Ljestvica kvalitete zraka u Poljskoj
Air Quality Scale in Poland

Posted on September 3rd 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-09-03/air-quality-scale-in-poland/hr/

Inspekcja Ochrony Środowiska.
(Inspection of Environmental Protection)

Podaci o kvaliteti zraka za Poljsku dostupni su već neko vrijeme, ali nedavno smo dobili nekoliko pitanja o AQI ljestvici koju koristi Inspekcja Ochrony Środowiska , tj. regionalne inspekcije zaštite okoliša, i kako se ona razlikuje od ljestvice koja se koristi na World Airu Projekt indeksa kvalitete. Jedan od njih je od Sylwie, koja je pitala:

Zbunjen sam svim tim brojevima i zašto postoji razlika u brojevima prikazanim na web stranici EPA-e u Varšavi.

Možete li me, molim vas, obavijestiti o izvoru podataka u Varšavi i pouzdanosti podataka koje dajete?

Ovo je zapravo jako dobro pitanje, budući da, kada je riječ o podacima, nitko ne bi trebao uzimati podatke kao "gotovo" (odnosi se na izvrstan govor na TED- u Talithie Williams o "Posjeduj podatke o svom tijelu"). To je i razlog zašto postoji projekt World Air Quality Index, odnosno kako bi se svima objasnilo kako razumjeti broj koji stoji iza onečišćenja zraka.



--

Izvori podataka o kvaliteti zraka

Kao odgovor na prvo pitanje o našem izvoru podataka, servis World Air Quality Index koristi samo službeno izmjerene i objavljene podatke. Drugim riječima, u projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka mi sami ne provodimo praćenje kvalitete zraka. Umjesto toga, oslanjamo se na EPA svake zemlje da upravlja i održava vlastitu mrežu za praćenje [1]

U slučaju Varšave, podatke mjeri Regionalni inspektorat za zaštitu okoliša u Varšavi (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie) . Oni daju podatke koristeći poljski AQI (koji se naziva Indeks Jakości Powietrza, poznat i kao IJP), kao i sirove koncentracije za PM 2,5 , PM 10 , ozon, itd. Podatke možete vidjeti iz njihove usluge karata .

Poljski AQI: Indeks Jakości Powietrza

IJP (Indeks jakości powietrza) definira vlastito kodiranje boja i ljestvicu, što je sažeto prikazano u donjoj tablici. Imajte na umu da standard boja koji koristi IJP nije u potpunosti ekvivalentan standardu US EPA AQI, ali to je nešto što ćemo detaljnije razmotriti kasnije.

Air quality Recommendations for population
0-1 Very good (Excellent)
Bardzo dobry
The air quality is good. The air pollution pose no threat. The conditions ideal for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest dobra. Zanieczyszczenia powietrza nie stanowią zagrożenia. Warunki idealne na aktywności na zewnątrz.
1-3 Good
Dobry
Air quality is still good. The air pollution pose minimal risk to exposed persons. Conditions very good for outdoor activities.
Jakość powietrza jest wciąż dobra. Zanieczyszczenia powietrza stanowią minimalne zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki bardzo dobre na aktywności na zewnątrz.
3-5 Moderate
Umiarkowany
Air quality is acceptable. Air pollution can endanger people at risk. Conditions good for for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest akceptowalna. Zanieczyszczenia powietrza mogą stanowić zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki dobre na na aktywności na zewnątrz.
5-7 Satisfactory
Dostateczny
Air quality is average. The air pollution pose a threat for people at risk * which may experience health effects. Other people should limit spending time outdoors, especially when they experience symptoms such as cough or sore throat.
Jakośc powietrza jest średnia. Zanieczyszczenia powietrza stanowią zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko* które mogą odczuwać skutki zdrowotne. Pozostałe osoby powinny ograniczyć spędzanie czasu na zewnątrz, zwłaszcza gdy doświadczą takich symptomów jak kaszel lub podrażnione gardło.
7-10 Bad
Zły
Air quality is bad. People at risk * should avoid to go outside. The rest should be ograniczyć.Nie are recommended for outdoor activities.
Jakość powietrza jest zła. Osoby narażone na ryzyko* powinny unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni je ograniczyć.Nie zalecane są aktywnośći na zewnątrz.
10+ Hazardous
Bardzo zły
The quality of air is dangerously wrong. Those at risk should be avoided to go outside. The others should limit the output to minimum.Wszelkie outdoor activities are discouraged. Jakośc powietrza jest niebezpiecznie zła. Osoby narażone na ryzyko powinny bezwzględnie unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni ograniczyć wyjścia do minimum.Wszelkie aktywności na zewnątrz są odradzane.

Indeks Jakości Powietrza (IJP) Izračun

IJP se izračunava pomoću formule koja uzima u obzir koncentraciju nekoliko onečišćujućih tvari. Gotovo svaka zemlja ima vlastitu formulu, au slučaju Poljske koristi se formula temeljena na "max":

$$IJP = max( {O_3(1h) \over 120}, {NO_2(1h) \over 120}, {SO_2(1h) \over 120}, {CO(1h) \over 120}, {PM_{10}(1h) \over 100}, {PM_{2.5}(1h) \over 60}, {Benzen(1h) \over 40} ) x 5.$$

To bi moglo izgledati pomalo barbarski, ali zapravo je ova formula vrlo slična onoj koju koristi US EPA (a time i na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka), osim 4 glavne razlike:

  • IJP ljestvica ide od 0 do 10, dok za US EPA ide od 0 do 500. Imajte na umu da drugi standardi poput hongkonškog AQHI standarda također koriste ljestvicu od 0 do 10, to je sasvim u redu.

  • Granične točke koje se koriste u IJP-u su linearne za svaki onečišćivač, dok za US EPA nisu. Prijelomne točke koje se koriste u US EPA standardu objašnjene su u ovom članku .

  • IJP uključuje benzen na popis zagađivača, dok to nije za US EPA. Ovo je vrlo pozitivna točka za IJP jer je poznato da je benzen vrlo kancerogen.

  • IJP se temelji na jednosatnom očitavanju, dok se US EPA standard teoretski temelji na 24-satnom prosjeku. Opet, ovo je vrlo dobra točka IJP-a, budući da promičemo univerzalnu upotrebu jednosatnih očitanja putem našeg Instant Cast izvješća.

Usporedba AQI-a US EPA-e i IJP-a Poljske

Budući da je grafika bolja od dugih rečenica, sljedeća interaktivna grafika je usporedba AQI i IJP ljestvice za PM 2,5 i PM 10 . Možete samo pomaknuti kursor preko grafikona da vidite uspoređeni AQI, IJP i sirovu koncentraciju.




Notes:
  • PM 2,5 najčešće je dominantan onečišćivač (u usporedbi s PM 10 ), stoga ćemo se u ovom članku detaljnije osvrnuti na PM 2,5 .
  • Europski zajednički indeks kvalitete zraka ( CAQI ) dodan je u referentne svrhe, ali se neće koristiti u analizi.

Razumijevanje razlika

Kada se uspoređuju IJP i AQI ljestvice za PM 2,5 , zabuna može doći s oba kraja ljestvice:

  • Kada je kvaliteta zraka dobra, umjereno očitanje prema US EPA standardu ekvivalentno je dobroj ( Dobry ) s IJP. A umjereno ( Umiarkowany ) korištenjem IJP-a odgovara nezdravom za osjetljive skupine prema standardu US EPA.

  • Kada je zrak onečišćen, IJP standard postavlja vrlo konzervativno nizak prag, na takvoj razini da očitanje Nezdravo pomoću US EPA standarda može biti ekvivalentno Opasnom ( Bardzo zły ) s IJP-om.

Četiri grafikona u nastavku sažimaju razlike između dva standarda za stanicu Komunikacyjna u Varšavi za posljednjih 5 dana (PM 2,5 na lijevoj strani i PM 10 na desnoj strani).



PM2.5 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM2.5 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):
PM10 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM10 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Jasno se može vidjeti ekvivalentnost između IJP zelene i AQI žute za PM 2,5 ljestvice (lijevo). Ako apstrahiramo ovu razliku u zamjeni boja, onda je očito da obje ljestvice izvješćuju o sličnoj razini onečišćenja.

Što se tiče PM 10 , dok je za US EPA AQI indeks uvijek niži od indeksa PM 2,5 , za IJP je indeks PM 10 zapravo sličan ili viši od indeksa PM 2,5 .

Obično se očekuje da će PM 2,5 biti štetniji od PM 10 (kao što je objašnjeno u ovom članku ), pa ćemo se morati vratiti na ovu razliku u kasnijem članku (posebno gledajući faktor korelacije između PM 10 i PM 2,5 na temelju empirijski podaci za SAD, Europu i Poljsku).

O ostalim zagađivačima

Među svim ostalim zagađivačima, ozon (O 3 ) je najvjerojatnije drugi dominantni zagađivač. Već je poznato da US EPA 1-satni standard ozona nije toliko konzervativan u usporedbi s drugim postojećim standardima (pogledajte ovaj članak ), a IJP potvrđuje ovo pravilo. Dva grafikona u nastavku prikazuju ozonski indeks za AQI i IJP.

US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:

POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Note that the Ozone scale for the US EPA AQI requires concentrations to be expressed in ppb, while for the IJP it is mg/m3.

Imajte na umu da IJP granične točke ozona definirane na sojp.wios.warszawa.pl pokazuju slične granične točke za 1-satnu i 8-satnu razinu; pretpostavljamo da se radi o tipfelerskoj pogrešci jer bi se očekivala niža razina prijelomne točke za 1 sat u usporedbi s razinama od 8 sati. Kontaktiramo Varšavsku EPA i ažurirat ćemo ovaj članak na temelju njihovog odgovora.

Drugi zagađivač koji vrijedi dublje pogledati je benzen, budući da je IJP jedna od rijetkih ljestvica koja uzima u obzir benzen u izračunu indeksa. Srećom, odgovarajući indeks za posljednjih 10 dana pokazuje da je koncentracija benzena uvijek unutar [0-1] "vrlo dobrog" raspona, tako da "dnevni problem" kao što je PM2,5 može ponekad biti.

Zaključci

S jedne strane, postoje neka vrlo dobra poboljšanja u standardu Indeks Jakości Powietrza definiranom od strane Poljske EPA: Korištenje jednosatnih očitanja, uključujući više zagađivača poput benzena i snižavanje praga opasnih razina; Sve to treba promovirati u cijelom svijetu, a mi ćemo razmotriti proširenje projekta AQI za izračun Svjetskog indeksa kvalitete zraka kako bi također uzeo u obzir benzen.

S druge strane, pokušaj usporedbe IJP i AQI između jabuka i jabuka nije jednostavan. Kada crtate kompozitni AQI za IJP i AQI (pogledajte grafikone u nastavku), više izgleda kao usporedba jabuke i banane . To je, prema našem iskustvu, faktor koji najviše zbunjuje kada se uspoređuju brojke koje pružaju različite web stranice.

Na kraju, ključno učenje je zapamtiti da svaka ljestvica ima svoje specifičnosti, a najvažnije je zadržati raznolikost u ljestvicama: Počinjemo vjerovati da samo jedna jedinstvena ljestvica možda nije pravo rješenje i mi sada rade na globalnom rješenju koje će korisnicima omogućiti odabir mjerila koje najbolje odgovara njihovim potrebama.

US EPA Composite AQI (Air Quality Index)
Poland Composite IJP (Indeks jakości powietrza)
EU Composite CAQI (Common Air Quality Index)
Note: the composite calculation is based on PM2.5, PM10 and Ozone only.

dodatak

Poland IJP US EPA
range color description level range color level description
0 .. 50
Good Air quality is considered satisfactory, and air pollution poses little or no risk 0 .. 1
Bardzo dobry
Very Good
Tidak ada efek
50 .. 100
Moderate Air quality is acceptable; however, for some pollutants there may be a moderate health concern for a very small number of people who are unusually sensitive to air pollution. 1 .. 3
Dobry
Good
Terjadi penurunan pada jarak pandang
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups Members of sensitive groups may experience health effects. The general public is not likely to be affected. 3 .. 5
Umiarkowany
Moderate
Jarak pandang turun dan terjadi pengotoran debu di mana-mana
5 .. 7
Dostateczny
Satisfactory
Meningkatnya sensitivitas pada pasien berpenyakit asthma dan bronhitis
150 .. 200
Unhealthy Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects
7 .. 10
Zły
Bad
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
10 ..
Bardzo zły
Hazardous
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
200 .. 300
Very Unhealthy Health warnings of emergency conditions. The entire population is more likely to be affected.
300 .. 500
Hazardous Health alert: everyone may experience more serious health effects


Breakpoints used for the IJP:
PM10 - 1h PM10 - 24h NO2 - 1h CO - 8h O3 - 1h O3 - 8h SO2 - 1h SO2 - 24h Indeks jakości powietrza
Bardzo dobry 0-20 0-20 0-40 0-2000 0-24 0-24 0-70 0-25 0-1
Dobry 20-60 20-60 40-120 2000-6000 24-72 24-72 70-210 25-50 1-3
Umiarkowany 60-100 60-100 120-200 6000-1000 72-120 72-120 210-350 50-100 3-5
Dostateczny 100-140 100-140 200-280 1000-14000 120-168 120-168 350-490 100-125 5-7
Zły 140-200 140-200 280-400 >14000 168-240 168-240 490-700 >125 7-10
Bardzo zły >200 >200 >400 >240 >240 >700 >10



--

Note: Ovaj je članak dio serije o svjetskim ljestvicama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte te članke:
Tajland i Malezija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong/Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
Južna Amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom 24-satnom prosjeku ili ozonu i česticama (PM 2,5 ), pogledajte ta dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2,5 Instant Cast



[1] The monitors are anyways so expensive, estimated 15K€ each, that we could not afford it.
Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius