Скала квалитета ваздуха у Квебеку и Монтреалу
Air Quality Scale in Quebec and Montreal

Posted on July 16th 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-07-16/air-quality-scale-in-quebec-and-montreal/sr/
Flag of Quebec.svg
The Fleurdelisé, flag of Quebec.
(attribution: wikipedia)

Подаци о квалитету ваздуха за Монтреал и Квебек су већ неко време доступни, али смо недавно добили неколико питања о АКИ скали која се користи у овом делу Канаде. Једна од њих је од Марие А., која је питала:

Желео бих да знам зашто се Индекс квалитета ваздуха на вашој веб локацији разликује од АКИ-а на веб локацији Монтреала? Да ли нешто прерачунавате да бисте испунили стандарде АКИ САД ЕПА? Ако јесте, како? Са којим подацима?

На пример, датум 14. јул у 14:00, већина индекса на вашој веб локацији се креће од 53 до 65 (један индекс је 37) и требало би да буде АКИ у реалном времену. На веб страници града Монтреала , датум 14. јул у 14:00, већина индекса се креће од 16 до 37, а то је и АКИ у реалном времену.

Дакле, можете ли ми објаснити разлику и које детаље стандарда користите?

Ово је заиста веома добро питање. и у овом чланку ћемо објаснити различите скале које се користе, како се скале међусобно упоређују и како се може извршити конверзија.




oOo

Као што смо објаснили у једном од наших претходних чланака , све АКИ бројке објављене на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха тренутно [1] користе амерички ЕПА стандард. Ни Монтреал ни Квебек не очекују ово правило, тако да ово потврђује да вредности приказане на страници град/монтреал користе амерички ЕПА стандард.

Ово је разлог за разлику између очитавања пројекта Светског индекса квалитета ваздуха и веб странице града Монтреала ( монтреал.кц.ца ): Градска ЕПА (Агенција за заштиту животне средине) Монтреала користи сопствену одговарајућу АКИ скалу, која је јасно описана на исту веб страницу. Да би био мало „сложенији“, Квебек заправо користи другу АКИ скалу ( наведену на овом линку ) у поређењу са Монтреалом (табарнац!). И наравно, Канада користи још једну скалу, названу АКХИ за здравствени индекс квалитета ваздуха - али то је нешто о чему смо већ писали у другом чланку .


Резиме граничних тачака АКИ Монтреала и Квебека је наведен у овој табели:

Pollutant Quebec Montreal
Averaging Period Reference Value Averaging Period Reference Value
Fine Particles (PM2.5) 3 hours 35µg/m3 3 hours 35µg/m3
Ozone (O3) 1 hour 82 ppb 1 hour 160 µg/m3
Nitrogen dioxide (NO2) 1 hour 213 ppb 1 hour 400 µg/m3
Sulfur dioxide (SO2) 4 minutes mobile 213 ppb 10 minutes mobile 500 µg/m3
Carbon monoxide (CO) 1 hour 30 ppm 1 hour 35 µg/m3


oOo

Да би се вредности претвориле у амерички ЕПА стандард, потребне су сирове концентрације изражене у милиграмима или ппб/ппм (број честица на милијарду/милион).

Нажалост, ни Монтреал ни округ Квебек не пружају те сирове концентрације. Уместо тога, они пружају само очитавања квалитета ваздуха која су већ конвертована у њихове одговарајуће АКИ скале. Али то заправо није проблем, пошто се поновна конверзија у концентрацију може извршити помоћу ове једноставне линеарне формуле:

Raw concentration (pollutant) = Reference value (pollutant) * AQI }(pollutant) / 50

На пример, ако је вредност ПМ 2,5 АКИ од 18 објављена на веб страници града Монтреала, тада је сирова концентрација у милиграмима 18*35/50 = 12,6 мг/м3. Имајте на уму да је за озон, ЦО, СО 2 и НО 2 јединица другачија за Квебек и Монтреал (ппб за Квебек - амерички стандард и мг за Монтреал ЕУ стандард), али то је само додатна конверзија (делимично објашњено у овом чланку ) .

Имајте на уму да се ПМ 2.5 АКИ заснива на трочасовном просеку, док се на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха користи сатно извештавање ПМ 2.5 Инстант Цаст АКИ. Пошто није могуће одузети податке по сату од трочасовног просека, то заправо значи да ПМ 2.5 АКИ пријављен на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха за Монтреал и Квебек није баш „Инстант Цаст“ извештај.


oOo

Дакле, на крају, ево визуелног поређења 3 АКИ скале (УС ЕПА, Квебек и Монтреал) за ПМ 2,5 и озон (имајте на уму да се за озон користи јединица ппм - тако да се конверзија из мг у ппм врши за Монтреал) .

Једна занимљива ствар коју треба приметити је да и Квебек и Монтреал користе АКИ вредност од 25 као тачку прекида између Добро (зелено) и Прихватљиво (жуто), док је за УС ЕПА ова тачка прелома постављена на 50. Дакле, све у свему , када се пореди јабука-јабука имајући на уму праву конверзију и тачке прекида, пријављени опсег АКИ је веома сличан између стандарда ЕПА САД и стандарда Квебека/Монтреала.

[1] Сада радимо на опцији која ће омогућити корисницима да изаберу било коју АКИ скалу коју желе.



--

Note: Овај чланак је део серије о светским скалама квалитета ваздуха.

За више информација о одређеним земљама или континентима, погледајте ове чланке:
Тајланд и Мализија
-
Индија
-
China
-
Хонг Конг/Канада (здравствени индекс квалитета ваздуха)
-
Јужна Америка
-
Аустралија
-
Квебек и Монтреал
-
Сингапур
-
Пољска
-
Индонесиа
.

За информације о коришћеном просечном 24-часовном просеку или озону и честицама (ПМ 2.5 ), погледајте ова два чланка: Индекс приземног озона - ПМ 2.5 Инстант Цаст

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius