Pregled indijskog nacionalnog indeksa kvalitete zraka
Overview of India's National Air Quality Index

Posted on May 15th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-05-15/india-national-air-quality-index/hr/

Napomena: 8. siječnja 2016. AQI ljestvica korištena u projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka za sve postaje u Indiji je ažurirana kako bi se bolje uskladila sa standardom US EPA (ovo se ne odnosi na DPCC postaje u New Delhiju koje su već koristile standard US EPA Standard).

Iz članka u nastavku možete razumjeti kako se vrši pretvorba iz NAQI (Indijski nacionalni indeks kvalitete zraka) u US EPA AQI.


Flag of India
(Tiranga, तिरंगा)

Indijski središnji odbor za kontrolu onečišćenja nedavno je, u travnju 2015., najavio objavljivanje indijskog nacionalnog standarda indeksa kvalitete zraka ( NAQI ). Sve pojedinosti o ovom standardu dostupne su na CPCB- u, wikipediji ili u ovom izvješću Indijskog instituta za tehnologiju, Kanpur ( iitk.ac.in ).

Ovo je zapravo vrlo važan korak naprijed u svjetskoj svijesti o kvaliteti zraka, budući da je onečišćenje zraka u svakoj zemlji vrlo specifično za vrstu onečišćenja zemlje: Na primjer, zbog prašine (na Arapskom poluotoku), zbog prometa (New Delhi) odnosno topografija (Čile).

Za više informacija možete pogledati blog doktorice Sarath Guttikunda na urbanemissions.info , posebno ovu izvrsnu infografiku za New Delhi.

I bez iznenađenja, Indijski nacionalni standard indeksa kvalitete zraka mnogo je prilagođeniji " azijskoj prašini ", s AQI vrijednostima mnogo većim od standarda US EPA za značajne koncentracije čestica (PM 10 i PM 2,5 ). Grafikoni u nastavku sažimaju uspoređeni AQI za PM10, PM2,5 i ozon (samo pomaknite miš na grafikone kako biste vidjeli AQI vrijednosti za svaku ljestvicu).

(Imajte na umu da se ozonska ljestvica pretvara iz µg/m 3 u ppm, kao što je objašnjeno u ovom članku )


--

Napomena: Zanimljivo je primijetiti da je za onečišćenje PM 2,5 (koje je najveći zagađivač u Indiji, poput Kine i Azije općenito), vrijednost AQI od 500 za indijski NAQI ekvivalentna AQI od 420 u standard US EPA - To je zato što je NAQI puno stroži od US EPA, a to je stvarno dobra stvar kod NAQI-ja.

Posljedica toga je da su vrijednosti navedene na indijskom nacionalnom portalu za kvalitetu zraka (izvršio iitk) ograničene na najviše 500, pretvoreni AQI na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka naknadno je ograničen na najviše 420. Imajte na umu da ovo se odnosi samo na očitanja s Nacionalnog portala - za postaje New Delhi DPCC, očitanja su navedena kao neograničena sirova koncentracija.


--

Range
- AQI
United States
- NAQI
India
0..50
Good
Good
50..100
Moderate
Satisfactory
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Moderate
150..200
Unhealthy
200..250
Very Unhealthy
Poor
250..300
300..350
Hazardous
Very Poor
350..400
400..450
Severe
450..500

Povijesno gledano, US EPA standard korišten je u projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka za izvješćivanje o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu diljem svijeta. Nakon što smo pogledali AQI ljestvice za Latinsku Ameriku , shvatili smo da je ono što naš svijet čini lijepim njegova raznolikost i sada smo uvjereni da samo jedna jedinstvena ljestvica možda nije pravo rješenje za sve.

Iz tog razloga sada radimo na novoj značajci koja će korisnicima omogućiti odabir AQI ljestvice koja najbolje odgovara njihovim potrebama, ovisno o tome gdje se u svijetu nalaze, ali i ovisno o zdravstvenom stanju: Na primjer, za ljude s astmom ili drugim respiratornim problemima, postoji stvarna potreba za posebno sigurnom AQI ljestvicom.

Dok se razvija značajka odabira AQI skale, i dalje ćemo predstavljati informacije o kvaliteti zraka na temelju standarda US EPA. Dakle, ako primijetite bilo kakvu razliku između vrijednosti objavljenih na novom indijskom Nacionalnom sustavu indeksa kvalitete zraka i projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka, to je vrlo vjerojatno razlog. Drugi razlog je taj što također promičemo korištenje Instant Cast izvješća - ali čini se da ga indijski NAQI sustav izvješćivanja već koristi.




--

Note: Ovaj je članak dio serije o svjetskim ljestvicama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte te članke:
Tajland i Malezija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong/Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
Južna Amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom 24-satnom prosjeku ili ozonu i česticama (PM 2,5 ), pogledajte ta dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2,5 Instant Cast

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius