India nemzeti levegőminőségi indexének áttekintése
Overview of India's National Air Quality Index

Posted on May 15th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-05-15/india-national-air-quality-index/hu/

Megjegyzés: 2016. január 8-án a World Air Quality Index projektben az összes indiai állomásra használt AQI skálát frissítették, hogy jobban megfeleljen a US EPA szabványnak (ez nem vonatkozik az újdelhi DPCC állomásokra, amelyek már használták a szabvány US EPA szabvány).

Az alábbi cikkből megtudhatja, hogyan kell áttérni a NAQI-ról (India National Air Quality Index) a US EPA AQI-re.


Flag of India
(Tiranga, तिरंगा)

Az Indiai Központi Szennyezés-ellenőrzési Bizottság nemrégiben, 2015 áprilisában bejelentette az indiai nemzeti levegőminőségi index ( NAQI ) közzétételét. A szabvány minden részlete elérhető a CPCB- ről, a wikipédiáról vagy a kanpuri Indian Institute of Technology jelentéséből ( iitk.ac.in ).

Ez tulajdonképpen egy nagyon fontos előrelépés a levegőminőség világfelvilágosításban, mivel az egyes országok légszennyezettsége nagymértékben az adott ország szennyezettségi típusától függ: például a por miatt (az Arab-félszigeten), a közlekedés miatt (Új-Delhi) vagy topográfia (Chile).

További információkért tekintse meg Sarath Guttikunda doktor blogját az urbanemissions.info oldalon, különösen ezt a kiváló infografikát Újdelhiről.

És nem meglepő, hogy az Indiai Nemzeti Levegőminőségi Index szabvány sokkal jobban alkalmazkodik az " ázsiai porhoz ", az AQI-értékekkel sokkal magasabb, mint a US EPA szabvány jelentős részecskék (PM 10 és PM 2,5 ) koncentrációira. Az alábbi grafikonok a PM10, PM2.5 és Ózon összehasonlított AQI-jét foglalják össze (csak mozgassa az egeret a grafikonokon, hogy megtekinthesse az egyes skálák AQI-értékeit).

(Ne feledje, hogy az ózon skála µg/m 3 -ről ppm-re alakul át, amint azt ebben a cikkben ismertetjük.)


--

Megjegyzés: Érdekes észrevenni, hogy a PM 2,5 szennyezés (amely a legrosszabb szennyezőanyag Indiában, például Kínában és Ázsiában általában) az indiai NAQI 500-as AQI-értéke 420-as AQI-nek felel meg. a US EPA szabvány – Ez azért van, mert a NAQI sokkal szigorúbb, mint az US EPA, és ez valóban jó dolog a NAQI-val kapcsolatban.

Ennek az a következménye, hogy mivel az indiai nemzeti levegőminőségi portálon (az iitk által készített) megadott értékek maximum 500-ra vannak korlátozva, a World Air Quality Index projekt konvertált AQI-értéke ezt követően legfeljebb 420-ra korlátozódik. ez csak a nemzeti portál leolvasásaira vonatkozik – az újdelhi DPCC állomások esetében a leolvasások korlátlan nyers koncentrációként vannak megadva.


--

Range
- AQI
United States
- NAQI
India
0..50
Good
Good
50..100
Moderate
Satisfactory
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Moderate
150..200
Unhealthy
200..250
Very Unhealthy
Poor
250..300
300..350
Hazardous
Very Poor
350..400
400..450
Severe
450..500

Történelmileg a US EPA szabványt használták a World Air Quality Index projektben a valós idejű levegőminőség jelentésére az egész világon. Miután megvizsgáltuk a latin-amerikai AQI skálákat, rájöttünk, hogy világunkat a sokszínűsége teszi széppé, és most meg vagyunk győződve arról, hogy nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő megoldás az egyetlen egyedi skála.

Emiatt most egy új funkción dolgozunk, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiválasszák az igényeiknek leginkább megfelelő AQI skálát, attól függően, hogy hol találhatók a világon, de egészségi állapotuktól függően is: például az emberek számára. asztmával vagy más légúti problémákkal, valóban szükség van egy extra biztonságos AQI skálára.

Amíg az AQI Scale kiválasztási funkció fejlesztés alatt áll, továbbra is bemutatjuk a levegőminőségre vonatkozó információkat a US EPA szabvány alapján. Tehát ha bármilyen eltérést észlel az új Indiai Nemzeti Levegőminőségi Index rendszerben és a World Air Quality Index projektben közzétett értékek között, nagyon valószínű, hogy ez az oka. Egy másik ok, hogy az Instant Cast jelentéstétel használatát is népszerűsítjük – de úgy tűnik, az indiai NAQI jelentési rendszer már használja.




--

Note: Ez a cikk a világméretű levegőminőségi skálákkal foglalkozó sorozat része.

Az egyes országokra vagy kontinensekre vonatkozó további információkért tekintse meg ezeket a cikkeket:
Thaiföld és Malajzia
-
India
-
China
-
Hongkong/Kanada (levegőminőség-egészségügyi index)
-
Dél Amerika
-
Ausztrália
-
Quebec és Montreal
-
Szingapúr
-
Lengyelország
-
Indonézia
.

Az alkalmazott 24 órás átlagolásról vagy az ózonról és a szálló porról (PM 2,5 ) a következő két cikkben olvashat: Ground Ozone IndexPM 2.5 Instant Cast

Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius