Сравнение на латиноамериканските скали за качество на въздуха
A comparison of Latin American Air Quality Scales

Posted on May 10th 2015
(re-edited on January 18th 2024)
Дял: aqicn.org/faq/2015-05-10/a-comparison-of-latin-american-air-quality-scales/bg/
Annual PM2.5 and PM10 concentrations,
based on World Health Organization
2014 ambient air pollution database
Contamination por cuidad PM2.5 PM10 c.
Salvador de Bahia
9
17
Cali
13
23
San Jose
15
27
Buenos Aires
16
30
Asuncion
18
-
Montevideo
18
27
Quito
18
38
Kingston
20
37
La Paz
23
42
Caracas
24
45
Cuidad de Mexico
25
93
Santiago de Chile
26
69
Bogota
27
48
Tegucigalpa
32
58
Cuidad de Guatemala
33
45
Lima
38
63
Rio de Janeiro
36
67
Cochabamba
41
75
Classification according to the WHO standard:

Air Quality Guideline (excellent)
Intermediate target - 1 (very good)
Intermediate target - 2 (good)
Intermediate target - 3 (moderate)
Out of range (needs improvement)

Note: This the third article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

Латинска Америка, както всеки друг континент в нашия свят, е изправена пред замърсяване на въздуха. Неотдавнашният доклад от 2014 г. на Световната здравна организация относно замърсяването на атмосферния (външен) въздух дава някои средни годишни стойности за няколко града в Латинска Америка. Без изненада най-лошите сценарии са в Азия, но въпреки това някои градове в Латинска Америка също имат високи индекси (вижте таблицата вляво).

Класацията от СЗО обаче трябва да се обмисли внимателно, особено като се имат предвид използваните методи за измерване, докладът може да бъде спорен - например за Лима перуанската EPA твърди, че данните от СЗО не са верни, тъй като пробите не са взети в правилните места (прочетете тази статия от P. Estupinya за пълна обратна връзка от няколко държави). Това всъщност е поради тази причина, поради която публикуваме само информация в реално време за проекта за качество на въздуха в света, тъй като вярваме, че повече от класирането, текущите условия са важни за гражданите на света.

Поглеждайки назад към причината за замърсяването на въздуха в Латинска Америка, има няколко обяснения, едно от тях е впечатляващото количество прах, пътуващо от пустинята Сахара към Амазонка, както съобщава НАСА . Другите причини са много специфични за всяка страна. Например, за Сантяго де Чили това е както топографията, образувана от Андите на изток, която предотвратява разпръскването на замърсяването впоследствие, така и постоянният въздушен поток от циркулацията на клетките на Хадли , който предотвратява излизането на замърсяването нагоре (създаване на инверсионен слой ).

oOo

Нашите колеги от Института за чист въздух, както и Националния съвет за защита на ресурсите (NRDC) изготвиха отлични обобщения за качеството на въздуха в Латинска Америка. Този от CAI се нарича „ Качеството на въздуха в Латинска Америка: Общ преглед “ ( por español ), а този от NRDC Dumping Dirty Diesels in Latin America . Статията от Pere Estupinya от MIT също дава много насоки за всяка страна.

Всички горепосочени доклади потвърждават нашите констатации относно наличието на мониторинг на качеството на въздуха в Латинска Америка, т.е. че данните са налични поне за тези 12 държави: Мексико, Бразилия, Колумбия, Чили, Ел Салвадор, Гватемала, Аржентина, Перу, Боливия, Пуерто Рико, Френска Гвиана, както и Еквадор.

Latin America with real-time Air Quality forecast overlay (more info)

Countries with known data (and PM2.5)
Brazil
-
Chile
-
Ecuador
-
Colombia
-
Peru
-
Mexico
-
El Salvador
French Guiana
Countries with known data (but only PM10)
Bolivia
-
Argentina
-
Guatemala
-
Puerto Rico
Countries with known data (but not yet available)
Uruguay
-
Venezuela, RB
-
Panama
-
Dominican Republic
Countries without known data
Falkland Islands
-
Guyana
-
Paraguay
-
Suriname
-
Honduras
-
Nicaragua
-
Costa Rica
-
Cuba
-
Haiti
-
Jamaica
-
Belize
-
Bahamas, The
-
Trinidad and Tobago

Ето още подробности от нашето разследване:

  • Uruguay: Отчитанията за качеството на въздуха за Монтевидео са налични от системата ICaire , но за съжаление не в реално време. Те обаче се предоставят веднъж седмично.
  • Dominican Republic: Качеството на въздуха трябва да е достъпно за Санто Доминго, но от Информационната система за околната среда (Sistema de Informacion Ambiental) не предоставя никаква информация.
  • Panama: Статията от la estrella de Panama показва, че в Панама са инсталирани няколко станции за мониторинг. Въпреки това, няма ясна информация за измерените данни от Ministerio de Ambiente или системата SINIA .
  • Venezuela: No information is available from the , but this study on Caracas' Particule Matter concentration highlights that an existing monitoring network is (or was?) available.
  • Paraguay: Няма налични онлайн данни от Secretaría del Ambiente (SEAM), но се надяваме, че един проект, включващ Centro Mario Molina , UNEP, CONADERNA, трябва да даде път на подходящ стандарт и решение за мониторинг.
  • Trinidad & Tongbao: No information, but this slide from the Environmental Management Authority shows that T&T is moving toward monitoring solution. (Note: T&T AQI is now available on our map, since 2018)
  • French Guiana: Като отвъдморски департамент и регион на Франция мониторингът на качеството на въздуха е задължителен като част от европейските разпоредби. Налични са обаче само данни за PM 10 (от ora-guyane ).
oOo

Връщайки се към основната тема на тази статия, т.е. скалите за качество на въздуха, използвани в Латинска Америка, няма изненада да споменем, че всяка отделна страна има различна скала, с различни конвенции за цветовете, граничните стойности на концентрацията и номенклатурата. Въпреки това, с изключение на Бразилия, която използва малко по-компактна скала за AQI, т.е. с точки на прекъсване, дефинирани на 40,80,120, 200 и 300 вместо 50,100,200,300 и 500, скалите са повече или по-малко еднакви в нивата на настройки към добри - нездравословни - и опасни точки на прекъсване. И това всъщност е най-важното, тъй като именно тези три точки на прекъсване нашият гражданин ще използва, за да вземе решение за своята дейност на открито.

В исторически план стандартът на EPA на САЩ е бил използван в проекта за Световен индекс на качеството на въздуха за отчитане на качеството на въздуха в реално време по целия свят. Но въз основа на този анализ понякога няма смисъл. Например за град Монтерей в Нуово Леон, Мексико, ние сега директно отчитаме AQI чрез подписване на стандарта IMECA, като се има предвид, че IMECA PM 10 всъщност е по-строг от стандарта на US EPA PM 10 . Можете да го проверите сами от графиките по-долу.

oOo

За щастие тази статия е само моментна снимка в мониторинга и мащабите на качеството на въздуха през май 2015 г. Нещата се променят и еволюират и някои страни, за които няма налични данни, ще започнат да наблюдават околната среда. Същото, скалата ще бъде актуализирана, поне за да следва постепенните насоки от СЗО. Но най-важното е, че всяка страна запазва собствената си идентичност: Това, което прави нашия свят красив, е неговото разнообразие и ние започваме да вярваме, че наличието само на един уникален мащаб може да не е правилното решение. Но за това ще пиша повече скоро.

Note: Това е третата статия от поредицата за „ Световни скали за качество на въздуха “. В следващата статия ще пишем за иновативния стандарт за здравословен индекс на качеството на въздуха, използван в Хонконг.
oOo

Сравнение на скалите за качество на въздуха (за PM2,5 и PM10) - да се използва за отчитане в реално време (напр. въз основа на 24-часова експозиция):

Номенклатурата и цветовете, използвани за различните държави, са подчертани в следната таблица:

Range
- AQI
United States
- IMECA
Mexico
- IQCA
Ecuador
- ICA
Chile
- ICA
Argentina
- ICAIRE
Uruguay
- ICA
Colombia
- IC Aire
Venezuela
- IQA
Brazil
0..50
Good
Buena
Deseable
Bueno
N1
Muy Buena
Muy Buena
Buena
Boa
Buena
Buena
Moderada
50..100
Moderate
Regular
Aceptable
N2
Aceptable
Aceptable
Ruim
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Mala
Precaución
Regular
N3
Inadecuada
Inadecuada
Regular
Muito Ruim
150..200
Unhealthy
Muy mala
N4
200..250
Very Unhealthy
Extremadamenta mala
Alerta
Alerta
N5
Mala
Mala
Mala
Péssima
250..300
300..350
Hazardous
Alarma
Pre-emergencia
N6
Muy Mala
Muy Mala
Critica
350..400
400..450
Emergencia
N7
Peligrosa
450..500

Позоваването на стандартите, използвани в този доклад, може да бъде намерено от следната таблица:

Country Flag Index Full Index Name Responsible EPA
Argentina
ICAÍndice de Calidad de AireSistema de Información Ambiental Nacional (SIAN)
Brazil
IQAIndice de qualidade do arCompanhia Ambiental do Estado de São Paulo (CETESB)
Chile
ICAIndice de calidad de aire referido a partículasSistema de Información Nacional de Calidad del Aire (SINCA)
Colombia
ICAÍndice de calidad del AireMinisterio de Medio Ambiente y Desarrollo Territorial
Ecuador
IQCAÍndice Quiteño de la Calidad del AireMinisterio del Ambiente República del Ecuador
Mexico
IMECAÍndice Metropolitano de la Calidad del AireSistema de Monitoreo Atmosférico de la Ciudad de México.
Peru
ECAEstándares nacionales de calidad del aireSistema Nacional de Información Ambiental (SINIA)
United States
AQIAir Quality IndexUnited States Environmental Protection Agency
Uruguay
ICAIREÍndice de calidad de aireServicio de Evaluación de la Calidad y Control Ambiental del Departamento de Desarrollo Ambiental de la Intendencia de Montevideo
Venezuela
IC AireÍndice de calidad del AireMinisterio del Poder Popular para el Ambiente, Dirección General de Calidad Ambiental

Note1: This article has been updated on May 26th with the updated standard for Ecuador.
Note1: This article has been updated on June 3rd with the updated information for the Medellin monitoring network.



--

Note: Тази статия е част от поредица за световните скали за качество на въздуха.

За повече информация относно конкретни държави или континент, моля, вижте тези статии:
Тайланд и Мализия
-
Индия
-
China
-
Хонконг/Канада (здравен индекс за качеството на въздуха)
-
Южна Америка
-
Австралия
-
Квебек и Монреал
-
Сингапур
-
Полша
-
Индонезия
.

За информация относно използваното 24-часово осредняване или озон и прахови частици (PM 2,5 ), моля, вижте тези две статии: Индекс на земния озон - PM 2,5 Instant Cast

Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius