Poređenje svjetskih skala kvaliteta zraka - 1. dio
A comparison of worldwide Air Quality Scales - Part 1

Posted on March 20th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-03-20/a-comparison-of-worldwide-air-quality-scales-part-1/bs/

World Health Organization

Vrlo često dobijamo upite korisnika koji se pitaju o brojevima objavljenim na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka i pitaju se o razlici sa vrijednostima izraženim na drugim web stranicama. I to je zapravo normalno, budući da brojke, koje se nazivaju i indeksi kvaliteta zraka (AQI), mogu biti vrlo zbunjujuće za početnike. Zadnja poruka koju smo dobili je sljedeća:

Provjeravamo indeks kvaliteta zraka za Tianjin u Kini od prošle godine, međutim otkrili smo da podaci imaju tako veliku razliku između vaše web stranice i druge službene (air.tjemc.org.cn) koja je navedena i na vašoj. Pitam se koji može dati tačnije podatke, jer će uticati na odluku za vanjski ili unutrašnji prostor. Molim vas pomozite mi sa ovim problemom. Hvala ti!

Ranije smo pisali dosta o ovom problemu, na primjer iz uporednih podataka PM 2.5 za Šangaj , Singapur PSI i PM 2.5 AQI , a nedavno i o trenutnom vremenu .

Ali, budući da još uvijek dobijamo mnoga pitanja, sada pišemo ovaj članak kako bismo objasnili razliku AQI skala koje se koriste u cijelom svijetu.

Prvi dio ovog članka će se fokusirati na Kinu, a drugi dio će usporedbu proširiti na skale koje se koriste u Japanu, Južnoj Koreji, Indiji, Tajlandu, Maleziji, Evropi, Meksiku itd.

.oOo.

Da se vratimo na početno pitanje o indeksu kvaliteta zraka u Tianjinu, Kina, dvije slike ispod su slike Tianjinove EPA web stranice air.tjemc.org.cn. Slika lijevo prikazuje koncentraciju PM 2,5 , a desna konvertirani AQI.

1 hour 2 and 24-hours 3 average PM2.5 readings 1 in µg/m3 AQI values 2 and dominent pollutant 3


.oOo.

Počevši od slike na lijevoj strani, vrijednosti označene kao 2 i 3 zapravo nisu čak ni pretvorene u bilo koju AQI skalu, već samo obična očitanja izražena u mikrogramima po kubnom metru (µg/ m 3 ). Netko bi mogao pomisliti da je pružanje sirovih vrijednosti čudno, ali to je zapravo mnogo češće nego što bi se očekivalo.

Mnogi biroi za zaštitu životne sredine (EPB) širom svijeta samo pružaju sirove nepretvorene vrijednosti.U projektu Svjetskog indeksa kvaliteta zraka date su samo vrijednosti pretvorene u američku EPA skalu. Da biste pretvorili neobrađene vrijednosti u US EPA skalu, možete jednostavno koristiti airnow kalkulator (snimak desno) ili našu vlastitu verziju istog kalkulatora :

Korištenje kalkulatora je jednostavno: Za pretvaranje, na primjer, očitavanja PM2,5, odaberite PM 2,5 zagađivač 1 , zatim unesite masenu koncentraciju 2 i na kraju kliknite na Izračunaj da dobijete odgovarajuću AQI sliku 3 .

Dakle, kada provjeravate podatke o kvaliteti zraka koji se nalaze na drugim web stranicama, uvijek pažljivo provjerite jedinicu za podatke i pobrinite se da ih pretvorite u AQI skalu ako je izražen kao sirovi µg/ m 3 . Imajte na umu da je na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka dat samo AQI zasnovan na 1-satnom očitanju (a ne 24-satnom prosjeku). Ako želite da saznate objašnjenje, pogledajte ovaj post o sadašnjosti .

Zatim, za sliku na desnoj strani (AQI očitanja), postaje malo složenije jer postoje različite vrste AQI skala širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nudi smjernice za kvalitet zraka zasnovane na pregledima akumuliranih naučnih dokaza.

Ali skoro svaka zemlja ima svoju skalu, a to je slučaj i sa Kinom, koja koristi skalu poznatu kao HJ 633-2012 . Ona koja se koristi na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka je američka EPA skala . Ali, pošto je grafika bolja od mnogih reči, evo dve skale za PM 2.5 zagađivač.

Najvažnije je primijetiti da za AQI od 200 i više, dvije skale imaju iste granične tačke. Dakle, sljedeći put, kada provjeravate podatke o kvaliteti zraka na drugim web stranicama, uvijek pažljivo provjerite podatke na jedinici i obavezno provjerite koja se AQI skala koristi.

U drugom dijelu ovog članka pisat ćemo o drugim skalama koje se koriste u svijetu, a bit će zanimljivo iznenađenje, kao što je na primjer AQI skala koja se koristi za Ulanbaataar i njegov raspon niskog zagađenja 100-250 ...
--

Note: Ovaj članak je dio serije o svjetskim skalama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte ove članke:
Tajland i Malyzija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong / Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
južna amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom prosjeku za 24 sata ili o ozonu i česticama (PM 2.5 ), molimo pogledajte ova dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2.5 Instant Cast

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
 • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
 • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
 • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
 • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

  O razinama kvalitete zraka

  -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
  0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
  51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
  101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
  151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
  201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
  300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

  Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

  Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


  Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.  Settings


  Language Settings:


  Temperature unit:
  Celcius