Κλίμακα ποιότητας αέρα στο Κεμπέκ και το Μόντρεαλ
Air Quality Scale in Quebec and Montreal

Posted on July 16th 2015
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2015-07-16/air-quality-scale-in-quebec-and-montreal/el/
Flag of Quebec.svg
The Fleurdelisé, flag of Quebec.
(attribution: wikipedia)

Τα δεδομένα ποιότητας αέρα για το Μόντρεαλ και το Κεμπέκ ήταν διαθέσιμα εδώ και λίγο καιρό, αλλά πρόσφατα λάβαμε λίγες ερωτήσεις σχετικά με την κλίμακα AQI που χρησιμοποιείται σε αυτό το τμήμα του Καναδά. Ένας από αυτούς είναι από τη Marie A., η οποία ρώτησε:

Θα ήθελα να μάθω γιατί ο δείκτης ποιότητας αέρα στον ιστότοπό σας είναι διαφορετικός από το AQI στον ιστότοπο του Μόντρεαλ; Υπολογίζετε ξανά κάτι για να πληροίτε τα πρότυπα AQI EPA των ΗΠΑ; Αν ναι, πώς; Με τι δεδομένα;

Για παράδειγμα, ημερομηνία 14 Ιουλίου 2:00 μ.μ., τα περισσότερα ευρετήρια στον ιστότοπό σας κυμαίνονται από 53 έως 65 (ένας δείκτης είναι 37) και υποτίθεται ότι είναι AQI σε πραγματικό χρόνο. Στον ιστότοπο της πόλης του Μόντρεαλ , ημερομηνία 14 Ιουλίου 2:00 μ.μ., οι περισσότεροι δείκτες κυμαίνονται από 16 έως 37 και είναι επίσης AQI σε πραγματικό χρόνο.

Λοιπόν, μπορείτε να μου εξηγήσετε τη διαφορά και ποιες λεπτομέρειες στα πρότυπα χρησιμοποιείτε;

Αυτή είναι πράγματι μια πολύ καλή ερώτηση. και θα εξηγήσουμε σε αυτό το άρθρο τις διαφορετικές κλίμακες που χρησιμοποιούνται, πώς συγκρίνονται οι ζυγαριές μεταξύ τους και πώς μπορεί να γίνει η μετατροπή.




oOo

Όπως εξηγήσαμε σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μας , όλα τα στοιχεία AQI που δημοσιεύτηκαν στο έργο World Air Quality Index [1] χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή το πρότυπο EPA των ΗΠΑ. Ούτε το Μόντρεαλ ούτε το Κεμπέκ αναμένουν αυτόν τον κανόνα, επομένως αυτό επιβεβαιώνει ότι οι τιμές που εμφανίζονται στη σελίδα πόλη/μόντρεαλ χρησιμοποιούν το πρότυπο EPA των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο λόγος για τη διαφορά μεταξύ των αναγνώσεων του έργου World Air Quality Index και του ιστότοπου της πόλης του Μόντρεαλ ( montreal.qc.ca ): Η EPA της πόλης του Μόντρεαλ (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) χρησιμοποιεί τη δική της κατάλληλη κλίμακα AQI, η οποία περιγράφεται με σαφήνεια στο την ίδια ιστοσελίδα. Για να το κάνει λίγο πιο «σύνθετο», το Κεμπέκ χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα μια άλλη κλίμακα AQI ( που καθορίζεται σε αυτόν τον σύνδεσμο ) σε σύγκριση με το Μόντρεαλ (ταμπαρνάκ!). Και φυσικά, ο Καναδάς χρησιμοποιεί μια άλλη κλίμακα, που ονομάζεται AQHI for Air Quality Health Index - αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο έχουμε ήδη γράψει σε άλλο άρθρο .


Η περίληψη των σημείων διακοπής AQI του Μόντρεαλ και του Κεμπέκ παρατίθεται σε αυτόν τον πίνακα:

Pollutant Quebec Montreal
Averaging Period Reference Value Averaging Period Reference Value
Fine Particles (PM2.5) 3 hours 35µg/m3 3 hours 35µg/m3
Ozone (O3) 1 hour 82 ppb 1 hour 160 µg/m3
Nitrogen dioxide (NO2) 1 hour 213 ppb 1 hour 400 µg/m3
Sulfur dioxide (SO2) 4 minutes mobile 213 ppb 10 minutes mobile 500 µg/m3
Carbon monoxide (CO) 1 hour 30 ppm 1 hour 35 µg/m3


oOo

Για να μετατραπούν οι τιμές στο πρότυπο EPA των ΗΠΑ, απαιτούνται οι ακατέργαστες συγκεντρώσεις που εκφράζονται σε χιλιοστόγραμμα ή ppb/ppm (αριθμός σωματιδίων ανά δισεκατομμύριο/εκατομμύριο).

Δυστυχώς, ούτε το Μόντρεαλ ούτε η κομητεία του Κεμπέκ παρέχουν αυτές τις ακατέργαστες συγκεντρώσεις. Αντίθετα, παρέχουν μόνο τις ενδείξεις ποιότητας αέρα που έχουν ήδη μετατραπεί στις δικές τους αντίστοιχες κλίμακες AQI. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι πρόβλημα, καθώς η εκ νέου μετατροπή σε συγκέντρωση μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας αυτόν τον απλό γραμμικό τύπο:

Raw concentration (pollutant) = Reference value (pollutant) * AQI }(pollutant) / 50

Για παράδειγμα, εάν μια τιμή PM 2,5 AQI 18 δημοσιεύεται στον ιστότοπο της πόλης του Μόντρεαλ, τότε η ακατέργαστη συγκέντρωση σε χιλιοστόγραμμα είναι 18*35/50 = 12,6 mg/m3. Σημειώστε ότι για το Όζον, το CO, το SO 2 και το NO 2 η μονάδα είναι διαφορετική για το Κεμπέκ και το Μόντρεαλ (ppb για το Κεμπέκ - πρότυπο ΗΠΑ και mg για το πρότυπο ΕΕ του Μόντρεαλ), αλλά αυτή είναι απλώς μια πρόσθετη μετατροπή (εξηγείται εν μέρει σε αυτό το άρθρο ) .

Σημειώστε ότι το PM 2.5 AQI βασίζεται σε μέσο όρο 3 ωρών, ενώ στο έργο World Air Quality Index, χρησιμοποιείται η ωριαία αναφορά PM 2.5 Instant Cast AQI. Δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν τα ωριαία δεδομένα από τον μέσο όρο των 3 ωρών, αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι το PM 2.5 AQI που αναφέρεται στο έργο World Air Quality Index για το Μόντρεαλ και το Κεμπέκ δεν είναι ακριβώς μια αναφορά "Instant Cast".


oOo

Λοιπόν, τελευταίο, εδώ είναι η οπτική σύγκριση 3 κλιμάκων AQI (US EPA, Κεμπέκ και Μόντρεαλ) για PM 2,5 και Όζον (σημειώστε ότι για το Όζον χρησιμοποιείται η μονάδα ppm - επομένως η μετατροπή από mg σε ppm γίνεται για το Μόντρεαλ) .

Ένα ενδιαφέρον σημείο που πρέπει να παρατηρήσετε είναι ότι τόσο το Κεμπέκ όσο και το Μόντρεαλ χρησιμοποιούν την τιμή AQI του 25 ως σημείο διακοπής μεταξύ Καλό (πράσινο) και Αποδεκτό (κίτρινο), ενώ για την EPA των ΗΠΑ, αυτό το σημείο διακοπής ορίζεται στο 50. Άρα, συνολικά , όταν συγκρίνετε apple-to-apple έχοντας κατά νου τη σωστή μετατροπή και σημεία διακοπής, το αναφερόμενο εύρος AQI είναι πολύ παρόμοιο μεταξύ του προτύπου EPA των ΗΠΑ και των προτύπων Κεμπέκ/Μόντρεαλ.

[1] Τώρα εργαζόμαστε σε μια επιλογή που θα επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν οποιαδήποτε κλίμακα AQI θέλουν.



--

Note: Αυτό το άρθρο είναι μέρος μιας σειράς για τις παγκόσμιες κλίμακες ποιότητας αέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες χώρες ή ήπειρο, ανατρέξτε σε αυτά τα άρθρα:
Ταϊλάνδη και Μαλυσία
-
Ινδία
-
China
-
Χονγκ Κονγκ / Καναδάς (Δείκτης υγείας ποιότητας αέρα)
-
νότια Αμερική
-
Αυστραλία
-
Κεμπέκ και Μόντρεαλ
-
Σιγκαπούρη
-
Πολωνία
-
Ινδονησία
.

Για πληροφορίες σχετικά με τον μέσο όρο χρήσης 24 ωρών ή το Όζον και τα Σωματίδια (PM 2,5 ), ανατρέξτε σε αυτά τα δύο άρθρα: Επίγειος δείκτης όζοντος - PM 2,5 Instant Cast

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius