Luchtkwaliteitsschaal in Polen
Air Quality Scale in Poland

Posted on September 3rd 2015
Deel: aqicn.org/faq/2015-09-03/air-quality-scale-in-poland/nl/

Inspekcja Ochrony Środowiska.
(Inspection of Environmental Protection)

De luchtkwaliteitsgegevens voor Polen zijn al een tijdje beschikbaar, maar we hebben onlangs enkele vragen gekregen over de AQI-schaal die wordt gebruikt door de Inspekcja Ochrony Środowiska , dat wil zeggen de regionale inspecties van Milieubescherming, en hoe deze verschilt met de schaal die wordt gebruikt op de Wereldluchtvaartorganisatie. Kwaliteitsindexproject. Eén ervan is van Sylwia, die vroeg:

Ik ben in de war met al die cijfers en waarom er een verschil is met de cijfers op de EPA-website van Warschau.

Kunt u mij alstublieft informeren over de bron van de gegevens in Warschau en de betrouwbaarheid van de gegevens die u verstrekt?

Dit is eigenlijk een heel goede vraag, aangezien, als het om data gaat, niemand data als ‘toegekend’ mag beschouwen (verwijzend naar de uitstekende TED-talk van Talithia Williams over ‘Own your body’s data’). Dit is ook de reden waarom het World Air Quality Index-project bestaat, dat wil zeggen om iedereen uit te leggen hoe je het getal achter luchtvervuiling kunt begrijpen.



--

Gegevensbronnen voor luchtkwaliteit

Om de eerste vraag over onze bron van de gegevens te beantwoorden, maakt de dienst World Air Quality Index alleen gebruik van officieel gemeten en gepubliceerde gegevens. Met andere woorden: bij het World Air Quality Index-project voeren we zelf geen luchtkwaliteitsmonitoring uit. In plaats daarvan vertrouwen we op de EPA van elk land om hun eigen monitoringnetwerk te exploiteren en te onderhouden [1].

In het geval van Warschau worden de gegevens gemeten door de Regionale Inspectie voor Milieubescherming in Warschau (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie) . Ze leveren de gegevens met behulp van zowel de Poolse AQI (genaamd Indeks Jakości Powietrza, ook bekend als IJP), als de ruwe concentraties voor PM 2,5 , PM 10 , ozon, enz. Je kunt de gegevens bekijken via hun kaartenservice .

Poolse AQI: Indeks Jakości Powietrza

De IJP (Indeks jakości powietrza) definieert zijn eigen kleurcodering en schaal, die wordt samengevat in de onderstaande tabel. Merk op dat de kleurstandaard die door de IJP wordt gebruikt niet volledig gelijkwaardig is aan de Amerikaanse EPA AQI-standaard, maar daar zullen we later op ingaan.

Air quality Recommendations for population
0-1 Very good (Excellent)
Bardzo dobry
The air quality is good. The air pollution pose no threat. The conditions ideal for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest dobra. Zanieczyszczenia powietrza nie stanowią zagrożenia. Warunki idealne na aktywności na zewnątrz.
1-3 Good
Dobry
Air quality is still good. The air pollution pose minimal risk to exposed persons. Conditions very good for outdoor activities.
Jakość powietrza jest wciąż dobra. Zanieczyszczenia powietrza stanowią minimalne zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki bardzo dobre na aktywności na zewnątrz.
3-5 Moderate
Umiarkowany
Air quality is acceptable. Air pollution can endanger people at risk. Conditions good for for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest akceptowalna. Zanieczyszczenia powietrza mogą stanowić zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki dobre na na aktywności na zewnątrz.
5-7 Satisfactory
Dostateczny
Air quality is average. The air pollution pose a threat for people at risk * which may experience health effects. Other people should limit spending time outdoors, especially when they experience symptoms such as cough or sore throat.
Jakośc powietrza jest średnia. Zanieczyszczenia powietrza stanowią zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko* które mogą odczuwać skutki zdrowotne. Pozostałe osoby powinny ograniczyć spędzanie czasu na zewnątrz, zwłaszcza gdy doświadczą takich symptomów jak kaszel lub podrażnione gardło.
7-10 Bad
Zły
Air quality is bad. People at risk * should avoid to go outside. The rest should be ograniczyć.Nie are recommended for outdoor activities.
Jakość powietrza jest zła. Osoby narażone na ryzyko* powinny unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni je ograniczyć.Nie zalecane są aktywnośći na zewnątrz.
10+ Hazardous
Bardzo zły
The quality of air is dangerously wrong. Those at risk should be avoided to go outside. The others should limit the output to minimum.Wszelkie outdoor activities are discouraged. Jakośc powietrza jest niebezpiecznie zła. Osoby narażone na ryzyko powinny bezwzględnie unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni ograniczyć wyjścia do minimum.Wszelkie aktywności na zewnątrz są odradzane.

Indeks Jakości Powietrza (IJP) berekening

De IJP wordt berekend met behulp van een formule die rekening houdt met de concentratie van verschillende verontreinigende stoffen. Bijna elk land heeft zijn eigen formule, en in het geval van Polen wordt de op “max” gebaseerde formule gebruikt:

$$IJP = max( {O_3(1h) \over 120}, {NO_2(1h) \over 120}, {SO_2(1h) \over 120}, {CO(1h) \over 120}, {PM_{10}(1h) \over 100}, {PM_{2.5}(1h) \over 60}, {Benzen(1h) \over 40} ) x 5.$$

Dat lijkt misschien een beetje barbaars, maar eigenlijk lijkt deze formule sterk op de formule die wordt gebruikt door de Amerikaanse EPA (en dus op het World Air Quality Index-project), met uitzondering van vier grote verschillen:

  • De IJP-schaal gaat van 0 tot 10, terwijl deze voor de Amerikaanse EPA van 0 tot 500 gaat. Merk op dat andere standaarden, zoals de Hong Kong AQHI- standaard, ook een schaal van 0 tot 10 gebruiken, dit is prima.

  • De breekpunten die in het IJP worden gebruikt, zijn lineair voor elke verontreinigende stof, terwijl dat voor de Amerikaanse EPA niet het geval is. De breekpunten die in de Amerikaanse EPA-standaard worden gebruikt, worden in dit artikel uitgelegd.

  • De IJP neemt Benzen op in de lijst van verontreinigende stoffen, terwijl dat niet het geval is voor de Amerikaanse EPA. Dit is een zeer positief punt voor de IJP, aangezien bekend is dat Benzen zeer kankerverwekkend is.

  • De IJP is gebaseerd op metingen over 1 uur, terwijl de Amerikaanse EPA-norm theoretisch gebaseerd is op 24-uursgemiddelden. Nogmaals, dit is een heel goed punt van de IJP, aangezien we het universele gebruik van 1-uurslezingen promoten via ons Instant Cast -rapport.

Vergelijking van de AQI van de Amerikaanse EPA en de IJP van Polen

Omdat afbeeldingen beter zijn dan lange zinnen, zijn de volgende interactieve afbeeldingen een vergelijking van de AQI- en IJP-schalen voor PM 2,5 en PM 10 . U kunt uw cursor gewoon over de grafiek bewegen om de vergeleken AQI-, IJP- en ruwe concentratie te zien.




Notes:
  • PM 2,5 is meestal de dominante verontreinigende stof (vergeleken met PM 10 ), dus we zullen in dit artikel zorgvuldiger naar PM 2,5 kijken.
  • De European Common Air Quality Index ( CAQI ) is ter referentie toegevoegd, maar zal niet in de analyse worden gebruikt.

De verschillen begrijpen

Bij het vergelijken van de IJP- en AQI-schalen voor PM 2,5 kan de verwarring van beide kanten van de schaal komen:

  • Wanneer de luchtkwaliteit goed is, is een gematigde meting volgens de Amerikaanse EPA-norm gelijk aan een goede ( Dobry ) met de IJP. En een Matig ( Umiarkowany ) die de IJP gebruikt, komt overeen met een Ongezond voor gevoelige groepen die de Amerikaanse EPA-standaard gebruiken.

  • Wanneer de lucht vervuild is, stelt de IJP-standaard een zeer conservatief lage drempel in, op een zodanig niveau dat een ongezonde meting volgens de Amerikaanse EPA-standaard gelijkwaardig kan zijn aan een schadelijk ( Bardzo zły ) bij de IJP.

De vier onderstaande grafieken vatten de verschillen samen tussen de twee normen voor het station Komunikacyjna in Warschau gedurende de afgelopen vijf dagen (PM 2,5 aan de linkerkant en PM 10 aan de rechterkant).



PM2.5 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM2.5 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):
PM10 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM10 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Je kunt duidelijk de gelijkwaardigheid zien tussen het IJP-groen en AQI-geel voor de PM 2,5- schalen (aan de linkerkant). Als je dit verschil in kleurwisseling abstraheert, dan is het duidelijk dat beide schalen een vergelijkbaar niveau van vervuiling rapporteren.

Wat PM 10 betreft, terwijl voor de Amerikaanse EPA AQI de index altijd lager is dan de PM 2,5- index, is voor de IJP de PM 10- index feitelijk gelijk aan of hoger dan de PM 2,5 -index.

Meestal verwacht men dat PM 2,5 schadelijker is dan PM 10 (zoals uitgelegd in dit artikel ), dus we zullen in een later artikel op dit verschil moeten terugkomen (vooral als we kijken naar de correlatiefactor tussen PM 10 en PM 2,5 op basis van empirische gegevens voor de VS, Europa en Polen).

Over de andere verontreinigende stoffen

Van alle andere verontreinigende stoffen is ozon (O 3 ) waarschijnlijk de tweede belangrijkste verontreinigende stof. Het is al bekend dat de Amerikaanse EPA 1-uur Ozon-norm niet zo conservatief is vergeleken met andere bestaande normen (zie dit artikel ), en de IJP bevestigt deze regel. De twee onderstaande grafieken tonen de ozonindex voor zowel AQI als IJP.

US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:

POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Note that the Ozone scale for the US EPA AQI requires concentrations to be expressed in ppb, while for the IJP it is mg/m3.

Merk op dat de IJP-ozonbreekpunten die zijn gedefinieerd op sojp.wios.warszawa.pl vergelijkbare breekpunten tonen voor de niveaus van 1 uur en 8 uur; we gaan ervan uit dat dit een typefout is, aangezien men een lager breekpuntniveau voor het 1-uur zou verwachten in vergelijking met de 8-uursniveaus. We nemen contact op met de Warschau EPA en zullen dit artikel bijwerken op basis van hun antwoord.

De andere verontreinigende stof die de moeite waard is om nader te bekijken is de benzen, aangezien de IJP een van de zeldzame omvang is waarbij benzen in de indexberekening wordt meegenomen. Gelukkig laat de overeenkomstige index van de afgelopen 10 dagen zien dat de benzenconcentratie altijd binnen het bereik van [0-1] "zeer goed" ligt, dus een "dagelijks probleem" zoals PM2.5 kan zich soms niet voordoen. zijn.

Conclusies

Aan de ene kant zijn er enkele zeer goede verbeteringen in de Indeks Jakości Powietrza-standaard, gedefinieerd door de Poolse EPA: het gebruik van metingen van 1 uur, inclusief meer verontreinigende stoffen zoals benzeen en het verlagen van de drempelwaarde voor gevaarlijk niveau; Deze moeten allemaal wereldwijd worden gepromoot en we zullen overwegen om de AQI-berekening van het World Air Quality Index-project uit te breiden om ook rekening te houden met Benzen.

Aan de andere kant is het niet eenvoudig om de IJP en de AQI van appel tot appel te vergelijken. Bij het plotten van de samengestelde AQI voor zowel IJP als AQI (zie onderstaande grafieken) lijkt het meer op het vergelijken van appels met bananen . Volgens onze ervaring is dit de meest verwarrende factor bij het vergelijken van cijfers van verschillende websites.

Als laatste is het belangrijk om te onthouden dat elke schaal zijn eigen specificiteit heeft, en het belangrijkste is om de diversiteit in de schalen te behouden: we beginnen te geloven dat het hebben van slechts één unieke schaal misschien niet de juiste oplossing is, en we werken nu aan een mondiale oplossing waarmee gebruikers de weegschaal kunnen selecteren die het beste bij hun behoeften past.

US EPA Composite AQI (Air Quality Index)
Poland Composite IJP (Indeks jakości powietrza)
EU Composite CAQI (Common Air Quality Index)
Note: the composite calculation is based on PM2.5, PM10 and Ozone only.

Bijlage

Poland IJP US EPA
range color description level range color level description
0 .. 50
Good Air quality is considered satisfactory, and air pollution poses little or no risk 0 .. 1
Bardzo dobry
Very Good
Tidak ada efek
50 .. 100
Moderate Air quality is acceptable; however, for some pollutants there may be a moderate health concern for a very small number of people who are unusually sensitive to air pollution. 1 .. 3
Dobry
Good
Terjadi penurunan pada jarak pandang
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups Members of sensitive groups may experience health effects. The general public is not likely to be affected. 3 .. 5
Umiarkowany
Moderate
Jarak pandang turun dan terjadi pengotoran debu di mana-mana
5 .. 7
Dostateczny
Satisfactory
Meningkatnya sensitivitas pada pasien berpenyakit asthma dan bronhitis
150 .. 200
Unhealthy Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects
7 .. 10
Zły
Bad
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
10 ..
Bardzo zły
Hazardous
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
200 .. 300
Very Unhealthy Health warnings of emergency conditions. The entire population is more likely to be affected.
300 .. 500
Hazardous Health alert: everyone may experience more serious health effects


Breakpoints used for the IJP:
PM10 - 1h PM10 - 24h NO2 - 1h CO - 8h O3 - 1h O3 - 8h SO2 - 1h SO2 - 24h Indeks jakości powietrza
Bardzo dobry 0-20 0-20 0-40 0-2000 0-24 0-24 0-70 0-25 0-1
Dobry 20-60 20-60 40-120 2000-6000 24-72 24-72 70-210 25-50 1-3
Umiarkowany 60-100 60-100 120-200 6000-1000 72-120 72-120 210-350 50-100 3-5
Dostateczny 100-140 100-140 200-280 1000-14000 120-168 120-168 350-490 100-125 5-7
Zły 140-200 140-200 280-400 >14000 168-240 168-240 490-700 >125 7-10
Bardzo zły >200 >200 >400 >240 >240 >700 >10



--

Note: Dit artikel maakt deel uit van een serie over wereldwijde luchtkwaliteitsschalen.

Voor meer informatie over specifieke landen of continenten verwijzen wij u naar deze artikelen:
Thailand en Maleisië
-
Indië
-
China
-
Hong Kong / Canada (Luchtkwaliteit Gezondheidsindex)
-
Zuid-Amerika
-
Australië
-
Québec en Montreal
-
Singapore
-
Polen
-
Indonesië
.

Voor informatie over het gebruikte 24-uursgemiddelde van ozon en fijnstof (PM 2.5 ), verwijzen wij u naar deze twee artikelen: Ground Ozone Index - PM 2.5 Instant Cast



[1] The monitors are anyways so expensive, estimated 15K€ each, that we could not afford it.
Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

    Over de luchtkwaliteitsniveaus

    -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
    0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
    51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
    101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
    151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
    201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
    300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

    Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

    Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


    Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius