O comparație a scalelor de calitate a aerului din America Latină
A comparison of Latin American Air Quality Scales

Posted on May 10th 2015
(re-edited on January 18th 2024)
Acțiune: aqicn.org/faq/2015-05-10/a-comparison-of-latin-american-air-quality-scales/ro/
Annual PM2.5 and PM10 concentrations,
based on World Health Organization
2014 ambient air pollution database
Contamination por cuidad PM2.5 PM10 c.
Salvador de Bahia
9
17
Cali
13
23
San Jose
15
27
Buenos Aires
16
30
Asuncion
18
-
Montevideo
18
27
Quito
18
38
Kingston
20
37
La Paz
23
42
Caracas
24
45
Cuidad de Mexico
25
93
Santiago de Chile
26
69
Bogota
27
48
Tegucigalpa
32
58
Cuidad de Guatemala
33
45
Lima
38
63
Rio de Janeiro
36
67
Cochabamba
41
75
Classification according to the WHO standard:

Air Quality Guideline (excellent)
Intermediate target - 1 (very good)
Intermediate target - 2 (good)
Intermediate target - 3 (moderate)
Out of range (needs improvement)

Note: This the third article of series on 'Worldwide Air Quality Scales'.

America Latină, la fel ca orice alt continent din lumea noastră, se confruntă cu poluarea aerului. Raportul recent din 2014 al Organizației Mondiale a Sănătății privind poluarea aerului ambiental (în aer liber) oferă câteva cifre medii anuale pentru mai multe orașe din America Latină. Fără surpriză, cele mai rele scenarii sunt în Asia, dar totuși, unele orașe din America Latină au și indici mari (vezi tabelul din stânga).

Clasamentul de la OMS ar trebui totuși analizat cu atenție, mai ales având în vedere metodele de măsurare utilizate, raportul poate fi argumentat - de exemplu, pentru Lima, EPA peruană susține că datele de la OMS nu sunt corecte deoarece probele nu au fost prelevate în locurile potrivite (citiți acest articol de la P. Estupinya pentru feedback complet din mai multe țări). De fapt, din acest motiv publicăm doar informații în timp real despre proiectul World Air Quality, deoarece credem că, mai mult decât clasament, condițiile actuale sunt importante pentru cetățeanul lumii.

Privind înapoi la motivul poluării aerului în America Latină, există mai multe explicații, una dintre ele fiind cantitatea impresionantă de praf care călătorește din deșertul Sahara spre Amazon, după cum a raportat NASA . Celelalte motive sunt foarte specifice fiecărei țări. De exemplu, pentru Santiago de Chile, atât topografia formată de Anzi în Est împiedică dispersarea lateral a poluării, cât și fluxul constant de aer din circulația celulei Hadley care împiedică poluarea să scape în sus (creând un strat de inversare). ).

oOo

Colegii noștri de la Institutul pentru Aer Curat, precum și Consiliul pentru Apărarea Resurselor Naționale (NRDC) au realizat ambii rezumate excelente despre calitatea aerului în America Latină. Cel de la CAI se numește ' Air Quality in Latin America: An Overview ' ( por español ) și cel de la NRDC Dumping Dirty Diesels in Latin America . Articolul de la Pere Estupinya de la MIT oferă, de asemenea, o mulțime de indicații pentru fiecare țară.

Toate rapoartele de mai sus confirmă constatările noastre privind disponibilitatea monitorizării calității aerului în America Latină, adică datele sunt disponibile cel puțin pentru acele 12 țări: Mexic, Brazilia, Columbia, Chile, El Salvador, Guatemala, Argentina, Peru, Bolivia, Puerto Rico, Guiyana Franceză, precum și Ecuador.

Latin America with real-time Air Quality forecast overlay (more info)

Countries with known data (and PM2.5)
Brazil
-
Chile
-
Ecuador
-
Colombia
-
Peru
-
Mexico
-
El Salvador
French Guiana
Countries with known data (but only PM10)
Bolivia
-
Argentina
-
Guatemala
-
Puerto Rico
Countries with known data (but not yet available)
Uruguay
-
Venezuela, RB
-
Panama
-
Dominican Republic
Countries without known data
Falkland Islands
-
Guyana
-
Paraguay
-
Suriname
-
Honduras
-
Nicaragua
-
Costa Rica
-
Cuba
-
Haiti
-
Jamaica
-
Belize
-
Bahamas, The
-
Trinidad and Tobago

Iată mai multe detalii din investigația noastră:

  • Uruguay: Citirile calității aerului pentru Montevideo sunt disponibile din sistemul ICaire , dar, din păcate, nu în timp real. Ele sunt totuși disponibile o dată pe săptămână.
  • Dominican Republic: Calitatea aerului ar trebui să fie disponibilă pentru Santo Domingo, dar Sistemul de Informații Ambientale (Sistema de Informacion Ambiental) nu oferă nicio informație.
  • Panama: Articolul de la estrella de Panama indică faptul că mai multe stații de monitorizare sunt instalate în Panama. Cu toate acestea, nu există informații clare despre datele măsurate de la Ministerul de Ambiente sau sistemul SINIA .
  • Venezuela: No information is available from the , but this study on Caracas' Particule Matter concentration highlights that an existing monitoring network is (or was?) available.
  • Paraguay: Nu există date online disponibile de la Secretaría del Ambiente (SEAM), dar un proiect care implică Centrul Mario Molina , UNEP, CONADERNA ar trebui să dea drumul către o soluție standard și de monitorizare adecvată.
  • Trinidad & Tongbao: No information, but this slide from the Environmental Management Authority shows that T&T is moving toward monitoring solution. (Note: T&T AQI is now available on our map, since 2018)
  • French Guiana: Ca departament și regiune de peste mări a Franței, monitorizarea calității aerului este obligatorie ca parte a reglementărilor europene. Cu toate acestea, sunt disponibile doar datele PM 10 (de la ora-guyane ).
oOo

Revenind la subiectul principal al acestui articol, adică scalele de calitate a aerului utilizate în America Latină, nu este nicio surpriză să menționăm că fiecare țară are o scară diferită, cu convenții diferite pentru culori, puncte de concentrare și nomenclatură. Cu toate acestea, cu excepția Braziliei, care utilizează o scară AQI puțin mai compactă , adică cu puncte de întrerupere definite la 40,80,120, 200 și 300 în loc de 50,100,200,300 și 500, scalele sunt mai mult sau mai puțin aceleași în setările nivelurilor spre bine și - nesănătos puncte de întrerupere periculoase. Și acesta este de fapt ceea ce contează cel mai mult, deoarece sunt acele trei puncte de întrerupere pe care cetățeanul nostru le va folosi pentru a decide asupra activității în aer liber.

Din punct de vedere istoric, standardul US EPA a fost utilizat în proiectul World Air Quality Index pentru raportarea în timp real a calității aerului în întreaga lume. Dar pe baza acestei analize, uneori nu are sens. De exemplu, pentru orașul Monterrey din Nuovo Leon, Mexic, acum raportăm direct AQI folosind standardul IMECA, având în vedere că IMECA PM 10 este de fapt mai strict decât standardul US EPA PM 10 . Puteți verifica singur din graficele de mai jos.

oOo

Din fericire, acest articol este doar un instantaneu în monitorizarea și scalarea calității aerului în mai 2015. Lucrurile se schimbă și evoluează, iar unele țări pentru care nu sunt disponibile date vor începe să-și monitorizeze mediul. La fel, baremul va fi actualizat, cel puțin pentru a respecta îndrumările treptate de la OMS. Dar cel mai important este că fiecare țară își păstrează propria identitate: ceea ce face lumea noastră frumoasă este diversitatea ei și începem să credem că a avea o singură scară unică ar putea să nu fie soluția potrivită. Dar despre asta se va scrie mai multe în curând.

Note: Acesta este al treilea articol al seriei despre „ Scalele pentru calitatea aerului la nivel mondial ”. În următorul articol, vom scrie despre standardul inovator al indicelui de sănătate a calității aerului utilizat în Hong Kong.
oOo

Comparația scalelor de calitate a aerului (pentru PM2,5 și PM10) - pentru a fi utilizat pentru citiri în timp real (de exemplu, pe baza expunerii de 24 de ore):

Nomenclatura și culorile utilizate pentru diferite țări sunt evidențiate în următorul tabel:

Range
- AQI
United States
- IMECA
Mexico
- IQCA
Ecuador
- ICA
Chile
- ICA
Argentina
- ICAIRE
Uruguay
- ICA
Colombia
- IC Aire
Venezuela
- IQA
Brazil
0..50
Good
Buena
Deseable
Bueno
N1
Muy Buena
Muy Buena
Buena
Boa
Buena
Buena
Moderada
50..100
Moderate
Regular
Aceptable
N2
Aceptable
Aceptable
Ruim
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Mala
Precaución
Regular
N3
Inadecuada
Inadecuada
Regular
Muito Ruim
150..200
Unhealthy
Muy mala
N4
200..250
Very Unhealthy
Extremadamenta mala
Alerta
Alerta
N5
Mala
Mala
Mala
Péssima
250..300
300..350
Hazardous
Alarma
Pre-emergencia
N6
Muy Mala
Muy Mala
Critica
350..400
400..450
Emergencia
N7
Peligrosa
450..500

Referința la standardele utilizate în acest raport poate fi găsită din următorul tabel:

Country Flag Index Full Index Name Responsible EPA
Argentina
ICAÍndice de Calidad de AireSistema de Información Ambiental Nacional (SIAN)
Brazil
IQAIndice de qualidade do arCompanhia Ambiental do Estado de São Paulo (CETESB)
Chile
ICAIndice de calidad de aire referido a partículasSistema de Información Nacional de Calidad del Aire (SINCA)
Colombia
ICAÍndice de calidad del AireMinisterio de Medio Ambiente y Desarrollo Territorial
Ecuador
IQCAÍndice Quiteño de la Calidad del AireMinisterio del Ambiente República del Ecuador
Mexico
IMECAÍndice Metropolitano de la Calidad del AireSistema de Monitoreo Atmosférico de la Ciudad de México.
Peru
ECAEstándares nacionales de calidad del aireSistema Nacional de Información Ambiental (SINIA)
United States
AQIAir Quality IndexUnited States Environmental Protection Agency
Uruguay
ICAIREÍndice de calidad de aireServicio de Evaluación de la Calidad y Control Ambiental del Departamento de Desarrollo Ambiental de la Intendencia de Montevideo
Venezuela
IC AireÍndice de calidad del AireMinisterio del Poder Popular para el Ambiente, Dirección General de Calidad Ambiental

Note1: This article has been updated on May 26th with the updated standard for Ecuador.
Note1: This article has been updated on June 3rd with the updated information for the Medellin monitoring network.



--

Note: Acest articol face parte dintr-o serie de scale de calitate a aerului la nivel mondial.

Pentru mai multe informații despre anumite țări sau continent, vă rugăm să consultați acele articole:
Thailanda și Malysia
-
India
-
China
-
Hong Kong / Canada (Indice de sănătate a calității aerului)
-
America de Sud
-
Australia
-
Quebec și Montreal
-
Singapore
-
Polonia
-
Indonezia
.

Pentru informații despre media de 24 de ore utilizată sau despre ozon și particule (PM 2,5 ), vă rugăm să consultați aceste două articole: Ground Ozone Index - PM 2.5 Instant Cast

Faceți clic aici pentru a vedea toate intrările de întrebări frecvente
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Despre măsurarea calității aerului și a poluării:

    Despre nivelurile de calitate a aerului

    -Valorile indicelui de calitate a aerului (AQI).Niveluri de îngrijorare pentru sănătate
    0 - 50BunCalitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc
    51 -100ModeratCalitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului.
    101-150Nesănătos pentru grupurile sensibileMembrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat.
    151-200NesănătosToată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății
    201-300Foarte NesănătoasăAvertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată.
    300+RiscantAlertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății

    Pentru a afla mai multe despre calitatea aerului și poluare, consultați subiectul wikipedia pentru calitatea aerului sau ghidul airnow despre calitatea aerului și sănătatea dvs.

    Pentru sfaturi foarte utile de sănătate ale medicului doctor Richard Saint Cyr din Beijing, consultați blogul www.myhealthbeijing.com .


    Notificare privind utilizarea: Toate datele privind calitatea aerului sunt nevalide la momentul publicării și, datorită asigurării calității, aceste date pot fi modificate, fără notificare, în orice moment. Proiectul Index al calității aerului mondial a exercitat toate competențele și îngrijirea rezonabilă în compilarea conținutului acestor informații și în nici un caz Echipa de proiect pentru indexul calității aerului sau agenții săi sunt răspunzători în contract, delictuală sau în alt mod pentru orice pierdere, vătămare sau daună care rezultă direct sau indirect din furnizarea acestor date.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius