Κλίμακα ποιότητας αέρα στην Πολωνία
Air Quality Scale in Poland

Posted on September 3rd 2015
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2015-09-03/air-quality-scale-in-poland/el/

Inspekcja Ochrony Środowiska.
(Inspection of Environmental Protection)

Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα για την Πολωνία ήταν διαθέσιμα εδώ και λίγο καιρό, αλλά πρόσφατα λάβαμε λίγες ερωτήσεις σχετικά με την κλίμακα AQI που χρησιμοποιείται από το Inspekcja Ochrony Środowiska , δηλαδή τις περιφερειακές επιθεωρήσεις της Προστασίας του Περιβάλλοντος, και πώς διαφέρει με την κλίμακα που χρησιμοποιείται στο World Air Έργο Δείκτη Ποιότητας. Ένας από αυτούς είναι από τη Sylwia, ο οποίος ρώτησε:

Έχω μπερδευτεί με όλους αυτούς τους αριθμούς και γιατί υπάρχει διαφορά με τους αριθμούς που εμφανίζονται στον ιστότοπο της EPA της Βαρσοβίας.

Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε σχετικά με την πηγή των δεδομένων στη Βαρσοβία και την αξιοπιστία των δεδομένων που παρέχετε;

Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια πολύ καλή ερώτηση, καθώς, όσον αφορά τα δεδομένα, κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τα δεδομένα ως "χορηγημένα" (αναφερόμενος στην εξαιρετική ομιλία TED από την Talithia Williams σχετικά με το "Own your body's data"). Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο υπάρχει το έργο World Air Quality Index, δηλαδή για να εξηγήσει σε όλους πώς να κατανοήσουν τον αριθμό πίσω από την ατμοσφαιρική ρύπανση.



--

Πηγές δεδομένων ποιότητας αέρα

Για να απαντήσουμε στην πρώτη ερώτηση σχετικά με την πηγή των δεδομένων μας, η υπηρεσία World Air Quality Index χρησιμοποιεί μόνο επίσημα μετρημένα και δημοσιευμένα δεδομένα. Με άλλα λόγια, στο έργο World Air Quality Index δεν λειτουργούμε εμείς οι ίδιοι καμία παρακολούθηση ποιότητας αέρα. Αντίθετα, βασιζόμαστε στην EPA κάθε χώρας για τη λειτουργία και τη διατήρηση του δικού της δικτύου παρακολούθησης [1]

Στην περίπτωση της Βαρσοβίας, τα δεδομένα μετρώνται από την Περιφερειακή Επιθεώρηση για την Προστασία του Περιβάλλοντος στη Βαρσοβία (Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska w Warszawie) . Παρέχουν τα δεδομένα χρησιμοποιώντας τόσο το πολωνικό AQI (που ονομάζεται Indeks Jakości Powietrza, γνωστός και ως IJP), όσο και τις ακατέργαστες συγκεντρώσεις για PM 2,5 , PM 10 , Όζον κ.λπ. Μπορείτε να δείτε τα δεδομένα από την υπηρεσία χαρτών τους .

Πολωνικό AQI: Indeks Jakości Powietrza

Το IJP (Indeks jakości powietrza) ορίζει τη δική του χρωματική κωδικοποίηση και κλίμακα, η οποία συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα. Σημειώστε ότι το χρωματικό πρότυπο που χρησιμοποιείται από το IJP δεν είναι απολύτως ισοδύναμο με το πρότυπο EPA AQI των ΗΠΑ, αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξετάσουμε λεπτομέρειες αργότερα.

Air quality Recommendations for population
0-1 Very good (Excellent)
Bardzo dobry
The air quality is good. The air pollution pose no threat. The conditions ideal for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest dobra. Zanieczyszczenia powietrza nie stanowią zagrożenia. Warunki idealne na aktywności na zewnątrz.
1-3 Good
Dobry
Air quality is still good. The air pollution pose minimal risk to exposed persons. Conditions very good for outdoor activities.
Jakość powietrza jest wciąż dobra. Zanieczyszczenia powietrza stanowią minimalne zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki bardzo dobre na aktywności na zewnątrz.
3-5 Moderate
Umiarkowany
Air quality is acceptable. Air pollution can endanger people at risk. Conditions good for for outdoor activities.
Jakośc powietrza jest akceptowalna. Zanieczyszczenia powietrza mogą stanowić zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko. Warunki dobre na na aktywności na zewnątrz.
5-7 Satisfactory
Dostateczny
Air quality is average. The air pollution pose a threat for people at risk * which may experience health effects. Other people should limit spending time outdoors, especially when they experience symptoms such as cough or sore throat.
Jakośc powietrza jest średnia. Zanieczyszczenia powietrza stanowią zagrożenie dla osób narażonych na ryzyko* które mogą odczuwać skutki zdrowotne. Pozostałe osoby powinny ograniczyć spędzanie czasu na zewnątrz, zwłaszcza gdy doświadczą takich symptomów jak kaszel lub podrażnione gardło.
7-10 Bad
Zły
Air quality is bad. People at risk * should avoid to go outside. The rest should be ograniczyć.Nie are recommended for outdoor activities.
Jakość powietrza jest zła. Osoby narażone na ryzyko* powinny unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni je ograniczyć.Nie zalecane są aktywnośći na zewnątrz.
10+ Hazardous
Bardzo zły
The quality of air is dangerously wrong. Those at risk should be avoided to go outside. The others should limit the output to minimum.Wszelkie outdoor activities are discouraged. Jakośc powietrza jest niebezpiecznie zła. Osoby narażone na ryzyko powinny bezwzględnie unikać wyjść na zewnątrz. Pozostali powinni ograniczyć wyjścia do minimum.Wszelkie aktywności na zewnątrz są odradzane.

Υπολογισμός Indeks Jakości Powietrza (IJP).

Το IJP υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν τύπο που λαμβάνει υπόψη τη συγκέντρωση πολλών ρύπων. Σχεδόν κάθε χώρα έχει τη δική του φόρμουλα, και στην περίπτωση της Πολωνίας, χρησιμοποιείται ο τύπος που βασίζεται στο "max":

$$IJP = max( {O_3(1h) \over 120}, {NO_2(1h) \over 120}, {SO_2(1h) \over 120}, {CO(1h) \over 120}, {PM_{10}(1h) \over 100}, {PM_{2.5}(1h) \over 60}, {Benzen(1h) \over 40} ) x 5.$$

Αυτό μπορεί να φαίνεται ελαφρώς βάρβαρο, αλλά στην πραγματικότητα, αυτός ο τύπος είναι πολύ παρόμοιος με αυτόν που χρησιμοποιείται από την EPA των ΗΠΑ (και επομένως στο έργο World Air Quality Index), εκτός από 4 σημαντικές διαφορές:

  • Η κλίμακα IJP πηγαίνει από το 0 έως το 10, ενώ για την EPA των ΗΠΑ, από 0 έως 500. Σημειώστε ότι άλλα πρότυπα όπως το πρότυπο AQHI του Χονγκ Κονγκ χρησιμοποιούν επίσης κλίμακα από το 0 έως το 10, αυτό είναι απολύτως εντάξει.

  • Τα σημεία θραύσης που χρησιμοποιούνται στο IJP είναι γραμμικά για κάθε ρύπο, ενώ για την EPA των ΗΠΑ δεν είναι. Τα σημεία διακοπής που χρησιμοποιούνται στο πρότυπο EPA των ΗΠΑ επεξηγούνται σε αυτό το άρθρο .

  • Η IJP περιλαμβάνει το Benzen στη λίστα των ρύπων, ενώ δεν είναι για την EPA των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό σημείο για το IJP, καθώς ο Benzen είναι γνωστό ότι είναι άκρως καρκινογόνος.

  • Το IJP βασίζεται σε μετρήσεις 1 ώρας, ενώ το πρότυπο EPA των ΗΠΑ βασίζεται θεωρητικά σε μέσο όρο 24 ωρών. Και πάλι, αυτό είναι ένα πολύ καλό σημείο του IJP, καθώς προωθούμε την καθολική χρήση των αναγνώσεων 1 ώρας μέσω της αναφοράς Instant Cast .

Σύγκριση AQI της EPA των ΗΠΑ και IJP της Πολωνίας

Επειδή τα γραφικά είναι καλύτερα από τις μεγάλες προτάσεις, τα ακόλουθα διαδραστικά γραφικά είναι μια σύγκριση των κλιμάκων AQI και IJP για PM 2,5 και PM 10 . Μπορείτε απλώς να μετακινήσετε τον κέρσορα πάνω από το γράφημα για να δείτε τη σύγκριση AQI, IJP και πρωτογενούς συγκέντρωσης.




Notes:
  • Το PM 2,5 είναι πιο συχνά ο κυρίαρχος ρύπος (σε σύγκριση με το PM 10 ), επομένως θα εξετάσουμε πιο προσεκτικά το PM 2,5 σε αυτό το άρθρο.
  • Ο ευρωπαϊκός κοινός δείκτης ποιότητας αέρα ( CAQI ) προστίθεται για λόγους αναφοράς, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί στην ανάλυση.

Κατανοώντας τις διαφορές

Όταν συγκρίνετε τις κλίμακες IJP και AQI για PM 2,5 , η σύγχυση μπορεί να προέλθει και από τα δύο άκρα της κλίμακας:

  • Όταν η ποιότητα του αέρα είναι καλή, μια μέτρια ένδειξη που χρησιμοποιεί το πρότυπο EPA των ΗΠΑ ισοδυναμεί με μια καλή ( Dobry ) με το IJP. Και ένα Μέτριο ( Umiarkowany ) που χρησιμοποιεί το IJP αντιστοιχεί σε ένα Ανθυγιεινό για Ευαίσθητες Ομάδες που χρησιμοποιεί το πρότυπο EPA των ΗΠΑ.

  • Όταν ο αέρας είναι μολυσμένος, το πρότυπο IJP θέτει ένα πολύ συντηρητικά χαμηλό όριο, σε τέτοιο επίπεδο που μια Ανθυγιεινή μέτρηση που χρησιμοποιεί το πρότυπο EPA των ΗΠΑ μπορεί να ισοδυναμεί με μια επικίνδυνη ( Bardzo zły ) με την IJP.

Τα τέσσερα παρακάτω γραφήματα συνοψίζουν τις διαφορές μεταξύ των δύο προτύπων για τον σταθμό Komunikacyjna στη Βαρσοβία για τις τελευταίες 5 ημέρες (PM 2,5 στα αριστερά και PM 10 στα δεξιά).



PM2.5 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM2.5 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):
PM10 US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:
PM10 POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα την ισοδυναμία μεταξύ του πράσινου IJP και του κίτρινου AQI για τις κλίμακες PM 2,5 (στα αριστερά). Αν κάποιος αφαιρέσει αυτή τη διαφορά εναλλαγής χρωμάτων, τότε είναι αυτονόητο ότι και οι δύο κλίμακες αναφέρουν παρόμοιο επίπεδο ρύπανσης.

Όσον αφορά το PM 10 , ενώ για το US EPA AQI, ο δείκτης είναι πάντα χαμηλότερος από τον δείκτη PM 2,5 , για το IJP, ο δείκτης PM 10 είναι στην πραγματικότητα παρόμοιος ή υψηλότερος από τον δείκτη PM 2,5 .

Συνήθως, αναμένει κανείς ότι το PM 2,5 είναι πιο επιβλαβές από το PM 10 (όπως εξηγείται σε αυτό το άρθρο ), επομένως θα πρέπει να επανέλθουμε σε αυτήν τη διαφορά σε επόμενο άρθρο (ειδικά εξετάζοντας τον παράγοντα συσχέτισης μεταξύ PM 10 και PM 2,5 με βάση εμπειρικά δεδομένα για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Πολωνία).

Σχετικά με τους άλλους ρύπους

Μεταξύ όλων των άλλων ρύπων, το όζον (O 3 ) είναι ο πιο πιθανός να είναι ο δεύτερος κυρίαρχος ρύπος. Είναι ήδη γνωστό ότι το πρότυπο όζοντος 1 ώρας EPA των ΗΠΑ δεν είναι τόσο συντηρητικό σε σύγκριση με άλλα υπάρχοντα πρότυπα (δείτε αυτό το άρθρο ) και το IJP επιβεβαιώνει αυτόν τον κανόνα. Τα δύο παρακάτω γραφήματα δείχνουν τον Δείκτη Όζοντος τόσο για το AQI όσο και για το IJP.

US EPA AQI (Air Quality Index) - Instant Cast based:

POLAND IJP (Indeks jakości powietrza):

Note that the Ozone scale for the US EPA AQI requires concentrations to be expressed in ppb, while for the IJP it is mg/m3.

Σημειώστε ότι τα σημεία διακοπής του όζοντος IJP που ορίζονται στο sojp.wios.warszawa.pl εμφανίζουν παρόμοια σημεία διακοπής για τα επίπεδα 1 ώρας και 8 ωρών. Υποθέτουμε ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, καθώς θα περίμενε κανείς χαμηλότερο επίπεδο σημείου διακοπής για τη 1 ώρα σε σύγκριση με τα επίπεδα των 8 ωρών. Επικοινωνούμε με την EPA της Βαρσοβίας και θα ενημερώσουμε αυτό το άρθρο με βάση την απάντησή τους.

Ο άλλος ρύπος που αξίζει να ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά είναι το Benzen, καθώς το IJP είναι μια από τις σπάνιες κλίμακες που λαμβάνουν υπόψη το Benzen στον υπολογισμό του δείκτη. Ευτυχώς, ο αντίστοιχος δείκτης των τελευταίων 10 ημερών δείχνει ότι η συγκέντρωση βενζίνης είναι πάντα εντός του εύρους [0-1] "πολύ καλό", επομένως δεν μπορεί κάποια στιγμή ένα "καθημερινό πρόβλημα" όπως το PM2,5 είναι.

συμπεράσματα

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν μερικές πολύ καλές βελτιώσεις στο πρότυπο Indeks Jakości Powietrza που ορίζεται από την Πολωνική EPA: Χρήση μετρήσεων 1 ώρας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων ρύπων όπως το Benzen και μείωση του ορίου επικίνδυνου επιπέδου. Όλα αυτά θα πρέπει να προωθηθούν παγκοσμίως και θα εξετάσουμε την επέκταση του υπολογισμού AQI του έργου World Quality Air Index ώστε να ληφθεί επίσης υπόψη το Benzen.

Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια σύγκρισης μήλου με μήλο των IJP και AQI δεν είναι απλή. Όταν σχεδιάζετε το σύνθετο AQI τόσο για το IJP όσο και για το AQI (δείτε γραφήματα παρακάτω), μοιάζει περισσότερο με τη σύγκριση μήλου και μπανανών . Αυτός είναι, σύμφωνα με την εμπειρία μας, ο παράγοντας που προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση κατά τη σύγκριση των αριθμών που παρέχονται από διαφορετικούς ιστότοπους.

Τέλος, η βασική μάθηση είναι να θυμόμαστε ότι κάθε κλίμακα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε την ποικιλομορφία στις κλίμακες: Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ύπαρξη μόνο μιας μοναδικής κλίμακας μπορεί να μην είναι η σωστή λύση, και εργάζονται τώρα σε μια παγκόσμια λύση που θα επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν την κλίμακα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες τους.

US EPA Composite AQI (Air Quality Index)
Poland Composite IJP (Indeks jakości powietrza)
EU Composite CAQI (Common Air Quality Index)
Note: the composite calculation is based on PM2.5, PM10 and Ozone only.

παράρτημα

Poland IJP US EPA
range color description level range color level description
0 .. 50
Good Air quality is considered satisfactory, and air pollution poses little or no risk 0 .. 1
Bardzo dobry
Very Good
Tidak ada efek
50 .. 100
Moderate Air quality is acceptable; however, for some pollutants there may be a moderate health concern for a very small number of people who are unusually sensitive to air pollution. 1 .. 3
Dobry
Good
Terjadi penurunan pada jarak pandang
100 .. 150
Unhealthy for Sensitive Groups Members of sensitive groups may experience health effects. The general public is not likely to be affected. 3 .. 5
Umiarkowany
Moderate
Jarak pandang turun dan terjadi pengotoran debu di mana-mana
5 .. 7
Dostateczny
Satisfactory
Meningkatnya sensitivitas pada pasien berpenyakit asthma dan bronhitis
150 .. 200
Unhealthy Everyone may begin to experience health effects; members of sensitive groups may experience more serious health effects
7 .. 10
Zły
Bad
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
10 ..
Bardzo zły
Hazardous
Tingkat yang berbahaya bagi semua populasi yang terpapar
200 .. 300
Very Unhealthy Health warnings of emergency conditions. The entire population is more likely to be affected.
300 .. 500
Hazardous Health alert: everyone may experience more serious health effects


Breakpoints used for the IJP:
PM10 - 1h PM10 - 24h NO2 - 1h CO - 8h O3 - 1h O3 - 8h SO2 - 1h SO2 - 24h Indeks jakości powietrza
Bardzo dobry 0-20 0-20 0-40 0-2000 0-24 0-24 0-70 0-25 0-1
Dobry 20-60 20-60 40-120 2000-6000 24-72 24-72 70-210 25-50 1-3
Umiarkowany 60-100 60-100 120-200 6000-1000 72-120 72-120 210-350 50-100 3-5
Dostateczny 100-140 100-140 200-280 1000-14000 120-168 120-168 350-490 100-125 5-7
Zły 140-200 140-200 280-400 >14000 168-240 168-240 490-700 >125 7-10
Bardzo zły >200 >200 >400 >240 >240 >700 >10



--

Note: Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς για τις παγκόσμιες κλίμακες ποιότητας αέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες χώρες ή ήπειρο, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:
Ταϊλάνδη και Μαλυσία
-
Ινδία
-
China
-
Χονγκ Κονγκ / Καναδάς (Δείκτης υγείας ποιότητας αέρα)
-
νότια Αμερική
-
Αυστραλία
-
Κεμπέκ και Μόντρεαλ
-
Σιγκαπούρη
-
Πολωνία
-
Ινδονησία
.

Για πληροφορίες σχετικά με τον μέσο όρο χρήσης 24 ωρών ή το Όζον και τα Σωματίδια (PM 2,5 ), ανατρέξτε σε αυτά τα δύο άρθρα: Επίγειος δείκτης όζοντος - PM 2,5 Instant Cast



[1] The monitors are anyways so expensive, estimated 15K€ each, that we could not afford it.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius