Ljestvica kvalitete zraka u Quebecu i Montrealu
Air Quality Scale in Quebec and Montreal

Posted on July 16th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-07-16/air-quality-scale-in-quebec-and-montreal/hr/
Flag of Quebec.svg
The Fleurdelisé, flag of Quebec.
(attribution: wikipedia)

Podaci o kvaliteti zraka za Montreal i Quebec dostupni su već neko vrijeme, no nedavno smo dobili nekoliko pitanja o ljestvici AQI koja se koristi u ovom dijelu Kanade. Jedan od njih je od Marie A., koja je pitala:

Želio bih znati zašto se indeks kvalitete zraka na vašoj web stranici razlikuje od AQI na web stranici Montreala? Preračunavate li nešto kako biste zadovoljili standarde US EPA AQI? Ako da, kako? S kojim podacima?

Na primjer, datum 14. srpnja 14:00, većina indeksa na vašoj web stranici kreće se od 53 do 65 (jedan indeks je 37) i to bi trebao biti AQI u stvarnom vremenu. Na web stranici grada Montreala , datum 14. srpnja 14:00, većina indeksa kreće se od 16 do 37, a također je i AQI u stvarnom vremenu.

Dakle, možete li mi objasniti razliku i koje detalje standarda koristite?

Ovo je doista vrlo dobro pitanje. a mi ćemo u ovom članku objasniti različite ljestvice koje se koriste, kako se ljestvice međusobno uspoređuju i kako se može izvršiti pretvorba.




oOo

Kao što smo objasnili u jednom od naših prethodnih članaka , sve AQI brojke objavljene na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka trenutno [1] koriste standard US EPA. Ni Montreal ni Quebec ne očekuju ovo pravilo, tako da ovo potvrđuje da vrijednosti prikazane na stranici grad/montreal koriste standard US EPA.

Ovo je razlog razlike između očitanja projekta Svjetskog indeksa kvalitete zraka i gradske web stranice Montreala ( montreal.qc.ca ): Montrealska gradska EPA (Agencija za zaštitu okoliša) koristi vlastitu odgovarajuću AQI ljestvicu, koja je jasno opisana na ista web stranica. Da bi bio malo "složeniji", Quebec zapravo koristi drugu AQI ljestvicu ( navedenu na ovoj poveznici ) u usporedbi s Montrealom (tabarnac!). I naravno, Kanada koristi još jednu ljestvicu, nazvanu AQHI za zdravstveni indeks kvalitete zraka - ali to je nešto o čemu smo već pisali u drugom članku .


Sažetak AQI prijelomnih točaka za Montreal i Quebec naveden je u ovoj tablici:

Pollutant Quebec Montreal
Averaging Period Reference Value Averaging Period Reference Value
Fine Particles (PM2.5) 3 hours 35µg/m3 3 hours 35µg/m3
Ozone (O3) 1 hour 82 ppb 1 hour 160 µg/m3
Nitrogen dioxide (NO2) 1 hour 213 ppb 1 hour 400 µg/m3
Sulfur dioxide (SO2) 4 minutes mobile 213 ppb 10 minutes mobile 500 µg/m3
Carbon monoxide (CO) 1 hour 30 ppm 1 hour 35 µg/m3


oOo

Kako bi se vrijednosti pretvorile u standard US EPA, potrebne su sirove koncentracije izražene u miligramima ili ppb/ppm (broj čestica na milijardu/milijun).

Nažalost, ni okrug Montreal ni Quebec ne osiguravaju te sirove koncentracije. Umjesto toga, oni samo daju očitanja kvalitete zraka koja su već pretvorena u njihove odgovarajuće AQI ljestvice. Ali to zapravo nije problem, budući da se ponovna konverzija u koncentraciju može izvesti pomoću ove jednostavne linearne formule:

Raw concentration (pollutant) = Reference value (pollutant) * AQI }(pollutant) / 50

Na primjer, ako je vrijednost PM 2,5 AQI od 18 objavljena na web stranici grada Montreala, tada je sirova koncentracija u miligramima 18*35/50 = 12,6 mg/m3. Imajte na umu da je jedinica za ozon, CO, SO 2 i NO 2 drugačija za Quebec i Montreal (ppb za Quebec - američki standard, i mg za Montreal EU standard), ali to je samo dodatna konverzija (djelomično objašnjeno u ovom članku ) .

Imajte na umu da se PM 2,5 AQI temelji na 3-satnom prosjeku, dok se u projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka koristi izvješće o PM 2,5 Instant Cast AQI po satu. Budući da nije moguće oduzeti podatke po satu od prosjeka od 3 sata, to zapravo znači da PM 2,5 AQI izvijestio o projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka za Montreal i Quebec nije baš "Instant Cast" izvješće.


oOo

I na kraju, ovdje je vizualna usporedba 3 AQI ljestvice (US EPA, Quebec i Montreal) za PM 2,5 i ozon (imajte na umu da se za ozon koristi jedinica ppm - tako da se konverzija iz mg u ppm vrši za Montreal) .

Zanimljivo je primijetiti da i Quebec i Montreal koriste AQI vrijednost od 25 kao graničnu točku između Dobrog (zeleno) i Prihvatljivog (žuto), dok je za US EPA ova granična točka postavljena na 50. Dakle, sve u svemu , kada se uspoređuje jabuka s jabukom s pravom pretvorbom i prijelomnim točkama na umu, prijavljeni raspon AQI-a vrlo je sličan između standarda US EPA i standarda Quebec/Montreal.

[1] Sada radimo na opciji koja će korisnicima omogućiti odabir bilo koje AQI ljestvice koju žele.



--

Note: Ovaj je članak dio serije o svjetskim ljestvicama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte te članke:
Tajland i Malezija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong/Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
Južna Amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom 24-satnom prosjeku ili ozonu i česticama (PM 2,5 ), pogledajte ta dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2,5 Instant Cast

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius