Scala de calitate a aerului în Polonia
Air Quality Scale in Poland

Posted on September 3rd 2015
Acțiune: aqicn.org/faq/2015-09-03/air-quality-scale-in-poland/ro/

Inspekcja Ochrony Środowiska.
(Inspection of Environmental Protection)

Datele privind calitatea aerului pentru Polonia sunt disponibile de ceva vreme, dar recent am primit câteva întrebări despre scala AQI utilizată de Inspekcja Ochrony Środowiska , adică inspecțiile regionale ale protecției mediului și cum diferă aceasta de scara utilizată pe World Air. Proiectul indicelui de calitate. Unul dintre ei este de la Sylwia, care a întrebat:

Sunt confuz cu toate aceste numere și de ce există o diferență cu numerele afișate pe site-ul EPA din Varșovia.

Ați putea, vă rog, să mă informați despre sursa datelor din Varșovia și despre fiabilitatea datelor pe care le furnizați?

Aceasta este de fapt o întrebare foarte bună, deoarece, atunci când vine vorba de date, nimeni nu ar trebui să ia datele ca „acordate” (referindu-ne la excelenta discuție TED de la Talithia Williams despre „Deține datele corpului tău”). Acesta este și motivul pentru care există proiectul World Air Quality Index, adică să explice fiecăruia cum să înțeleagă numărul din spatele poluării aerului.



--

Surse de date privind calitatea aerului

Pentru a răspunde la prima întrebare despre sursa noastră de date, serviciul World Air Quality Index folosește doar date măsurate și publicate oficial. Cu alte cuvinte, la proiectul World Air Quality Index nu operăm nicio monitorizare a calității aerului. În schimb, ne bazăm pe EPA din fiecare țară pentru a opera și a menține propria rețea de monitorizare [1]

În cazul Varșoviei, datele sunt măsurate de Inspectoratul Regional pentru Protecția Mediului din Varșovia (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie) . Ei furnizează datele atât folosind AQI polonez (numit Indeks Jakości Powietrza, alias IJP), cât și concentrațiile brute pentru PM 2,5 , PM 10 , ozon etc. Puteți vedea datele din serviciul lor de hărți .

AQI polonez: Indeks Jakości Powietrza

IJP (Indeks jakości powietrza) își definește propriul cod de culoare și scară, care este rezumat în tabelul de mai jos. Rețineți că standardul de culoare folosit de IJP nu este complet echivalent cu standardul US EPA AQI, dar asta este ceva pe care îl vom analiza mai târziu.

Air quality Recommendations for population
0-1 Very good (Excellent)
Bardzo dobry
The air quality is good. The air pollution pose no threat. The conditions ideal for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest dobra. Zanieczyszczenia powietrza nie stanowią zagrożenia. Warunki idealne na aktywności na zewnątrz.
1-3 Good
Dobry
Air quality is still good. The air pollution pose minimal risk to exposed persons. Conditions very good for outdoor activities.
Jakość powietrza jest wciąż dobra. Zanieczyszczenia powietrza stanowią minimalne zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki bardzo dobre na aktywności na zewnątrz.
3-5 Moderate
Umiarkowany
Air quality is acceptable. Air pollution can endanger people at risk. Conditions good for for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest akceptowalna. Zanieczyszczenia powietrza mogą stanowić zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki dobre na na aktywności na zewnątrz.
5-7 Satisfactory
Dostateczny
Air quality is average. The air pollution pose a threat for people at risk * which may experience health effects. Other people should limit spending time outdoors, especially when they experience symptoms such as cough or sore throat.
Jakośc powietrza jest średnia. Zanieczyszczenia powietrza stanowią zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko* które mogą odczuwać skutki zdrowotne. Pozostałe osoby powinny ograniczyć spędzanie czasu na zewnątrz, zwłaszcza gdy doświadczą takich symptomów jak kaszel lub podrażnione gardło.
7-10 Bad
Zły
Air quality is bad. People at risk * should avoid to go outside. The rest should be ograniczyć.Nie are recommended for outdoor activities.
Jakość powietrza jest zła. Osoby narażone na ryzyko* powinny unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni je ograniczyć.Nie zalecane są aktywnośći na zewnątrz.
10+ Hazardous
Bardzo zły
The quality of air is dangerously wrong. Those at risk should be avoided to go outside. The others should limit the output to minimum.Wszelkie outdoor activities are discouraged. Jakośc powietrza jest niebezpiecznie zła. Osoby narażone na ryzyko powinny bezwzględnie unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni ograniczyć wyjścia do minimum.Wszelkie aktywności na zewnątrz są odradzane.

Indeks Jakości Powietrza (IJP) Calcul

IJP este calculat folosind o formulă care ia în considerare concentrația mai multor poluanți. Aproape fiecare țară are propria formulă, iar în cazul Poloniei, se folosește formula bazată pe „max”:

$$IJP = max( {O_3(1h) \over 120}, {NO_2(1h) \over 120}, {SO_2(1h) \over 120}, {CO(1h) \over 120}, {PM_{10}(1h) \over 100}, {PM_{2.5}(1h) \over 60}, {Benzen(1h) \over 40} ) x 5.$$

Ar putea părea puțin barbar, dar, de fapt, această formulă este foarte asemănătoare cu cea folosită de US EPA (și, prin urmare, în proiectul World Air Quality Index), cu excepția celor patru diferențe majore:

  • Scala IJP merge de la 0 la 10, în timp ce pentru US EPA, merge de la 0 la 500. Rețineți că alte standarde, cum ar fi standardul Hong Kong AQHI , folosesc, de asemenea, scara de la 0 la 10, acest lucru este complet bine.

  • Punctele de întrerupere utilizate în IJP sunt liniare pentru fiecare poluant, în timp ce pentru US EPA nu sunt. Punctele de întrerupere utilizate în standardul US EPA sunt explicate în acest articol .

  • IJP include Benzen în lista poluanților, în timp ce nu este pentru US EPA. Acesta este un punct foarte pozitiv pentru IJP, deoarece Benzen este cunoscut ca fiind extrem de canceros.

  • IJP se bazează pe citiri de 1 oră, în timp ce standardul US EPA se bazează teoretic pe o medie de 24 de ore. Din nou, acesta este un punct foarte bun al IJP, deoarece promovăm utilizarea universală a citirilor de 1 oră prin raportarea noastră Instant Cast .

Comparația AQI de la US EPA și IJP din Polonia

Deoarece graficele sunt mai bune decât propozițiile lungi, următoarele grafice interactive sunt o comparație a scalelor AQI și IJP pentru PM 2,5 și PM 10 . Puteți muta cursorul peste grafic pentru a vedea AQI, IJP și concentrația brută comparate.




Notes:
  • PM 2,5 este cel mai adesea poluantul dominant (comparativ cu PM 10 ), așa că ne vom uita mai atent la PM 2,5 în acest articol.
  • Indicele european comun al calității aerului ( CAQI ) este adăugat în scop de referință, dar nu va fi utilizat în analiză.

Înțelegerea diferențelor

Când se compară scalele IJP și AQI pentru PM 2,5 , confuzia poate veni de la ambele capete ale scalei:

  • Când calitatea aerului este bună, o citire moderată folosind standardul US EPA este echivalentă cu o valoare bună ( Dobry ) cu IJP. Iar un Moderat ( Umiarkowany ) care utilizează IJP corespunde unui Nesănătos pentru grupuri sensibile folosind standardul US EPA.

  • Când aerul este poluat, standardul IJP stabilește un prag foarte scăzut, la un astfel de nivel încât o citire nesănătoasă folosind standardul US EPA poate fi echivalentă cu o periculoasă ( Bardzo zły ) cu IJP.

Cele patru grafice de mai jos sintetizează diferențele dintre cele două standarde pentru stația Komunikacyjna din Varșovia pentru ultimele 5 zile (PM 2,5 în stânga și PM 10 în dreapta).



PM2.5 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM2.5 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):
PM10 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM10 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Se poate vedea clar echivalența dintre verdele IJP și galbenul AQI pentru scalele PM 2.5 (în stânga). Dacă retragem această diferență de schimbare a culorilor, atunci este obișnuit că ambele scale raportează un nivel similar de poluare.

În ceea ce privește PM 10 , în timp ce pentru US EPA AQI, indicele este întotdeauna mai mic decât indicele PM 2,5 , pentru IJP, indicele PM 10 este de fapt similar sau mai mare decât indicele PM 2,5 .

De obicei, se așteaptă ca PM 2,5 să fie mai dăunător decât PM 10 (după cum este explicat în acest articol ), așa că va trebui să revenim asupra acestei diferențe într-un articol ulterior (în special privind factorul de corelație dintre PM 10 și PM 2,5 pe baza date empirice pentru SUA, Europa și Polonia).

Despre ceilalți poluanți

Dintre toți ceilalți poluanți, ozonul (O 3 ) este cel mai probabil să fie al doilea poluant dominant. Se știe deja că standardul US EPA pentru ozon de 1 oră nu este atât de conservator în comparație cu alte standarde existente (vezi acest articol ), iar IJP confirmă această regulă. Cele două grafice de mai jos arată indicele de ozon atât pentru AQI, cât și pentru IJP.

US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:

POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Note that the Ozone scale for the US EPA AQI requires concentrations to be expressed in ppb, while for the IJP it is mg/m3.

Rețineți că punctele de întrerupere a ozonului IJP definite pe sojp.wios.warszawa.pl arată puncte de întrerupere similare pentru nivelurile de 1 oră și 8 ore; Presupunem că aceasta este o greșeală de scriere, deoarece ne-am aștepta la un nivel mai scăzut al punctului de întrerupere pentru 1 oră, comparativ cu nivelurile de 8 ore. Contactăm EPA din Varșovia și vom actualiza acest articol pe baza răspunsului lor.

Celălalt poluant care merită să fie analizat mai profund este benzenul, deoarece IJP este una dintre scarile rare care ține cont de benzen în calculul indicelui. Din fericire, indicele corespunzător pentru ultimele 10 zile arată că concentrația de benzen este întotdeauna în intervalul [0-1] „foarte bun”, așa că nu poate o „problemă zilnică” precum PM2,5 fi.

Concluzii

Pe de o parte, există unele îmbunătățiri foarte bune ale standardului Indeks Jakości Powietrza definit de EPA polonez: Utilizarea citirilor de 1 oră, inclusiv mai mulți poluanți precum Benzen și scăderea pragului de nivel periculos; Toate acestea ar trebui promovate la nivel mondial și vom analiza extinderea calculului AQI al proiectului World Air Quality Index pentru a lua în considerare și Benzen.

Pe de altă parte, încercarea de a compara măr cu mere IJP și AQI nu este simplă. Când trasați AQI-ul compozit atât pentru IJP, cât și pentru AQI (vezi graficele de mai jos), seamănă mai degrabă cu o comparație de măr și banane . Acesta este, conform experienței noastre, cel mai confuz factor atunci când comparăm cifrele furnizate de diferite site-uri web.

În sfârșit, învățarea cheie este să ne amintim că fiecare scară are propria sa specificitate, iar cel mai important este să păstrăm diversitatea în scale: Începem să credem că a avea o singură scară unică ar putea să nu fie soluția potrivită și lucrează acum la o soluție globală care va permite utilizatorilor să aleagă scara care se potrivește cel mai bine nevoilor lor.

US EPA Composite AQI (Air Quality Index)
Poland Composite IJP (Indeks jakości powietrza)
EU Composite CAQI (Common Air Quality Index)
Note: the composite calculation is based on PM2.5, PM10 and Ozone only.

Apendice

Poland IJP US EPA
range color description level range color level description
0 .. 50
Good Air quality is considered satisfactory, and air pollution poses little or no risk 0 .. 1
Bardzo dobry
Very Good
Tidak ada efek
50 .. 100
Moderate Air quality is acceptable; however, for some pollutants there may be a moderate health concern for a very small number of people who are unusually sensitive to air pollution. 1 .. 3
Dobry
Good
Terjadi penurunan pada jarak pandang
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups Members of sensitive groups may experience health effects. The general public is not likely to be affected. 3 .. 5
Umiarkowany
Moderate
Jarak pandang turun dan terjadi pengotoran debu di mana-mana
5 .. 7
Dostateczny
Satisfactory
Meningkatnya sensitivitas pada pasien berpenyakit asthma dan bronhitis
150 .. 200
Unhealthy Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects
7 .. 10
Zły
Bad
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
10 ..
Bardzo zły
Hazardous
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
200 .. 300
Very Unhealthy Health warnings of emergency conditions. The entire population is more likely to be affected.
300 .. 500
Hazardous Health alert: everyone may experience more serious health effects


Breakpoints used for the IJP:
PM10 - 1h PM10 - 24h NO2 - 1h CO - 8h O3 - 1h O3 - 8h SO2 - 1h SO2 - 24h Indeks jakości powietrza
Bardzo dobry 0-20 0-20 0-40 0-2000 0-24 0-24 0-70 0-25 0-1
Dobry 20-60 20-60 40-120 2000-6000 24-72 24-72 70-210 25-50 1-3
Umiarkowany 60-100 60-100 120-200 6000-1000 72-120 72-120 210-350 50-100 3-5
Dostateczny 100-140 100-140 200-280 1000-14000 120-168 120-168 350-490 100-125 5-7
Zły 140-200 140-200 280-400 >14000 168-240 168-240 490-700 >125 7-10
Bardzo zły >200 >200 >400 >240 >240 >700 >10



--

Note: Acest articol face parte dintr-o serie despre scalele pentru calitatea aerului la nivel mondial.

Pentru mai multe informații despre anumite țări sau continent, vă rugăm să consultați acele articole:
Thailanda și Malysia
-
India
-
China
-
Hong Kong / Canada (Indice de sănătate a calității aerului)
-
America de Sud
-
Australia
-
Quebec și Montreal
-
Singapore
-
Polonia
-
Indonezia
.

Pentru informații despre media de 24 de ore utilizată sau despre ozon și particule (PM 2,5 ), vă rugăm să consultați aceste două articole: Ground Ozone Index - PM 2.5 Instant Cast



[1] The monitors are anyways so expensive, estimated 15K€ each, that we could not afford it.
Faceți clic aici pentru a vedea toate intrările de întrebări frecvente
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Despre măsurarea calității aerului și a poluării:

    Despre nivelurile de calitate a aerului

    -Valorile indicelui de calitate a aerului (AQI).Niveluri de îngrijorare pentru sănătate
    0 - 50BunCalitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc
    51 -100ModeratCalitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului.
    101-150Nesănătos pentru grupurile sensibileMembrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat.
    151-200NesănătosToată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății
    201-300Foarte NesănătoasăAvertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată.
    300+RiscantAlertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății

    Pentru a afla mai multe despre calitatea aerului și poluare, consultați subiectul wikipedia pentru calitatea aerului sau ghidul airnow despre calitatea aerului și sănătatea dvs.

    Pentru sfaturi foarte utile de sănătate ale medicului doctor Richard Saint Cyr din Beijing, consultați blogul www.myhealthbeijing.com .


    Notificare privind utilizarea: Toate datele privind calitatea aerului sunt nevalide la momentul publicării și, datorită asigurării calității, aceste date pot fi modificate, fără notificare, în orice moment. Proiectul Index al calității aerului mondial a exercitat toate competențele și îngrijirea rezonabilă în compilarea conținutului acestor informații și în nici un caz Echipa de proiect pentru indexul calității aerului sau agenții săi sunt răspunzători în contract, delictuală sau în alt mod pentru orice pierdere, vătămare sau daună care rezultă direct sau indirect din furnizarea acestor date.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius