Waarom is PM2,5 vaak hoger dan PM10? Is PM10 nog steeds een relevante maatregel?
Why is PM2.5 often higher than PM10? Is PM10 still a relevant measure?

Posted on February 2nd 2013
(re-edited on January 17th 2024)
Deel: aqicn.org/faq/2013-02-02/why-is-pm25-often-higher-than-pm10/nl/

We kregen deze week een hele goede en relevante vraag van Severine P., die vroeg naar pm2,5-concentraties versus pm10-concentraties. Wat Severine in haar mail vroeg was:

Ik begrijp niet waarom pm2,5-concentraties vaak hoger zijn dan pm10-concentraties.
Vallen PM kleiner dan 2,5 micro niet mee onder PM kleiner dan 10 micro?
Bedankt voor je antwoord

De vraag van Severine klopt volkomen: PM2,5 zijn per definitie deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer, dus ze moeten ook worden meegerekend als kleiner dan 10 micrometer.

Maar de aanname over de concentratie klopt niet: de PM2,5-concentratie kan kleiner zijn dan PM10, maar toch kan de omgerekende AQI-waarde hoger zijn. Een AQI van 50 voor PM2,5 komt bijvoorbeeld overeen met 15,5 mg/m 3 , terwijl deze voor PM10 overeenkomt met 55 mg/m 3 .

Dus zelfs als de volledige PM2,5 (15,5 mg/ m3) aan de PM10-concentratie wordt toegevoegd, blijft de PM10 AQI nog steeds veel lager dan de PM2,5 AQI. Eerder deze week was bijvoorbeeld de Dong Cheng Dong Si (东城东四) PM10-concentratie was 366, resulterend in 216 AQI, terwijl de Dong Cheng Dong Si (东城东四) PM2.5 348 was, resulterend in 398 AQI.

Om te bevestigen dat ons begrip correct is, hebben we contact opgenomen met de wereldberoemde luchtkwaliteitsexpert dr. Sarath Guttikunda van urbanemissions.info , die ons terugschreef:

Je hebt gelijk wat deze betreft. De verschillen zijn te wijten aan de verschillen in de breekpunten voor PM2,5 en PM10 en de manier waarop de epidemiologische gegevens gecorreleerd zijn met elk van de fracties.

De volgende vragen gaan dus over de relevantie van PM10, vooral in China. Het is volkomen juist dat PM2,5 meestal (empirisch bevestigd) de dominante waarde is in de AQI. Hebben we de PM10-meting nog nodig? Is het nog steeds relevant? En welke omstandigheden worden weerspiegeld als de PM10 AQI hoger is dan de PM2,5?

We stelden de vraag opnieuw aan dr. Sarath Guttikunda , die antwoordde:

Er zijn nu nieuwe onderzoeken die aantonen dat PM2,5 schadelijker is dan PM10. Fysiek gezien is dit logisch: kleiner dan een deeltje, meer kans dat het dieper in de longen doordringt en ons schaadt. Dit is ook een van de belangrijke redenen voor de WHO om erop aan te dringen dat alle landen normen voor PM2,5 hebben.

Op de vraag: moeten we nog steeds PM10-metingen doen als we PM2,5 doen? Ja, dat doen we nog steeds. Hoewel de fractie van PM2,5 hoger is in de fractie van PM10, is voor de meeste steden met vervuiling door transport en andere verbrandingsbronnen een vaak verwaarloosde niet-verbrandingsbron de resuspensie van stof (van wegstof en stofstormen), die ontstaat een deel van de grovere fractie (PM2,5 tot PM10). Als we ineens stoppen met het meten van PM10, verwaarlozen we deze bron.

De meeste steden meten nog steeds alleen PM10 – in China en India. Nog een reden waarom we het niet uit de vergelijking kunnen verwijderen.

Hartelijk dank, dr. Sarath, voor de snelle en professionele antwoorden.

(中文版请点击此处 )

Voor meer informatie over de omrekening van concentratie naar AQI kunt u zowel de AQI-calculator als deze AQI-schaaluitleg raadplegen.

Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

    Over de luchtkwaliteitsniveaus

    -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
    0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
    51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
    101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
    151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
    201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
    300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

    Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

    Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


    Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius