Скала за качество на въздуха в Квебек и Монреал
Air Quality Scale in Quebec and Montreal

Posted on July 16th 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-07-16/air-quality-scale-in-quebec-and-montreal/bg/
Flag of Quebec.svg
The Fleurdelisé, flag of Quebec.
(attribution: wikipedia)

Данните за качеството на въздуха за Монреал и Квебек са налични от известно време, но наскоро получихме няколко въпроса относно скалата за AQI, използвана в тази част на Канада. Едно от тях е от Мари А., която попита:

Бих искал да знам защо индексът за качество на въздуха на вашия уебсайт е различен от AQI на уебсайта на Монреал? Преизчислявате ли нещо, за да отговаряте на стандартите на US EPA AQI? Ако е така, как? С какви данни?

Например, дата 14 юли 14:00 ч., повечето от индексите на вашия уебсайт варират от 53 до 65 (един индекс е 37) и се предполага, че е AQI в реално време. На уебсайта на град Монреал , дата 14 юли 14:00 ч., повечето индекси варират от 16 до 37 и това също е AQI в реално време.

И така, можете ли да ми обясните разликата и какви стандартни подробности използвате?

Това наистина е много добър въпрос. и ние ще обясним в тази статия различните скали, които се използват, как скалите се сравняват една с друга и как може да се направи преобразуването.




oOo

Както обяснихме в една от предишните ни статии , всички стойности на AQI, публикувани в проекта за Световен индекс на качеството на въздуха, в момента [1] използват стандарта на EPA на САЩ. Нито Монреал, нито Квебек са очаквания за това правило, така че това потвърждава, че стойностите, показани на страницата city/montreal , използват стандарта на US EPA.

Това е причината за разликата между показанията на проекта за Световния индекс за качеството на въздуха и уебсайта на град Монреал ( montreal.qc.ca ): EPA на град Монреал (Агенция за опазване на околната среда) използва своя собствена подходяща скала за AQI, която е ясно описана на същия уебсайт. За да го направи малко по-сложен, Квебек всъщност използва друга скала за AQI ( посочена на тази връзка ) в сравнение с Монреал (табарнак!). И, разбира се, Канада използва още една скала, наречена AQHI за здравен индекс на качеството на въздуха - но това е нещо, за което вече писахме в друга статия .


Обобщението на точките на прекъсване на AQI в Монреал и Квебек е посочено в тази таблица:

Pollutant Quebec Montreal
Averaging Period Reference Value Averaging Period Reference Value
Fine Particles (PM2.5) 3 hours 35µg/m3 3 hours 35µg/m3
Ozone (O3) 1 hour 82 ppb 1 hour 160 µg/m3
Nitrogen dioxide (NO2) 1 hour 213 ppb 1 hour 400 µg/m3
Sulfur dioxide (SO2) 4 minutes mobile 213 ppb 10 minutes mobile 500 µg/m3
Carbon monoxide (CO) 1 hour 30 ppm 1 hour 35 µg/m3


oOo

За да се преобразуват стойностите в стандарта на US EPA, са необходими суровите концентрации, изразени в милиграми или ppb/ppm (брой частици на милиард/милион).

За съжаление, нито Монреал, нито окръг Квебек предоставят тези сурови концентрации. Вместо това те предоставят само показанията за качеството на въздуха, които вече са преобразувани в техните собствени съответни скали за AQI. Но това всъщност не е проблем, тъй като повторното преобразуване в концентрация може да се извърши с помощта на тази проста линейна формула:

Raw concentration (pollutant) = Reference value (pollutant) * AQI }(pollutant) / 50

Например, ако стойност на PM 2,5 AQI от 18 е публикувана на уебсайта на град Монреал, тогава суровата концентрация в милиграми е 18*35/50 = 12,6 mg/m3. Обърнете внимание, че за озон, CO, SO 2 и NO 2 мерната единица е различна за Квебек и Монреал (ppb за Квебек – стандарт на САЩ и mg за стандарт на Монреал на ЕС), но това е само допълнително преобразуване (отчасти обяснено в тази статия ) .

Имайте предвид, че PM 2,5 AQI се основава на 3-часова средна стойност, докато в проекта за Световния индекс на качеството на въздуха се използва почасовото отчитане на PM 2,5 Instant Cast AQI. Тъй като не е възможно да се извадят почасовите данни от средната стойност за 3 часа, това всъщност означава, че PM 2,5 AQI, докладван по проекта за Световния индекс на качеството на въздуха за Монреал и Квебек, не е точно отчитане за „незабавно предаване“.


oOo

И последно, ето визуалното сравнение на 3 AQI скали (US EPA, Квебек и Монреал) за PM 2,5 и озон (имайте предвид, че за озона се използва единицата ppm - така че преобразуването от mg в ppm се извършва за Монреал) .

Един интересен момент, който трябва да се отбележи, е, че както Квебек, така и Монреал използват стойността на AQI от 25 като точка на прекъсване между Добро (зелено) и Приемливо (жълто), докато за EPA на САЩ тази точка на прекъсване е зададена на 50. И така, всичко на всичко , когато сравняваме ябълка към ябълка с правилното преобразуване и точки на прекъсване в ума, отчетеният диапазон на AQI е много сходен между стандарта на EPA на САЩ и стандартите на Квебек/Монреал.

[1] Сега работим върху опция, която ще позволи на потребителите да избират всяка скала на AQI, която искат.



--

Note: Тази статия е част от поредица за световни скали за качество на въздуха.

За повече информация относно конкретни държави или континент, моля, вижте тези статии:
Тайланд и Мализия
-
Индия
-
China
-
Хонконг/Канада (здравен индекс за качеството на въздуха)
-
Южна Америка
-
Австралия
-
Квебек и Монреал
-
Сингапур
-
Полша
-
Индонезия
.

За информация относно използваното 24-часово осредняване или озон и прахови частици (PM 2,5 ), моля, вижте тези две статии: Индекс на земния озон - PM 2,5 Instant Cast

Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius