Levegőminőségi skála Lengyelországban
Air Quality Scale in Poland

Posted on September 3rd 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-09-03/air-quality-scale-in-poland/hu/

Inspekcja Ochrony Środowiska.
(Inspection of Environmental Protection)

A lengyelországi levegőminőségi adatok egy ideje rendelkezésre állnak, de a közelmúltban néhány kérdést kaptunk az Inspekcja Ochrony Środowiska által használt AQI skáláról, azaz a környezetvédelmi regionális ellenőrzésekről, és miben tér el a World Air skálájától. Minőségi Index projekt. Egyikük Sylwiától származik, aki megkérdezte:

Összezavarodtam ezekkel a számokkal, és azzal, hogy miért van különbség a varsói EPA webhelyén látható számokhoz képest.

Kérem, tájékoztasson az adatok varsói forrásáról és az Ön által megadott adatok megbízhatóságáról?

Ez tulajdonképpen egy nagyon jó kérdés, hiszen amikor az adatokról van szó, senki ne vegye az adatokat „megengedettnek” (utalva Talithia Williams kiváló TED-előadására, amely a „Saját tested adatait birtokolja” címmel). Ez az oka annak is, hogy létezik a World Air Quality Index projekt, vagyis hogy mindenkinek elmagyarázza, hogyan lehet megérteni a légszennyezés mögött meghúzódó számokat.



--

Levegőminőségi adatforrások

Az adatforrásunkkal kapcsolatos első kérdés megválaszolásához a World Air Quality Index szolgáltatás csak hivatalosan mért és publikált adatokat használ fel. Más szóval, a World Air Quality Index projektben mi magunk nem végezünk levegőminőség-ellenőrzést. Ehelyett minden ország EPA- jára támaszkodunk saját megfigyelőhálózatuk működtetésében és fenntartásában [1]

Varsó esetében az adatokat a varsói Regionális Környezetvédelmi Felügyelőség (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie) méri. Az adatokat a lengyel AQI (úgynevezett Indeks Jakości Powietrza, más néven IJP), valamint a PM 2,5 , PM 10 , Ózon stb. nyers koncentrációival szolgáltatják. Az adatokat a térképszolgáltatásukból tekintheti meg.

Lengyel AQI: Indeks Jakości Powietrza

Az IJP (Indeks jakości powietrza) meghatározza saját színkódolását és skáláját, amelyet az alábbi táblázatban láthatunk. Ne feledje, hogy az IJP által használt színszabvány nem teljesen egyenértékű a US EPA AQI szabvánnyal, de ezt később részletesen megvizsgáljuk.

Air quality Recommendations for population
0-1 Very good (Excellent)
Bardzo dobry
The air quality is good. The air pollution pose no threat. The conditions ideal for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest dobra. Zanieczyszczenia powietrza nie stanowią zagrożenia. Warunki idealne na aktywności na zewnątrz.
1-3 Good
Dobry
Air quality is still good. The air pollution pose minimal risk to exposed persons. Conditions very good for outdoor activities.
Jakość powietrza jest wciąż dobra. Zanieczyszczenia powietrza stanowią minimalne zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki bardzo dobre na aktywności na zewnątrz.
3-5 Moderate
Umiarkowany
Air quality is acceptable. Air pollution can endanger people at risk. Conditions good for for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest akceptowalna. Zanieczyszczenia powietrza mogą stanowić zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki dobre na na aktywności na zewnątrz.
5-7 Satisfactory
Dostateczny
Air quality is average. The air pollution pose a threat for people at risk * which may experience health effects. Other people should limit spending time outdoors, especially when they experience symptoms such as cough or sore throat.
Jakośc powietrza jest średnia. Zanieczyszczenia powietrza stanowią zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko* które mogą odczuwać skutki zdrowotne. Pozostałe osoby powinny ograniczyć spędzanie czasu na zewnątrz, zwłaszcza gdy doświadczą takich symptomów jak kaszel lub podrażnione gardło.
7-10 Bad
Zły
Air quality is bad. People at risk * should avoid to go outside. The rest should be ograniczyć.Nie are recommended for outdoor activities.
Jakość powietrza jest zła. Osoby narażone na ryzyko* powinny unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni je ograniczyć.Nie zalecane są aktywnośći na zewnątrz.
10+ Hazardous
Bardzo zły
The quality of air is dangerously wrong. Those at risk should be avoided to go outside. The others should limit the output to minimum.Wszelkie outdoor activities are discouraged. Jakośc powietrza jest niebezpiecznie zła. Osoby narażone na ryzyko powinny bezwzględnie unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni ograniczyć wyjścia do minimum.Wszelkie aktywności na zewnątrz są odradzane.

Indeks Jakości Powietrza (IJP) számítás

Az IJP-t egy olyan képlet segítségével számítják ki, amely figyelembe veszi több szennyező anyag koncentrációját. Szinte minden ország saját képletet alkalmaz, Lengyelország esetében pedig a "max" alapú képletet használják:

$$IJP = max( {O_3(1h) \over 120}, {NO_2(1h) \over 120}, {SO_2(1h) \over 120}, {CO(1h) \over 120}, {PM_{10}(1h) \over 100}, {PM_{2.5}(1h) \over 60}, {Benzen(1h) \over 40} ) x 5.$$

Ez kissé barbárnak tűnhet, de valójában ez a képlet nagyon hasonlít az US EPA által használthoz (és így a World Air Quality Index projekthez), kivéve 4 fő különbséget:

  • Az IJP skála 0-tól 10-ig terjed, míg az US EPA esetében 0-tól 500-ig. Vegye figyelembe, hogy más szabványok, például a hongkongi AQHI szabvány szintén 0-tól 10-ig terjedő skálát használnak, ez teljesen rendben van.

  • Az IJP-ben használt töréspontok minden szennyező anyag esetében lineárisak, míg az US EPA esetében nem. A US EPA szabványban használt töréspontokat ez a cikk ismerteti.

  • Az IJP felveszi a benzent a szennyező anyagok listájára, míg az US EPA nem. Ez egy nagyon pozitív pont az IJP számára, mivel a Benzenről ismert, hogy erősen rákos.

  • Az IJP 1 órás leolvasáson alapul, míg a US EPA szabvány elméletileg 24 órás átlagoláson alapul. Ez ismét egy nagyon jó pont az IJP-ben, mivel az Instant Cast jelentésünkön keresztül az 1 órás leolvasás univerzális használatát hirdetjük.

A US EPA AQI és a lengyel IJP összehasonlítása

Mivel a grafika jobb, mint a hosszú mondat, a következő interaktív grafika a PM 2,5 és PM 10 AQI és IJP skáláinak összehasonlítása. Csak mozgassa a kurzort a grafikonra, hogy megtekinthesse az összehasonlított AQI, IJP és nyers koncentrációt.




Notes:
  • Leggyakrabban a PM 2,5 a domináns szennyezőanyag (a PM 10 -hez képest), ezért ebben a cikkben alaposabban megvizsgáljuk a PM 2,5-öt .
  • Az Európai Közös Levegőminőségi Index ( CAQI ) referenciaként került hozzáadásra, de az elemzés során nem kerül felhasználásra.

A különbségek megértése

A PM 2,5 IJP és AQI skáláinak összehasonlításakor a zavar a skála mindkét végéről származhat:

  • Ha a levegő minősége jó, a US EPA szabvány szerint mért mérsékelt érték egyenértékű a jó ( Dobry ) értékkel az IJP-vel. Az IJP-t használó Mérsékelt ( Umiarkowany ) pedig a US EPA szabvány szerint érzékeny csoportok számára egészségtelennek felel meg.

  • Amikor a levegő szennyezett, az IJP szabvány nagyon konzervatívan alacsony küszöböt határoz meg, olyan szinten, hogy a US EPA szabvány szerint mért egészségtelen érték egyenértékű lehet az IJP veszélyes ( Bardzo zły ) értékével.

Az alábbi négy grafikon a varsói Komunikacyjna állomás két szabványa közötti különbségeket mutatja be az elmúlt 5 napban (PM 2,5 a bal oldalon és PM 10 a jobb oldalon).



PM2.5 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM2.5 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):
PM10 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM10 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Jól látható az ekvivalencia az IJP zöld és az AQI sárga között a PM 2,5 skálán (bal oldalon). Ha valaki elvonatkoztatja ezt a színcsere-különbséget, akkor kétségbeejtő, hogy mindkét skála hasonló szintű szennyezést jelez.

Ami a PM 10-et illeti, míg a US EPA AQI esetében az index mindig alacsonyabb, mint a PM 2,5 index, az IJP esetében a PM 10 index valójában hasonló vagy magasabb, mint a PM 2,5 index.

Általában azt várjuk, hogy a PM 2,5 károsabb, mint a PM 10 (amint azt ebben a cikkben kifejtjük), ezért erre a különbségre egy későbbi cikkben kell visszatérnünk (különös tekintettel a PM 10 és a PM 2,5 közötti korrelációs tényezőre empirikus adatok az Egyesült Államokra, Európára és Lengyelországra vonatkozóan).

A többi szennyező anyagról

Az összes többi szennyező anyag közül az ózon (O 3 ) a legvalószínűbb, hogy a második legjelentősebb szennyezőanyag. Az már ismert, hogy a US EPA 1 órás ózon szabvány nem annyira konzervatív a többi létező szabványhoz képest (lásd ezt a cikket ), és az IJP megerősíti ezt a szabályt. Az alábbi két grafikon az AQI és az IJP ózonindexét mutatja.

US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:

POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Note that the Ozone scale for the US EPA AQI requires concentrations to be expressed in ppb, while for the IJP it is mg/m3.

Vegye figyelembe, hogy a sojp.wios.warszawa.pl oldalon meghatározott IJP Ozone töréspontok hasonló töréspontokat mutatnak az 1 órás és a 8 órás szintekhez; feltételezzük, hogy ez elírási hiba, mivel az 1 órásnál alacsonyabb töréspontszintet várnánk a 8 órás szintekhez képest. Felvesszük a kapcsolatot a varsói EPA-val, és válaszuk alapján frissítjük ezt a cikket.

A másik szennyezőanyag, amelyet érdemes alaposabban megvizsgálni, a Benzen, mivel az IJP a Benzent figyelembe vevő ritka skála egyike az indexszámításban. Szerencsére az elmúlt 10 nap megfelelő indexe azt mutatja, hogy a benzol koncentrációja mindig a [0-1] "nagyon jó" tartományon belül van, tehát nem olyan "napi probléma", mint a PM2,5, valamikor előfordulhat. lenni.

Következtetések

Az egyik oldalon van néhány nagyon jó fejlesztés a lengyel EPA által meghatározott Indeks Jakości Powietrza szabványban: 1 órás leolvasások használata, több szennyezőanyag, például benzen, és a veszélyességi küszöb csökkentése; Mindezeket világszerte népszerűsíteni kell, és meg fogjuk vizsgálni a World Air Quality Index projekt AQI számításának kiterjesztését, hogy Benzent is figyelembe vegyük.

Másrészt az IJP és az AQI alma és alma összehasonlítása nem egyszerű. Ha az összetett AQI-t mind az IJP-re, mind az AQI-re ábrázolja (lásd az alábbi grafikonokat), az inkább az alma és a banán összehasonlításához hasonlít. Tapasztalataink szerint ez a leginkább zavaró tényező a különböző weboldalak adatainak összehasonlításakor.

Végül, a legfontosabb tanulás az, hogy ne feledjük, hogy minden skálának megvan a maga sajátossága, és a legfontosabb az, hogy megőrizzük a skálák változatosságát: Kezdjük azt hinni, hogy csak egy egyedi skála nem biztos, hogy a megfelelő megoldás. jelenleg egy olyan globális megoldáson dolgoznak, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiválasszák az igényeiknek leginkább megfelelő skálát.

US EPA Composite AQI (Air Quality Index)
Poland Composite IJP (Indeks jakości powietrza)
EU Composite CAQI (Common Air Quality Index)
Note: the composite calculation is based on PM2.5, PM10 and Ozone only.

Függelék

Poland IJP US EPA
range color description level range color level description
0 .. 50
Good Air quality is considered satisfactory, and air pollution poses little or no risk 0 .. 1
Bardzo dobry
Very Good
Tidak ada efek
50 .. 100
Moderate Air quality is acceptable; however, for some pollutants there may be a moderate health concern for a very small number of people who are unusually sensitive to air pollution. 1 .. 3
Dobry
Good
Terjadi penurunan pada jarak pandang
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups Members of sensitive groups may experience health effects. The general public is not likely to be affected. 3 .. 5
Umiarkowany
Moderate
Jarak pandang turun dan terjadi pengotoran debu di mana-mana
5 .. 7
Dostateczny
Satisfactory
Meningkatnya sensitivitas pada pasien berpenyakit asthma dan bronhitis
150 .. 200
Unhealthy Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects
7 .. 10
Zły
Bad
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
10 ..
Bardzo zły
Hazardous
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
200 .. 300
Very Unhealthy Health warnings of emergency conditions. The entire population is more likely to be affected.
300 .. 500
Hazardous Health alert: everyone may experience more serious health effects


Breakpoints used for the IJP:
PM10 - 1h PM10 - 24h NO2 - 1h CO - 8h O3 - 1h O3 - 8h SO2 - 1h SO2 - 24h Indeks jakości powietrza
Bardzo dobry 0-20 0-20 0-40 0-2000 0-24 0-24 0-70 0-25 0-1
Dobry 20-60 20-60 40-120 2000-6000 24-72 24-72 70-210 25-50 1-3
Umiarkowany 60-100 60-100 120-200 6000-1000 72-120 72-120 210-350 50-100 3-5
Dostateczny 100-140 100-140 200-280 1000-14000 120-168 120-168 350-490 100-125 5-7
Zły 140-200 140-200 280-400 >14000 168-240 168-240 490-700 >125 7-10
Bardzo zły >200 >200 >400 >240 >240 >700 >10



--

Note: Ez a cikk a világméretű levegőminőségi skálákkal foglalkozó sorozat része.

Az egyes országokra vagy kontinensekre vonatkozó további információkért tekintse meg ezeket a cikkeket:
Thaiföld és Malajzia
-
India
-
China
-
Hongkong/Kanada (levegőminőség-egészségügyi index)
-
Dél Amerika
-
Ausztrália
-
Quebec és Montreal
-
Szingapúr
-
Lengyelország
-
Indonézia
.

Az alkalmazott 24 órás átlagolásról vagy az ózonról és a szálló porról (PM 2,5 ) a következő két cikkben olvashat: Ground Ozone IndexPM 2.5 Instant Cast



[1] The monitors are anyways so expensive, estimated 15K€ each, that we could not afford it.
Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius