Γιατί τα PM2,5 είναι συχνά υψηλότερα από τα PM10; Τα PM10 είναι ακόμα ένα σχετικό μέτρο;
Why is PM2.5 often higher than PM10? Is PM10 still a relevant measure?

Posted on February 2nd 2013
(re-edited on January 17th 2024)
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2013-02-02/why-is-pm25-often-higher-than-pm10/el/

Πήραμε μια πολύ καλή και σχετική ερώτηση αυτή την εβδομάδα από τον Severine P., ο οποίος ρώτησε σχετικά με τις συγκεντρώσεις pm2,5 έναντι των συγκεντρώσεων pm10. Αυτό που ρώτησε η Severine στο mail της ήταν:

Δεν καταλαβαίνω γιατί οι συγκεντρώσεις pm2,5 είναι συχνά υψηλότερες από τις συγκεντρώσεις pm10.
Δεν περιλαμβάνονται PM μικρότερα από 2,5 micro σε PM μικρότερα από 10 micro;
Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας

Η ερώτηση του Severine είναι απολύτως σωστή: τα PM2,5 είναι, εξ ορισμού, σωματίδια μικρότερα από 2,5 μικρόμετρα, επομένως, πράγματι, θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν ως μικρότερα από 10 μικρόμετρα.

Αλλά η υπόθεση σχετικά με τη συγκέντρωση δεν είναι σωστή: η συγκέντρωση PM2,5 μπορεί να είναι μικρότερη από τα PM10, ωστόσο, η μετατρεπόμενη τιμή AQI μπορεί να είναι υψηλότερη. Για παράδειγμα, ένα AQI 50 για PM2,5 αντιστοιχεί σε 15,5 mg/m 3 , ενώ αντιστοιχεί σε 55 mg/m 3 για PM10.

Έτσι, ακόμα κι αν το πλήρες PM2,5 15,5 mg/m 3 προστεθεί στη συγκέντρωση PM10, το PM10 AQI παραμένει πολύ χαμηλότερο από το PM2,5 AQI, για παράδειγμα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Dong Cheng Dong Si (东城东四) Η συγκέντρωση PM10 ήταν 366, με αποτέλεσμα 216 AQI, ενώ το Dong Cheng Dong Si (东城东四) PM2,5 ήταν 348, με αποτέλεσμα 398 AQI.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε διπλά ότι η κατανόησή μας είναι σωστή, επικοινωνήσαμε με τον παγκοσμίου φήμης εμπειρογνώμονα για την ποιότητα του αέρα Dr Sarath Guttikunda από το urbanemissions.info , ο οποίος μας έγραψε:

Έχεις δίκιο σε αυτά. Οι διαφορές οφείλονται στις διαφορές στα σημεία θραύσης για τα PM2,5 και PM10 και στον τρόπο συσχέτισης των επιδημιολογικών δεδομένων με κάθε ένα από τα κλάσματα.

Έτσι, οι επόμενες ερωτήσεις είναι σχετικά με τη συνάφεια των PM10, ειδικά στην Κίνα. Είναι απολύτως σωστό ότι τις περισσότερες φορές (εμπειρικά επιβεβαιωμένο), τα PM2,5 είναι η κυρίαρχη τιμή στο AQI. Λοιπόν, χρειαζόμαστε ακόμα τη μέτρηση PM10; Είναι ακόμα σχετικό; Και ποιες συνθήκες αντανακλώνται όταν το PM10 AQI είναι υψηλότερο από το PM2,5;

Κάναμε ξανά την ερώτηση στον Dr Sarath Guttikunda , ο οποίος απάντησε:

Τώρα υπάρχουν νέες μελέτες που παρουσιάζουν στοιχεία ότι τα PM2,5 είναι πιο επιβλαβή από τα PM10. Φυσικά, αυτό είναι λογικό - μικρότερο από σωματίδιο, μεγαλύτερη πιθανότητα να μπει πιο βαθιά στους πνεύμονες και να μας βλάψει. Αυτός είναι επίσης ένας από τους σημαντικούς λόγους για τον ΠΟΥ να πιέσει ώστε όλες οι χώρες να έχουν πρότυπα για τα PM2.5.

Στην ερώτηση, χρειάζεται ακόμα να έχουμε μέτρηση PM10, όταν κάνουμε PM2,5 - ναι, εξακολουθούμε να κάνουμε. Ενώ το κλάσμα των ΑΣ2,5 είναι υψηλότερο στο κλάσμα ΑΣ10, για τις περισσότερες πόλεις με ρύπανση από τις μεταφορές και άλλες πηγές καύσης, μια συχνά παραμελημένη πηγή μη καύσης είναι η αναστολή σκόνης (από οδική σκόνη και καταιγίδες σκόνης), η οποία σχηματίζεται μέρος του πιο χονδροειδούς κλάσματος (PM2,5 έως PM10). Εάν σταματήσουμε ξαφνικά να μετράμε τα PM10, θα παραμελήσουμε αυτήν την πηγή.

Οι περισσότερες πόλεις εξακολουθούν να μετρούν μόνο τα PM10 - στην Κίνα και στην Ινδία. Άρα, ένας άλλος λόγος που δεν μπορούμε να το αφαιρέσουμε από την εξίσωση.

Ευχαριστώ πολύ, Dr Sarath, για τις γρήγορες και επαγγελματικές απαντήσεις.

(中文版请点击此处 )

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μετατροπή από συγκέντρωση σε AQI, μπορείτε να ανατρέξετε στον υπολογιστή AQI καθώς και σε αυτήν την εξήγηση της κλίμακας AQI .

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius