Преглед индијског националног индекса квалитета ваздуха
Overview of India's National Air Quality Index

Posted on May 15th 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-05-15/india-national-air-quality-index/sr/

Напомена: 8. јануара 2016. године, АКИ скала која се користи на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха за све станице у Индији је ажурирана како би се боље ускладила са америчким ЕПА стандардом (ово се не примењује на ДПЦЦ станице у Њу Делхију које су већ користиле стандард УС ЕПА Стандард).

Из доњег чланка можете разумети како је извршена конверзија из НАКИ (Индијског националног индекса квалитета ваздуха) у АКИ америчке ЕПА.


Flag of India
(Tiranga, तिरंगा)

Индијски централни одбор за контролу загађења недавно је објавио, у априлу 2015. године, објављивање индијског националног стандарда за индекс квалитета ваздуха ( НАКИ ). Сви детаљи о овом стандарду доступни су на ЦПЦБ , википедији или из овог извештаја Индијског института за технологију, Канпур ( иитк.ац.ин ).

Ово је заправо веома важан корак напред у светској свести о квалитету ваздуха, пошто је загађење ваздуха у свакој земљи веома специфично за врсту загађења земље: на пример због прашине (на Арапском полуострву), због транспорта (Њу Делхи) или топографија (Чиле).

За више информација, можете погледати блог доктора Саратх Гуттикунда на урбанемиссионс.инфо , посебно ову одличну инфографику за Њу Делхи.

И без изненађења, индијски национални стандард индекса квалитета ваздуха је много прилагођенији „ азијској прашини “, са АКИ вредностима много вишим од стандарда америчког ЕПА за значајне концентрације честица (ПМ 10 и ПМ 2,5 ). Графикони испод сумирају упоређени АКИ за ПМ10, ПМ2,5 и озон (само померите миш по графиконима да бисте видели вредности АКИ за сваку скалу).

(Имајте на уму да се озонска скала претвара из µг/м 3 у ппм, као што је објашњено у овом чланку )


--

Напомена: Интересантна ствар коју треба приметити је да за загађење ПМ 2,5 (који је већина најгорих загађивача у Индији, попут Кине и Азије уопште), вредност АКИ од 500 за НАКИ Индије је еквивалентна АКИ од 420 у Стандард УС ЕПА – Ово је зато што је НАКИ много строжији од УС ЕПА, и то је заиста добра ствар у вези са НАКИ.

Последица тога је да су вредности које су дате на индијском националном порталу за квалитет ваздуха (који је урадио иитк) ограничене на максимално 500, конвертовани АКИ на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха је накнадно ограничен на максимално 420. Имајте на уму да ово важи само за очитавања са Националног портала - за станице ДПЦЦ у Њу Делхију, очитавања су дата као неограничена сирова концентрација.


--

Range
- AQI
United States
- NAQI
India
0..50
Good
Good
50..100
Moderate
Satisfactory
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Moderate
150..200
Unhealthy
200..250
Very Unhealthy
Poor
250..300
300..350
Hazardous
Very Poor
350..400
400..450
Severe
450..500

Историјски гледано, амерички ЕПА стандард се користио на пројекту Светског индекса квалитета ваздуха за извештавање о квалитету ваздуха у реалном времену широм света. Након што смо погледали АКИ скале за Латинску Америку , схватили смо да оно што наш свет чини лепим јесте његова разноликост, и сада смо уверени да само једна јединствена скала можда није право решење за све.

Из тог разлога, сада радимо на новој функцији која ће омогућити корисницима да изаберу АКИ скалу која најбоље одговара њиховим потребама, у зависности од тога где се налазе у свету, али иу зависности од здравственог стања: на пример, за људе са астмом или другим респираторним проблемима, постоји стварна потреба за додатно безбедном АКИ скалом.

Док је функција за избор АКИ скале у развоју, ми ћемо и даље представљати информације о квалитету ваздуха засноване на УС ЕПА стандарду. Дакле, ако приметите било какву разлику између вредности објављених у индијском новом систему националног индекса квалитета ваздуха и пројекту Светског индекса квалитета ваздуха, то је врло вероватно разлог. Други разлог је тај што такође промовишемо коришћење Инстант Цаст извештавања - али изгледа да га индијски НАКИ систем извештавања већ користи.




--

Note: Овај чланак је део серије о светским скалама квалитета ваздуха.

За више информација о одређеним земљама или континентима, погледајте ове чланке:
Тајланд и Мализија
-
Индија
-
China
-
Хонг Конг/Канада (здравствени индекс квалитета ваздуха)
-
Јужна Америка
-
Аустралија
-
Квебек и Монтреал
-
Сингапур
-
Пољска
-
Индонесиа
.

За информације о коришћеном просечном 24-часовном просеку или озону и честицама (ПМ 2.5 ), погледајте ова два чланка: Индекс приземног озона - ПМ 2.5 Инстант Цаст

Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius