut decât IQA PM2.5. De exemplu, la începutul acestei săptămâni, Dong Cheng Dong Si (东城东四) Concentrația PM10 a fost de 366, rezultând 216 AQI, în timp ce Dong Cheng Dong Si (东城东四) PM2.5 a fost de 348, rezultând 398 AQI.

Pentru a confirma că înțelegerea noastră este corectă, am contactat expertul de renume mondial în calitatea aerului , Dr. Sarath Guttikunda de la urbanemissions.info , care ne-a scris:

Ai dreptate la astea. Diferențele se datorează diferențelor dintre punctele de întrerupere pentru PM2,5 și PM10 și modului în care datele epidemiologice sunt corelate cu fiecare dintre fracțiuni.

Deci, următoarele întrebări sunt despre relevanța PM10, în special în China. Este perfect corect că de cele mai multe ori (confirmat empiric), PM2,5 este valoarea dominantă în AQI. Deci, mai avem nevoie de măsurarea PM10? Mai este relevant? Și ce condiții se reflectă atunci când PM10 AQI este mai mare decât PM2.5?

I-am adresat din nou întrebarea doctorului Sarath Guttikunda , care a răspuns:

Există acum noi studii care prezintă dovezi că PM2,5 este mai dăunător decât PM10. Din punct de vedere fizic, acest lucru are sens - mai mic decât particulele, este mai mare probabilitatea ca aceasta să intre mai adânc în plămâni și să ne facă rău. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele importante pentru care OMS solicită ca toate țările să aibă standarde pentru PM2.5.

La întrebarea, mai trebuie să avem măsurarea PM10, când facem PM2.5 - da, încă mai avem. În timp ce fracția de PM2,5 este mai mare în fracția PM10, pentru cele mai multe orașe cu poluare din transport și alte surse de ardere, o sursă de necombustie adesea neglijată este resuspendarea prafului (din praful de drum și furtunile de praf), care formează parte a fracției mai grosiere (PM2,5 până la PM10). Dacă încetăm brusc să măsurăm PM10, vom neglija această sursă.

Majoritatea orașelor încă măsoară doar PM10 - în China și în India. Deci, un alt motiv pentru care nu îl putem elimina din ecuație.

Mulțumesc mult, Dr Sarath, pentru răspunsurile rapide și profesionale.

(中文版请点击此处 )

Pentru mai multe informații despre conversia de la concentrație la AQI, puteți consulta calculatorul AQI , precum și această explicație a scalei AQI .

Faceți clic aici pentru a vedea toate întrebările frecvente
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Despre măsurarea calității aerului și a poluării:

    Despre nivelurile de calitate a aerului

    -Valorile indicelui de calitate a aerului (AQI).Niveluri de îngrijorare pentru sănătate
    0 - 50BunCalitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc
    51 -100ModeratCalitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului.
    101-150Nesănătos pentru grupurile sensibileMembrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat.
    151-200NesănătosToată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății
    201-300Foarte NesănătoasăAvertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată.
    300+RiscantAlertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății

    Pentru a afla mai multe despre calitatea aerului și poluare, consultați subiectul wikipedia pentru calitatea aerului sau ghidul airnow despre calitatea aerului și sănătatea dvs.

    Pentru sfaturi foarte utile de sănătate ale medicului doctor Richard Saint Cyr din Beijing, consultați blogul www.myhealthbeijing.com .


    Notificare privind utilizarea: Toate datele privind calitatea aerului sunt nevalide la momentul publicării și, datorită asigurării calității, aceste date pot fi modificate, fără notificare, în orice moment. Proiectul Index al calității aerului mondial a exercitat toate competențele și îngrijirea rezonabilă în compilarea conținutului acestor informații și în nici un caz Echipa de proiect pentru indexul calității aerului sau agenții săi sunt răspunzători în contract, delictuală sau în alt mod pentru orice pierdere, vătămare sau daună care rezultă direct sau indirect din furnizarea acestor date.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius