Levegőminőségi skála Quebecben és Montrealban
Air Quality Scale in Quebec and Montreal

Posted on July 16th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-07-16/air-quality-scale-in-quebec-and-montreal/hu/
Flag of Quebec.svg
The Fleurdelisé, flag of Quebec.
(attribution: wikipedia)

A montreali és quebeci levegőminőségi adatok egy ideje rendelkezésre állnak, de a közelmúltban néhány kérdésünk volt a Kanada ezen részén használt AQI skálával kapcsolatban. Egyikük Marie A.-tól származik, aki megkérdezte:

Érdeklődni szeretnék, hogy az Ön webhelyén található levegőminőség-index miért különbözik a Montreal webhelyén található AQI-től? Újraszámol valamit, hogy megfeleljen az US EPA AQI szabványainak? Ha igen, hogyan? Milyen adatokkal?

Például: július 14. 14:00, a webhelyén található indexek többsége 53 és 65 között van (egy index 37), és ez valós idejű AQI. Montreal city honlapján július 14-én 14:00-án a legtöbb index 16 és 37 között mozog, és ez is valós idejű AQI.

Szóval, elmagyaráznád nekem a különbséget, és hogy milyen szabványrészleteket használsz?

Ez valóban nagyon jó kérdés. és ebben a cikkben elmagyarázzuk a használatban lévő különböző skálákat, a skálák egymáshoz viszonyítását, és az átalakítás mikéntjét.




oOo

Amint azt egyik korábbi cikkünkben kifejtettük, a World Air Quality Index projekttel kapcsolatban közzétett összes AQI adat jelenleg [1] az US EPA szabványt használja. Sem Montreal, sem Quebec nem várja el ezt a szabályt, tehát ez megerősíti, hogy a city/montreal oldalon megjelenő értékek a US EPA szabványt használják.

Ez az oka a World Air Quality Index projekt és a montreali város honlapja ( montreal.qc.ca ) közötti eltérésnek: A montreali városi EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) saját megfelelő AQI skáláját használja, amely egyértelműen le van írva a ugyanaz a weboldal. Annak érdekében, hogy kissé "bonyolultabb" legyen, Quebec valójában egy másik AQI skálát használ ( ezen a linken van megadva ), Montrealhoz (tabarnac!) képest. És természetesen Kanada egy másik skálát is használ, az AQHI-t a levegőminőség egészségügyi indexéhez – de erről már írtunk egy másik cikkben .


A montreali és quebeci AQI töréspontok összefoglalása a következő táblázatban található:

Pollutant Quebec Montreal
Averaging Period Reference Value Averaging Period Reference Value
Fine Particles (PM2.5) 3 hours 35µg/m3 3 hours 35µg/m3
Ozone (O3) 1 hour 82 ppb 1 hour 160 µg/m3
Nitrogen dioxide (NO2) 1 hour 213 ppb 1 hour 400 µg/m3
Sulfur dioxide (SO2) 4 minutes mobile 213 ppb 10 minutes mobile 500 µg/m3
Carbon monoxide (CO) 1 hour 30 ppm 1 hour 35 µg/m3


oOo

Az értékek US EPA szabványra való átszámításához milligrammban vagy ppb/ppm- ben (részecskeszám/milliárd/millió) kifejezett nyers koncentrációra van szükség.

Sajnos sem Montreal, sem Quebec megye nem biztosítja ezt a nyers koncentrációt. Ehelyett csak a saját AQI skálájukra konvertált levegőminőségi értékeket adják meg. De ez valójában nem probléma, mivel a koncentrációra való visszakonverziót az alábbi egyszerű lineáris képlettel lehet végrehajtani:

Raw concentration (pollutant) = Reference value (pollutant) * AQI }(pollutant) / 50

Például, ha 18-as PM 2,5 AQI értéket tesznek közzé Montreal város honlapján, akkor a nyers koncentráció milligrammban 18*35/50 = 12,6 mg/m3. Ne feledje, hogy az ózon, CO, SO 2 és NO 2 mértékegysége eltérő Quebec és Montreal esetében (ppb a Quebec – amerikai szabvány és mg a montreali EU-szabvány esetében), de ez csak egy további konverzió (részben ebben a cikkben magyarázható). .

Vegye figyelembe, hogy a PM 2.5 AQI 3 órás átlagon alapul, míg a World Air Quality Index projektben az óránkénti PM 2.5 Instant Cast AQI jelentést használják. Mivel az óránkénti adatokat nem lehet levonni a 3 órás átlagból, ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a World Air Quality Index Montreal és Quebec projektjéről közölt PM 2,5 AQI nem éppen "Instant Cast" jelentés.


oOo

Tehát végül itt van a 3 AQI skála (US EPA, Quebec és Montreal) vizuális összehasonlítása a PM 2,5- re és az ózonra vonatkozóan (megjegyzendő, hogy az ózon esetében a ppm mértékegységet használjuk – tehát a mg-ról ppm-re történő átalakítás Montreal esetében megtörténik) .

Érdekes észrevétel, hogy Quebec és Montreal is a 25-ös AQI-értéket használja a jó (zöld) és az Elfogadható (sárga) közötti töréspontként, míg az US EPA esetében ez a töréspont 50-re van beállítva. , ha a megfelelő konverziót és töréspontokat szem előtt tartva almától almáig hasonlítjuk össze, a jelentett AQI tartomány nagyon hasonló a US EPA szabvány és a quebeci/montreali szabványok között.

[1] Jelenleg egy olyan opción dolgozunk, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármelyik AQI-skálát kiválaszthassák.



--

Note: Ez a cikk a világméretű levegőminőségi skálákkal foglalkozó sorozat része.

Az egyes országokra vagy kontinensekre vonatkozó további információkért tekintse meg ezeket a cikkeket:
Thaiföld és Malajzia
-
India
-
China
-
Hongkong/Kanada (levegőminőség-egészségügyi index)
-
Dél Amerika
-
Ausztrália
-
Quebec és Montreal
-
Szingapúr
-
Lengyelország
-
Indonézia
.

Az alkalmazott 24 órás átlagolásról vagy az ózonról és a szálló porról (PM 2,5 ) a következő két cikkben olvashat: Ground Ozone IndexPM 2.5 Instant Cast

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius