Een vergelijking van Latijns-Amerikaanse luchtkwaliteitsschalen
A comparison of Latin American Air Quality Scales

Posted on May 10th 2015
(re-edited on January 18th 2024)
Deel: aqicn.org/faq/2015-05-10/a-comparison-of-latin-american-air-quality-scales/nl/
Annual PM2.5 and PM10 concentrations,
based on World Health Organization
2014 ambient air pollution database
Contamination por cuidad PM2.5 PM10 c.
Salvador de Bahia
9
17
Cali
13
23
San Jose
15
27
Buenos Aires
16
30
Asuncion
18
-
Montevideo
18
27
Quito
18
38
Kingston
20
37
La Paz
23
42
Caracas
24
45
Cuidad de Mexico
25
93
Santiago de Chile
26
69
Bogota
27
48
Tegucigalpa
32
58
Cuidad de Guatemala
33
45
Lima
38
63
Rio de Janeiro
36
67
Cochabamba
41
75
Classification according to the WHO standard:

Air Quality Guideline (excellent)
Intermediate target - 1 (very good)
Intermediate target - 2 (good)
Intermediate target - 3 (moderate)
Out of range (needs improvement)

Note: This the third article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Latijns-Amerika heeft, net als elk ander continent in onze wereld, te maken met luchtvervuiling. Het recente rapport uit 2014 van de Wereldgezondheidsorganisatie over luchtverontreiniging (buiten) geeft enkele jaargemiddelden voor verschillende steden in Latijns-Amerika. Het zal geen verrassing zijn dat de slechtste scenario's zich in Azië voordoen, maar toch hebben sommige steden in Latijns-Amerika ook hoge indexen (zie tabel links).

De rangschikking van de WHO moet echter zorgvuldig worden overwogen, vooral gezien de gebruikte meetmethoden. Het rapport kan worden beargumenteerd - voor Lima beweert de Peruaanse EPA bijvoorbeeld dat de gegevens van de WHO niet correct zijn omdat de monsters niet in het laboratorium zijn genomen. op de juiste plaatsen (lees dit artikel van P. Estupinya voor volledige feedback uit verschillende landen). Dit is eigenlijk om deze reden dat we alleen realtime informatie publiceren over het World Air Quality-project , omdat we geloven dat meer dan alleen de rangschikking de huidige omstandigheden belangrijk zijn voor de wereldburger.

Terugkijkend op de reden voor de luchtvervuiling in Latijns-Amerika zijn er verschillende verklaringen, waarvan er één de indrukwekkende hoeveelheid stof is die van de Sahara naar het Amazonegebied reist, zoals gerapporteerd door de NASA . De andere redenen zijn zeer specifiek en specifiek voor elk land. Voor Santiago de Chile is het bijvoorbeeld zowel de topografie gevormd door de Andes in het oosten die verhindert dat de vervuiling zich de laatste tijd verspreidt, als de constante luchtstroom uit de Hadley-celcirculatie die verhindert dat de vervuiling naar boven ontsnapt (waardoor een inversielaag ontstaat). ).

oOo

Onze collega's van het Clean Air Institute en de National Resources Defense Council (NRDC) hebben beide uitstekende samenvattingen gemaakt over de luchtkwaliteit in Latijns-Amerika. Die van CAI heet ' Air Quality in Latin America: An Overview ' ( por español ) en die van NRDC Dumping Dirty Diesels in Latin America . Het artikel van Pere Estupinya van het MIT geeft ook veel tips voor elk land.

Alle bovenstaande rapporten bevestigen onze bevindingen over de beschikbaarheid van luchtkwaliteitsmonitoring in Latijns-Amerika, dat wil zeggen dat er gegevens beschikbaar zijn voor ten minste die twaalf landen: Mexico, Brazilië, Colombia, Chili, El Salvador, Guatemala, Argentinië, Peru, Bolivia, Puerto Rico, Frans-Guyana en Ecuador.

Latin America with real-time Air Quality forecast overlay (more info)

Countries with known data (and PM2.5)
Brazil
-
Chile
-
Ecuador
-
Colombia
-
Peru
-
Mexico
-
El Salvador
French Guiana
Countries with known data (but only PM10)
Bolivia
-
Argentina
-
Guatemala
-
Puerto Rico
Countries with known data (but not yet available)
Uruguay
-
Venezuela, RB
-
Panama
-
Dominican Republic
Countries without known data
Falkland Islands
-
Guyana
-
Paraguay
-
Suriname
-
Honduras
-
Nicaragua
-
Costa Rica
-
Cuba
-
Haiti
-
Jamaica
-
Belize
-
Bahamas, The
-
Trinidad and Tobago

Hier zijn enkele meer details uit ons onderzoek:

  • Uruguay: Luchtkwaliteitsmetingen voor Montevideo zijn beschikbaar via het ICaire- systeem, maar helaas niet in realtime. Ze worden echter één keer per week beschikbaar gesteld.
  • Dominican Republic: Luchtkwaliteit zou beschikbaar moeten zijn voor Santo Domingo, maar het Milieu-informatiesysteem (Sistema de Informacion Ambiental) levert geen informatie op.
  • Panama: Het artikel uit la estrella de Panama geeft aan dat er in Panama verschillende meetstations zijn opgezet. Er is echter geen duidelijke informatie over de gemeten gegevens van het Ministerio de Ambiente of het SINIA- systeem.
  • Venezuela: No information is available from the , but this study on Caracas' Particule Matter concentration highlights that an existing monitoring network is (or was?) available.
  • Paraguay: Er zijn geen online gegevens beschikbaar van de Secretaría del Ambiente (SEAM), maar een project waarbij het Centro Mario Molina , het UNEP en de CONADERNA betrokken zijn, moet hopelijk de weg vrijmaken voor een goede standaard- en monitoringoplossing.
  • Trinidad & Tongbao: No information, but this slide from the Environmental Management Authority shows that T&T is moving toward monitoring solution. (Note: T&T AQI is now available on our map, since 2018)
  • French Guiana: Als overzees departement en regio van Frankrijk is monitoring van de luchtkwaliteit verplicht als onderdeel van de Europese regelgeving. Er zijn echter alleen PM 10- gegevens beschikbaar (van ora-guyane ).
oOo

Terug naar het hoofdonderwerp van dit artikel, namelijk de luchtkwaliteitsschalen die in Latijns-Amerika worden gebruikt, is het geen verrassing dat elk land een andere schaal heeft, met verschillende conventies voor de kleuren, concentratiebreekpunten en nomenclatuur. Echter, behalve in Brazilië, dat een iets compactere AQI-schaal gebruikt, dat wil zeggen met breekpunten gedefinieerd op 40,80,120, 200 en 300 in plaats van 50,100,200,300 en 500, zijn de schalen min of meer hetzelfde wat betreft instellingsniveaus in de richting van goed – ongezond – en gevaarlijke breekpunten. En dit is eigenlijk het allerbelangrijkste, aangezien het de drie breekpunten zijn die onze burgers zullen gebruiken om te beslissen over hun buitenactiviteit.

Historisch gezien werd de Amerikaanse EPA-standaard gebruikt in het World Air Quality Index-project voor het rapporteren van de realtime luchtkwaliteit over de hele wereld. Maar op basis van deze analyse is het soms niet logisch. Voor de stad Monterrey in Nuovo Leon, Mexico, rapporteren we nu bijvoorbeeld rechtstreeks dat de AQI de IMECA-standaard gebruikt, aangezien de IMECA PM 10 feitelijk strenger is dan de Amerikaanse EPA PM 10 -standaard. U kunt het zelf controleren aan de hand van onderstaande grafieken.

oOo

Gelukkig is dit artikel slechts een momentopname van de monitoring en schaalvergroting van de luchtkwaliteit in mei 2015. Dingen veranderen en evolueren, en sommige landen waarvoor geen gegevens beschikbaar zijn, zullen hun omgeving gaan monitoren. Hetzelfde geldt voor de schaal die zal worden bijgewerkt, in ieder geval om de geleidelijke richtlijnen van de WHO te volgen. Maar het belangrijkste is dat elk land zijn eigen identiteit behoudt: wat onze wereld mooi maakt is de diversiteit ervan, en we beginnen te geloven dat het hebben van slechts één unieke schaal misschien niet de juiste oplossing is. Maar daar zullen we binnenkort meer over schrijven.

Note: Dit is het derde artikel in een serie over ' Worldwide Air Quality Scales '. In het volgende artikel zullen we schrijven over de innovatieve Air Quality Health Index-standaard die in Hong Kong wordt gebruikt.
oOo

Vergelijking van luchtkwaliteitsschalen (voor PM2,5 en PM10) - te gebruiken voor realtime metingen (bijvoorbeeld gebaseerd op 24 uur blootstelling):

De nomenclatuur en kleuren die voor de verschillende landen worden gebruikt, worden benadrukt in de volgende tabel:

Range
- AQI
United States
- IMECA
Mexico
- IQCA
Ecuador
- ICA
Chile
- ICA
Argentina
- ICAIRE
Uruguay
- ICA
Colombia
- IC Aire
Venezuela
- IQA
Brazil
0..50
Good
Buena
Deseable
Bueno
N1
Muy Buena
Muy Buena
Buena
Boa
Buena
Buena
Moderada
50..100
Moderate
Regular
Aceptable
N2
Aceptable
Aceptable
Ruim
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Mala
Precaución
Regular
N3
Inadecuada
Inadecuada
Regular
Muito Ruim
150..200
Unhealthy
Muy mala
N4
200..250
Very Unhealthy
Extremadamenta mala
Alerta
Alerta
N5
Mala
Mala
Mala
Péssima
250..300
300..350
Hazardous
Alarma
Pre-emergencia
N6
Muy Mala
Muy Mala
Critica
350..400
400..450
Emergencia
N7
Peligrosa
450..500

De verwijzing naar de in dit rapport gebruikte normen vindt u in de volgende tabel:

Country Flag Index Full Index Name Responsible EPA
Argentina
ICAÍndice de Calidad de AireSistema de Información Ambiental Nacional (SIAN)
Brazil
IQAIndice de qualidade do arCompanhia Ambiental do Estado de São Paulo (CETESB)
Chile
ICAIndice de calidad de aire referido a partículasSistema de Información Nacional de Calidad del Aire (SINCA)
Colombia
ICAÍndice de calidad del AireMinisterio de Medio Ambiente y Desarrollo Territorial
Ecuador
IQCAÍndice Quiteño de la Calidad del AireMinisterio del Ambiente República del Ecuador
Mexico
IMECAÍndice Metropolitano de la Calidad del AireSistema de Monitoreo Atmosférico de la Ciudad de México.
Peru
ECAEstándares nacionales de calidad del aireSistema Nacional de Información Ambiental (SINIA)
United States
AQIAir Quality IndexUnited States Environmental Protection Agency
Uruguay
ICAIREÍndice de calidad de aireServicio de Evaluación de la Calidad y Control Ambiental del Departamento de Desarrollo Ambiental de la Intendencia de Montevideo
Venezuela
IC AireÍndice de calidad del AireMinisterio del Poder Popular para el Ambiente, Dirección General de Calidad Ambiental

Note1: This article has been updated on May 26th with the updated standard for Ecuador.
Note1: This article has been updated on June 3rd with the updated information for the Medellin monitoring network.



--

Note: Dit artikel maakt deel uit van een serie over wereldwijde luchtkwaliteitsschalen.

Voor meer informatie over specifieke landen of continenten verwijzen wij u naar deze artikelen:
Thailand en Maleisië
-
Indië
-
China
-
Hong Kong / Canada (Luchtkwaliteit Gezondheidsindex)
-
Zuid-Amerika
-
Australië
-
Québec en Montreal
-
Singapore
-
Polen
-
Indonesië
.

Voor informatie over het gebruikte 24-uursgemiddelde van ozon en fijnstof (PM 2.5 ), verwijzen wij u naar deze twee artikelen: Ground Ozone Index - PM 2.5 Instant Cast

Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

    Over de luchtkwaliteitsniveaus

    -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
    0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
    51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
    101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
    151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
    201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
    300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

    Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

    Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


    Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius