Een vergelijking van wereldwijde luchtkwaliteitsschalen - deel 1
A comparison of worldwide Air Quality Scales - Part 1

Posted on March 20th 2015
Deel: aqicn.org/faq/2015-03-20/a-comparison-of-worldwide-air-quality-scales-part-1/nl/

World Health Organization

Heel vaak ontvangen we vragen van gebruikers die vragen naar de cijfers die zijn gepubliceerd in het World Air Quality Index-project , en zich afvragen wat het verschil is met de waarden die op andere websites worden uitgedrukt. En dat is eigenlijk normaal, aangezien de cijfers, ook wel Air Quality Indexes (AQI) genoemd, voor beginners erg verwarrend kunnen zijn. Het laatste bericht dat wij ontvingen is het volgende:

We controleren sinds vorig jaar de luchtkwaliteitsindex voor Tianjin, China, maar we ontdekten dat de gegevens zo'n groot verschil vertonen tussen uw website en een andere officiële (air.tjemc.org.cn) die ook op die van u staat. Ik vraag me af welke nauwkeurigere gegevens kan leveren, aangezien dit de beslissing voor buiten of binnen zal beïnvloeden. Help me alstublieft met dit probleem. Bedankt!

We hebben al veel over deze kwestie geschreven, bijvoorbeeld op basis van vergelijkende PM 2.5- gegevens voor Shanghai , Singapore PSI en PM 2.5 AQI en meer recentelijk over de nowcast .

Maar omdat we nog steeds veel vragen krijgen, schrijven we nu dit artikel om het verschil uit te leggen tussen de AQI-schalen die over de hele wereld worden gebruikt.

Het eerste deel van dit artikel zal zich richten op China, en het tweede deel zal de vergelijking uitbreiden naar schalen die worden gebruikt in Japan, Zuid-Korea, India, Thailand, Maleisië, Europa, Mexico, enz.

.oOo.

Terug naar de initiële vraag over de luchtkwaliteitsindex in Tianjin, China: de twee onderstaande afbeeldingen zijn momentopnamen van de EPA-website air.tjemc.org.cn van Tianjin. De foto links toont de PM 2,5- concentratie, en de foto rechts de omgerekende AQI.

1 hour 2 and 24-hours 3 average PM2.5 readings 1 in µg/m3 AQI values 2 and dominent pollutant 3


.oOo.

Uitgaande van de afbeelding aan de linkerkant zijn de waarden die zijn gemarkeerd als 2 en 3 feitelijk niet eens omgezet naar een AQI-schaal, maar gewoon ruwe metingen uitgedrukt in microgram per kubieke meter (µg/ m 3 ). Je zou kunnen denken dat het geven van ruwe waarden vreemd is, maar dit komt in werkelijkheid veel vaker voor dan je zou verwachten.

Veel Environmental Protection Bureaus (EPB) over de hele wereld bieden slechts ruwe, niet-geconverteerde waarden.Bij het World Air Quality Index-project worden alleen waarden verstrekt die zijn omgezet naar de Amerikaanse EPA-schaal. Om de ruwe waarden om te zetten naar de Amerikaanse EPA-schaal, kunt u gewoon de airnow-calculator gebruiken (momentopname aan de rechterkant), of onze eigen versie van dezelfde rekenmachine :

Het gebruik van de rekenmachine is eenvoudig: Om bijvoorbeeld PM2,5-metingen om te zetten, selecteert u de PM 2,5- verontreinigende stof 1 , voert u vervolgens de massaconcentratie in 2 en klikt u ten slotte op Berekenen om het overeenkomstige AQI-cijfer 3 te verkrijgen.

Wanneer u de luchtkwaliteitsgegevens op andere websites controleert, controleer dan altijd zorgvuldig de eenheid op de gegevens en zorg ervoor dat u deze omzet naar de AQI-schaal als deze wordt uitgedrukt als ruw µg/ m 3 . Merk op dat in het World Air Quality Index-project alleen AQI op basis van de 1-uursmeting (en niet het 24-uursgemiddelde) wordt verstrekt. Wil je de uitleg weten, check dan dit bericht over de nowcast .

Vervolgens wordt het voor de afbeelding rechts (AQI-metingen) iets complexer, omdat er over de hele wereld verschillende soorten AQI-schalen bestaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) biedt richtlijnen voor de luchtkwaliteit op basis van beoordelingen van het verzamelde wetenschappelijke bewijsmateriaal.

Maar bijna elk land heeft zijn eigen schaal, en dit is ook het geval voor China, dat de schaal gebruikt die bekend staat als HJ 633-2012 . De schaal die in het World Air Quality Index-project wordt gebruikt, is de Amerikaanse EPA-schaal . Maar omdat graphics beter zijn dan veel woorden, zijn hier de twee schalen voor de PM 2,5- verontreinigende stof.

Het belangrijkste is om op te merken dat voor een AQI van 200 en hoger de twee schalen dezelfde breekpunten hebben. Controleer dus de volgende keer bij het controleren van de luchtkwaliteitsgegevens op andere websites altijd zorgvuldig de unit op de gegevens en zorg ervoor dat u nogmaals controleert welke AQI-schaal in gebruik is.

In het tweede deel van dit artikel zullen we schrijven over andere schalen die in de wereld worden gebruikt, en er zullen een aantal zeer interessante verrassingen zijn, zoals bijvoorbeeld de AQI-schaal die wordt gebruikt voor Ulanbaataar en zijn bereik van 100-250 met lage vervuiling ...
--

Note: Dit artikel maakt deel uit van een serie over wereldwijde luchtkwaliteitsschalen.

Voor meer informatie over specifieke landen of continenten verwijzen wij u naar deze artikelen:
Thailand en Maleisië
-
Indië
-
China
-
Hong Kong / Canada (Luchtkwaliteit Gezondheidsindex)
-
Zuid-Amerika
-
Australië
-
Québec en Montreal
-
Singapore
-
Polen
-
Indonesië
.

Voor informatie over het gebruikte 24-uursgemiddelde van ozon en fijnstof (PM 2.5 ), verwijzen wij u naar deze twee artikelen: Ground Ozone Index - PM 2.5 Instant Cast

Klik hier om alle FAQ-items te bekijken
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • Over de luchtkwaliteit- en vervuilingsmeting:

  Over de luchtkwaliteitsniveaus

  -Luchtkwaliteitsindex (AQI)-waardenNiveaus van gezondheidsproblemen
  0 - 50GoedLuchtkwaliteit wordt als bevredigend beschouwd en luchtverontreiniging vormt weinig of geen risico
  51 -100MatigLuchtkwaliteit is acceptabel; voor sommige verontreinigende stoffen kan er echter sprake zijn van een matige gezondheidsrisico voor een zeer klein aantal mensen dat ongewoon gevoelig is voor luchtvervuiling.
  101-150Ongezond voor gevoelige groepenLeden van gevoelige groepen kunnen gezondheidseffecten ervaren. Het grote publiek zal waarschijnlijk niet worden beïnvloed.
  151-200OngezondIedereen kan gezondheidseffecten ervaren; leden van gevoelige groepen kunnen ernstiger gezondheidseffecten ervaren
  201-300Zeer OngezondeGezondheidswaarschuwingen voor noodomstandigheden. De volledige populatie is mogelijk getroffen.
  300+gevaarlijkGezondheidswaarschuwing: iedereen kan ernstigere gezondheidseffecten ervaren

  Als u meer wilt weten over luchtkwaliteit en vervuiling, raadpleegt u het Wikipedia-onderwerp Luchtkwaliteit of de airnow-gids voor luchtkwaliteit en uw gezondheid .

  Voor zeer nuttige gezondheidsadviezen van de Beijing-arts Richard Saint Cyr MD, kijk op de blog www.myhealthbeijing.com .


  Gebruiksmelding: Alle gegevens van de luchtkwaliteit zijn niet-gevalideerd op het moment van publicatie en als gevolg van kwaliteitsborging kunnen deze gegevens op elk gewenst moment zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Het World Air Quality Index -project heeft alle redelijke vaardigheid en zorg besteed aan het samenstellen van de inhoud van deze informatie en onder geen enkele voorwaarde zal de World Air Quality Index projectteam of zijn agenten zijn aansprakelijk in contract, onrechtmatige daad of anderszins voor enig verlies, letsel of schade die direct of indirect voortvloeit uit de levering van deze gegevens.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius