Скала квалитета ваздуха у Пољској
Air Quality Scale in Poland

Posted on September 3rd 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-09-03/air-quality-scale-in-poland/sr/

Inspekcja Ochrony Środowiska.
(Inspection of Environmental Protection)

Подаци о квалитету ваздуха за Пољску су већ неко време доступни, али смо недавно добили неколико питања о АКИ скали коју користи Инспекцја Оцхрони Сродовиска , односно регионалне инспекције заштите животне средине, и како се она разликује од скале која се користи на светском ваздуху. Пројекат Индекс квалитета. Једна од њих је из Силвије, која је питала:

Збуњен сам са свим тим бројевима, и зашто постоји разлика са бројевима приказаним на веб страници ЕПА у Варшави.

Можете ли ме љубазно обавестити о извору података у Варшави и о поузданости података које дајете?

Ово је заправо веома добро питање, пошто, када су подаци у питању, нико не би требало да узима податке као „одобрене“ (позивајући се на одличан ТЕД говор Талитије Вилијамс о „Поседујте податке свог тела“). То је и разлог зашто постоји пројекат Светског индекса квалитета ваздуха, односно да се свима објасни како да разумеју број иза загађења ваздуха.



--

Извори података о квалитету ваздуха

Да бисмо одговорили на прво питање о нашем извору података, сервис Светског индекса квалитета ваздуха користи само званично измерене и објављене податке. Другим речима, у пројекту Светског индекса квалитета ваздуха ми сами не вршимо никакав надзор квалитета ваздуха. Уместо тога, ослањамо се на ЕПА сваке земље да управља и одржава сопствену мрежу за праћење [1]

У случају Варшаве, податке мери Регионални инспекторат за заштиту животне средине у Варшави (Војеводзки Инспекторат Оцхрони Сродовиска в Варсзавие) . Они обезбеђују податке користећи пољски АКИ (који се назива Индекс Јакосци Повиетрза, звани ИЈП), као и сирове концентрације за ПМ 2,5 , ПМ 10 , озон, итд. Можете видети податке из њиховог сервиса за карте .

Пољски АКИ: Индекс Јакосци Повиетрза

ИЈП (Индекс јакосци повиетрза) дефинише сопствено кодирање боја и скалу, што је сажето у табели испод. Имајте на уму да стандард боја који користи ИЈП није у потпуности еквивалентан америчком ЕПА АКИ стандарду, али то је нешто што ћемо детаљније размотрити касније.

Air quality Recommendations for population
0-1 Very good (Excellent)
Bardzo dobry
The air quality is good. The air pollution pose no threat. The conditions ideal for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest dobra. Zanieczyszczenia powietrza nie stanowią zagrożenia. Warunki idealne na aktywności na zewnątrz.
1-3 Good
Dobry
Air quality is still good. The air pollution pose minimal risk to exposed persons. Conditions very good for outdoor activities.
Jakość powietrza jest wciąż dobra. Zanieczyszczenia powietrza stanowią minimalne zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki bardzo dobre na aktywności na zewnątrz.
3-5 Moderate
Umiarkowany
Air quality is acceptable. Air pollution can endanger people at risk. Conditions good for for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest akceptowalna. Zanieczyszczenia powietrza mogą stanowić zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki dobre na na aktywności na zewnątrz.
5-7 Satisfactory
Dostateczny
Air quality is average. The air pollution pose a threat for people at risk * which may experience health effects. Other people should limit spending time outdoors, especially when they experience symptoms such as cough or sore throat.
Jakośc powietrza jest średnia. Zanieczyszczenia powietrza stanowią zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko* które mogą odczuwać skutki zdrowotne. Pozostałe osoby powinny ograniczyć spędzanie czasu na zewnątrz, zwłaszcza gdy doświadczą takich symptomów jak kaszel lub podrażnione gardło.
7-10 Bad
Zły
Air quality is bad. People at risk * should avoid to go outside. The rest should be ograniczyć.Nie are recommended for outdoor activities.
Jakość powietrza jest zła. Osoby narażone na ryzyko* powinny unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni je ograniczyć.Nie zalecane są aktywnośći na zewnątrz.
10+ Hazardous
Bardzo zły
The quality of air is dangerously wrong. Those at risk should be avoided to go outside. The others should limit the output to minimum.Wszelkie outdoor activities are discouraged. Jakośc powietrza jest niebezpiecznie zła. Osoby narażone na ryzyko powinny bezwzględnie unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni ograniczyć wyjścia do minimum.Wszelkie aktywności na zewnątrz są odradzane.

Индекс Јакосци Повиетрза (ИЈП) Калкулација

ИЈП се израчунава помоћу формуле која узима у обзир концентрацију неколико загађивача. Скоро свака држава има своју формулу, ау случају Пољске користи се формула заснована на „мак”:

$$IJP = max( {O_3(1h) \over 120}, {NO_2(1h) \over 120}, {SO_2(1h) \over 120}, {CO(1h) \over 120}, {PM_{10}(1h) \over 100}, {PM_{2.5}(1h) \over 60}, {Benzen(1h) \over 40} ) x 5.$$

То би могло изгледати помало варварски, али заправо, ова формула је веома слична оној коју користи америчка агенција за заштиту животне средине (а самим тим и на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха), осим у 4 главне разлике:

  • ИЈП скала иде од 0 до 10, док за УС ЕПА иде од 0 до 500. Имајте на уму да други стандарди као што је Хонг Конг АКХИ стандард такође користе скалу од 0 до 10, ово је сасвим у реду.

  • Преломне тачке које се користе у ИЈП су линеарне за сваки загађивач, док за УС ЕПА нису. Преломне тачке које се користе у америчком ЕПА стандарду су објашњене у овом чланку .

  • ИЈП укључује Бензена на листу загађивача, док није за УС ЕПА. Ово је веома позитивна тачка за ИЈП јер је познато да је Бензен веома канцероген.

  • ИЈП се заснива на очитањима од 1 сата, док је амерички ЕПА стандард теоретски заснован на просеку за 24 сата. Опет, ово је веома добра поента ИЈП-а, пошто ми промовишемо универзалну употребу једночасовних читања путем нашег Инстант Цаст извештаја.

Поређење АКИ америчког ЕПА и ИЈП у Пољској

Пошто је графика боља од дугих реченица, следећа интерактивна графика представља поређење АКИ и ИЈП скала за ПМ 2,5 и ПМ 10 . Можете само да померите курсор преко графикона да бисте видели упоређене АКИ, ИЈП и сирову концентрацију.




Notes:
  • ПМ 2.5 је најчешће доминантни загађивач (у поређењу са ПМ 10 ), па ћемо у овом чланку пажљивије погледати ПМ 2.5 .
  • Европски заједнички индекс квалитета ваздуха ( ЦАКИ ) је додат у референтне сврхе, али се неће користити у анализи.

Разумевање разлика

Када се упореде ИЈП и АКИ скале за ПМ 2.5 , забуна може доћи са оба краја скале:

  • Када је квалитет ваздуха добар, умерено очитавање према УС ЕПА стандарду је еквивалентно добром ( Добри ) са ИЈП. А умерено ( Умиарковани ) коришћењем ИЈП одговара нездравом за осетљиве групе које користе амерички ЕПА стандард.

  • Када је ваздух загађен, ИЈП стандард поставља веома конзервативно низак праг, на таквом нивоу да нездраво очитавање коришћењем америчког ЕПА стандарда може бити еквивалентно опасном ( Бардзо зłи ) са ИЈП.

Четири графикона испод сумирају разлике између два стандарда за станицу Комуникацијна у Варшави за последњих 5 дана (ПМ 2.5 на левој страни и ПМ 10 на десној страни).



PM2.5 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM2.5 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):
PM10 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM10 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Може се јасно видети еквивалентност између ИЈП зелене и АКИ жуте за скале ПМ 2,5 (лево). Ако се апстрахује ова разлика у замени боја, онда је очигледно да обе скале пријављују сличан ниво загађења.

Што се тиче ПМ 10 , док је за УС ЕПА АКИ индекс увек нижи од ПМ 2.5 индекса, за ИЈП је ПМ 10 индекс заправо сличан или виши од ПМ 2.5 индекса.

Обично се очекује да ће ПМ 2.5 бити штетнији од ПМ 10 (као што је објашњено у овом чланку ), тако да ћемо се морати вратити на ову разлику у каснијем чланку (посебно гледајући фактор корелације између ПМ 10 и ПМ 2,5 на основу емпиријски подаци за САД, Европу и Пољску).

О осталим загађивачима

Међу свим осталим загађивачима, озон (О 3 ) је онај који ће највероватније бити други доминантни загађивач. Већ је познато да амерички ЕПА стандард за 1-сатни озон није толико конзервативан у поређењу са другим постојећим стандардима (погледајте овај чланак ), а ИЈП потврђује ово правило. Два графикона испод показују индекс озона за АКИ и ИЈП.

US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:

POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Note that the Ozone scale for the US EPA AQI requires concentrations to be expressed in ppb, while for the IJP it is mg/m3.

Имајте на уму да ИЈП Озоне преломне тачке дефинисане на сојп.виос.варсзава.пл показују сличне тачке прекида за нивое од 1 сата и 8 сати; претпостављамо да је ово грешка у куцању јер би се очекивао нижи ниво тачке прекида за 1 сат у поређењу са нивоима од 8 сати. Контактирамо Варшавску ЕПА и ажурираћемо овај чланак на основу њиховог одговора.

The other pollutant worth having a deeper look at is the Benzen, since the IJP is one of the rare scale taking into account Benzen in the Index calculation. Fortunately, the corresponding index for the last 10 days shows that the benzen concentation is always within the [0-1] "very good" range, so not a "daily problem" like PM2.5 can sometime be.

Закључци

С једне стране, постоје нека веома добра побољшања у стандарду Индекс Јакосци Повиетрза дефинисаном од стране пољског ЕПА: коришћење 1-сатних очитавања, укључујући више загађивача као што је бензен и снижавање прага опасног нивоа; Сви они би требало да буду промовисани широм света и ми ћемо гледати на проширење АКИ израчунавања пројекта Светског индекса квалитета ваздуха како би се такође узео у обзир Бензен.

С друге стране, покушај да се упореди ИЈП и АКИ између јабуке и јабуке није једноставан. Када се црта композитни АКИ за ИЈП и АКИ (погледајте графиконе испод), то више личи на поређење јабуке и банана . Ово је, према нашем искуству, фактор који највише збуњује када се пореде бројке које пружају различите веб странице.

На крају, кључно учење је да запамтите да свака скала има своју специфичност, а најважније је задржати разноликост у скалама: почињемо да верујемо да само једна јединствена скала можда није право решење, и ми сада раде на глобалном решењу које ће корисницима омогућити да изаберу скалу која најбоље одговара њиховим потребама.

US EPA Composite AQI (Air Quality Index)
Poland Composite IJP (Indeks jakości powietrza)
EU Composite CAQI (Common Air Quality Index)
Note: the composite calculation is based on PM2.5, PM10 and Ozone only.

слепо црево

Poland IJP US EPA
range color description level range color level description
0 .. 50
Good Air quality is considered satisfactory, and air pollution poses little or no risk 0 .. 1
Bardzo dobry
Very Good
Tidak ada efek
50 .. 100
Moderate Air quality is acceptable; however, for some pollutants there may be a moderate health concern for a very small number of people who are unusually sensitive to air pollution. 1 .. 3
Dobry
Good
Terjadi penurunan pada jarak pandang
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups Members of sensitive groups may experience health effects. The general public is not likely to be affected. 3 .. 5
Umiarkowany
Moderate
Jarak pandang turun dan terjadi pengotoran debu di mana-mana
5 .. 7
Dostateczny
Satisfactory
Meningkatnya sensitivitas pada pasien berpenyakit asthma dan bronhitis
150 .. 200
Unhealthy Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects
7 .. 10
Zły
Bad
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
10 ..
Bardzo zły
Hazardous
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
200 .. 300
Very Unhealthy Health warnings of emergency conditions. The entire population is more likely to be affected.
300 .. 500
Hazardous Health alert: everyone may experience more serious health effects


Breakpoints used for the IJP:
PM10 - 1h PM10 - 24h NO2 - 1h CO - 8h O3 - 1h O3 - 8h SO2 - 1h SO2 - 24h Indeks jakości powietrza
Bardzo dobry 0-20 0-20 0-40 0-2000 0-24 0-24 0-70 0-25 0-1
Dobry 20-60 20-60 40-120 2000-6000 24-72 24-72 70-210 25-50 1-3
Umiarkowany 60-100 60-100 120-200 6000-1000 72-120 72-120 210-350 50-100 3-5
Dostateczny 100-140 100-140 200-280 1000-14000 120-168 120-168 350-490 100-125 5-7
Zły 140-200 140-200 280-400 >14000 168-240 168-240 490-700 >125 7-10
Bardzo zły >200 >200 >400 >240 >240 >700 >10



--

Note: Овај чланак је део серије о светским скалама квалитета ваздуха.

За више информација о одређеним земљама или континентима, погледајте ове чланке:
Тајланд и Мализија
-
Индија
-
China
-
Хонг Конг/Канада (здравствени индекс квалитета ваздуха)
-
Јужна Америка
-
Аустралија
-
Квебек и Монтреал
-
Сингапур
-
Пољска
-
Индонесиа
.

За информације о коришћеном просечном 24-часовном просеку или озону и честицама (ПМ 2.5 ), погледајте ова два чланка: Индекс приземног озона - ПМ 2.5 Инстант Цаст



[1] The monitors are anyways so expensive, estimated 15K€ each, that we could not afford it.
Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius