Skala kvalitete zraka u Quebecu i Montrealu
Air Quality Scale in Quebec and Montreal

Posted on July 16th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-07-16/air-quality-scale-in-quebec-and-montreal/bs/
Flag of Quebec.svg
The Fleurdelisé, flag of Quebec.
(attribution: wikipedia)

Podaci o kvaliteti zraka za Montreal i Quebec su već neko vrijeme dostupni, ali smo nedavno dobili nekoliko pitanja o AQI skali koja se koristi u ovom dijelu Kanade. Jedna od njih je od Marie A., koja je pitala:

Želio bih znati zašto se Indeks kvalitete zraka na vašoj web stranici razlikuje od AQI-a na web stranici Montreala? Da li nešto preračunavate da bi zadovoljili standarde US EPA AQI? Ako da, kako? Sa kojim podacima?

Na primjer, datum 14. jul u 14:00, većina indeksa na vašoj web stranici se kreće od 53 do 65 (jedan indeks je 37) i trebalo bi da bude AQI u realnom vremenu. Na web stranici grada Montreala , datum 14. jul u 14:00, većina indeksa se kreće od 16 do 37, a to je i AQI u realnom vremenu.

Dakle, možete li mi objasniti razliku i koje detalje standarda koristite?

Ovo je zaista veoma dobro pitanje. a mi ćemo u ovom članku objasniti različite skale koje se koriste, kako se vage međusobno uspoređuju i kako se može izvršiti konverzija.




oOo

Kao što smo objasnili u jednom od naših prethodnih članaka , sve AQI brojke objavljene na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka trenutno [1] koriste američki EPA standard. Ni Montreal ni Quebec ne očekuju ovo pravilo, tako da ovo potvrđuje da vrijednosti prikazane na stranici city/montreal koriste američki EPA standard.

Ovo je razlog za razliku između očitavanja projekta Svjetskog indeksa kvalitete zraka i web stranice grada Montreala ( montreal.qc.ca ): Gradska EPA (Agencija za zaštitu okoliša) Montreala koristi vlastitu odgovarajuću AQI skalu, koja je jasno opisana na istu web stranicu. Da bi bio malo "složeniji", Quebec zapravo koristi drugu AQI skalu ( navedenu na ovom linku ) u poređenju sa Montrealom (tabarnac!). I naravno, Kanada koristi još jednu skalu, nazvanu AQHI za zdravstveni indeks kvalitete zraka - ali to je nešto o čemu smo već pisali u drugom članku .


Sažetak graničnih tačaka AQI Montreala i Quebeca naveden je u ovoj tabeli:

Pollutant Quebec Montreal
Averaging Period Reference Value Averaging Period Reference Value
Fine Particles (PM2.5) 3 hours 35µg/m3 3 hours 35µg/m3
Ozone (O3) 1 hour 82 ppb 1 hour 160 µg/m3
Nitrogen dioxide (NO2) 1 hour 213 ppb 1 hour 400 µg/m3
Sulfur dioxide (SO2) 4 minutes mobile 213 ppb 10 minutes mobile 500 µg/m3
Carbon monoxide (CO) 1 hour 30 ppm 1 hour 35 µg/m3


oOo

Da bi se vrijednosti pretvorile u američki EPA standard, potrebne su sirove koncentracije izražene u miligramima ili ppb/ppm (broj čestica na milijardu/milijun).

Nažalost, ni Montreal ni okrug Kvebek ne pružaju te sirove koncentracije. Umjesto toga daju samo očitanja kvaliteta zraka koja su već konvertirana u njihove odgovarajuće AQI skale. Ali to zapravo nije problem, budući da se ponovna konverzija u koncentraciju može izvršiti pomoću ove jednostavne linearne formule:

Raw concentration (pollutant) = Reference value (pollutant) * AQI }(pollutant) / 50

Na primjer, ako je PM 2,5 AQI vrijednost 18 objavljena na web stranici grada Montreala, tada je sirova koncentracija u miligramima 18*35/50 = 12,6 mg/m3. Imajte na umu da je za ozon, CO, SO 2 i NO 2 jedinica drugačija za Quebec i Montreal (ppb za Quebec - američki standard, a mg za Montreal EU standard), ali to je samo dodatna konverzija (djelimično objašnjeno u ovom članku ) .

Imajte na umu da je PM 2.5 AQI zasnovan na trosatnom prosjeku, dok se na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka koristi satno izvještavanje PM 2.5 Instant Cast AQI. Budući da nije moguće oduzeti podatke po satu od prosjeka za 3 sata, to zapravo znači da PM 2.5 AQI izvještavan o projektu Svjetskog indeksa kvaliteta zraka za Montreal i Quebec nije baš "Instant Cast" izvještaj.


oOo

Dakle, na kraju, evo vizuelnog poređenja 3 AQI skale (US EPA, Quebec i Montreal) za PM 2,5 i ozon (imajte na umu da se za ozon koristi jedinica ppm - tako da se konverzija iz mg u ppm vrši za Montreal) .

Jedna zanimljiva stvar koju treba primijetiti je da i Quebec i Montreal koriste AQI vrijednost od 25 kao graničnu tačku između Dobrog (zeleno) i Prihvatljivog (žuto), dok je za US EPA ova tačka prijeloma postavljena na 50. Dakle, sve u svemu , kada se poredi jabuka-jabuka imajući na umu pravu konverziju i prelomne tačke, prijavljeni raspon AQI je vrlo sličan između standarda američkog EPA i standarda Kvebeka/Montreala.

[1] Sada radimo na opciji koja će omogućiti korisnicima da odaberu bilo koju AQI skalu koju žele.



--

Note: Ovaj članak je dio serije o svjetskim skalama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte ove članke:
Tajland i Malyzija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong / Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
južna amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom prosjeku za 24 sata ili o ozonu i česticama (PM 2.5 ), molimo pogledajte ova dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2.5 Instant Cast

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius