Zašto je PM2,5 često veći od PM10? Da li je PM10 još uvijek relevantna mjera?
Why is PM2.5 often higher than PM10? Is PM10 still a relevant measure?

Posted on February 2nd 2013
(re-edited on January 17th 2024)
Dijeli: aqicn.org/faq/2013-02-02/why-is-pm25-often-higher-than-pm10/bs/

Ove sedmice smo dobili vrlo dobro i relevantno pitanje od Severine P., koja je pitala o koncentracijama pm2,5 u odnosu na koncentracije pm10. Ono što je Severine pitala u svom mailu je:

Ne razumijem zašto su koncentracije pm2,5 često veće od koncentracija pm10.
Nisu li PM manji od 2,5 mikro uključeni u PM manji od 10 mikro?
Hvala vam na odgovoru

Severinino pitanje je potpuno tačno: PM2,5 su, po definiciji, čestice manje od 2,5 mikrometara, tako da ih treba uključiti i kao manje od 10 mikrometara.

Ali pretpostavka o koncentraciji nije tačna: koncentracija PM2,5 može biti manja od PM10, ali ipak, konvertirana vrijednost AQI može biti veća. Na primjer, AQI od 50 za PM2,5 odgovara 15,5 mg/m 3 , dok odgovara 55 mg/m 3 za PM10.

Dakle, čak i ako se puni PM2,5 15,5 mg/m 3 dodaju koncentraciji PM10, PM10 AQI i dalje ostaje mnogo niži od PM2,5 AQI, na primjer, ranije ove sedmice, Dong Cheng Dong Si (东城东四) Koncentracija PM10 bila je 366, što je rezultiralo 216 AQI, dok je Dong Cheng Dong Si (东城东四) PM2,5 bio 348, što je rezultiralo 398 AQI.

Kako bismo dvostruko potvrdili da je naše razumijevanje ispravno, kontaktirali smo svjetski poznatog stručnjaka za kvalitet zraka dr. Sarath Guttikunda iz urbanemissions.info , koji nam je uzvratio:

U pravu ste za ovo. Razlike su uzrokovane razlikama u tačkama prekida za PM2,5 i PM10 i kako su epidemiološki podaci povezani sa svakom od frakcija.

Dakle, sljedeće pitanje je o važnosti PM10, posebno u Kini. Potpuno je tačno da većinu vremena (empirijski potvrđeno) PM2,5 predstavlja dominantnu vrijednost u AQI. Dakle, da li nam je još uvijek potrebno mjerenje PM10? Da li je i dalje relevantno? A koji se uvjeti odražavaju kada je PM10 AQI veći od PM2,5?

Ponovo smo postavili pitanje dr Sarath Guttikunda , koji je odgovorio:

Sada postoje nove studije koje pokazuju da je PM2,5 štetniji od PM10. Fizički, ovo ima smisla - manje od čestice, veća je vjerovatnoća da će ući dublje u pluća i naškoditi nam. Ovo je također jedan od važnih razloga SZO da insistira na tome da sve zemlje imaju standarde za PM2,5.

Na pitanje da li još treba da imamo merenje PM10, kada radimo PM2,5 - da i dalje radimo. Dok je frakcija PM2,5 veća u frakciji PM10, za većinu gradova sa zagađenjem od transporta i drugih izvora sagorevanja, često zanemaren izvor nesagorevanja je resuspenzija prašine (od prašine na cesti i prašnih oluja), koja stvara dio grublje frakcije (PM2,5 do PM10). Ako iznenada prestanemo da merimo PM10, zanemarićemo ovaj izvor.

Većina gradova još uvijek mjeri samo PM10 - u Kini i Indiji. Dakle, još jedan razlog zašto ga ne možemo ukloniti iz jednačine.

Puno hvala, dr Sarath, na brzim i profesionalnim odgovorima.

(中文版请点击此处 )

Za više informacija o konverziji koncentracije u AQI, možete pogledati AQI kalkulator kao i ovo objašnjenje AQI skale .

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius