Преглед на националния индекс за качество на въздуха в Индия
Overview of India's National Air Quality Index

Posted on May 15th 2015
Дял: aqicn.org/faq/2015-05-15/india-national-air-quality-index/bg/

Забележка: На 8 януари 2016 г. скалата на AQI, използвана в проекта за Световен индекс на качеството на въздуха за всички станции в Индия, беше актуализирана, за да съответства по-добре на стандарта на EPA на САЩ (това не се отнася за станциите DPCC в Ню Делхи, които вече използваха стандарт US EPA Standard).

От статията по-долу можете да разберете как се извършва преобразуването от NAQI (Национален индекс на качеството на въздуха на Индия) към US EPA AQI.


Flag of India
(Tiranga, तिरंगा)

Индийският централен съвет за контрол на замърсяването наскоро обяви, през април 2015 г., публикуването на Националния стандарт за индекс на качеството на въздуха на Индия ( NAQI ). Всички подробности за този стандарт са достъпни от CPCB , wikipedia или от този доклад от Индийския технологичен институт, Канпур ( iitk.ac.in ).

Това всъщност е много важна стъпка напред в световното осведомяване за качеството на въздуха, тъй като замърсяването на въздуха във всяка страна е много специфично за вида на замърсяване в страната: например поради прах (в Арабския полуостров), поради транспорт (Ню Делхи) или топография (Чили).

За повече информация можете да се обърнете към блога на доктор Сарат Гутикунда на urbanemissions.info , особено тази отлична инфографика за Ню Делхи.

И без изненада, индийският национален стандарт за индекс на качеството на въздуха е много по-адаптиран към „ азиатския прах “, като стойностите на AQI са много по-високи от стандарта на EPA на САЩ за значителни концентрации на прахови частици (PM 10 и PM 2,5 ). Графиките по-долу обобщават сравнения AQI за PM10, PM2,5 и озон (просто преместете мишката върху графиките, за да видите стойностите на AQI за всяка скала).

(Имайте предвид, че озоновата скала се преобразува от µg/m 3 в ppm, както е обяснено в тази статия )


--

Забележка: Интересното за отбелязване е, че за замърсяването с PM 2,5 (което е най-лошият замърсител в Индия, подобно на Китай и Азия като цяло), стойност на AQI от 500 за NAQI за Индия е еквивалентна на AQI от 420 в стандартът на US EPA - Това е така, защото NAQI е много по-строг от US EPA и това е наистина хубаво нещо за NAQI.

Последствието е, че тъй като стойностите, предоставени на индийския национален портал за качеството на въздуха (направен от iitk), са ограничени до максимум 500, преобразуваният AQI в проекта за Световен индекс на качеството на въздуха впоследствие е ограничен до максимум 420. Имайте предвид, че това важи само за показания от националния портал - за станциите DPCC в Ню Делхи показанията се предоставят като неограничена сурова концентрация.


--

Range
- AQI
United States
- NAQI
India
0..50
Good
Good
50..100
Moderate
Satisfactory
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Moderate
150..200
Unhealthy
200..250
Very Unhealthy
Poor
250..300
300..350
Hazardous
Very Poor
350..400
400..450
Severe
450..500

В исторически план стандартът на EPA на САЩ е бил използван в проекта за Световен индекс на качеството на въздуха за отчитане на качеството на въздуха в реално време по целия свят. След като разгледахме скалите на AQI за Латинска Америка , разбрахме, че това, което прави нашия свят красив, е неговото разнообразие, и сега сме убедени, че наличието само на една уникална скала може да не е правилното решение за всички.

Поради тази причина сега работим върху нова функция, която ще позволи на потребителите да избират скалата за AQI, която най-добре отговаря на техните нужди, в зависимост от това къде се намират по света, но също така и в зависимост от здравословното състояние: например за хора с астма или други респираторни проблеми, има реална нужда от допълнителна безопасна скала за AQI.

Докато функцията за избор на AQI Scale се разработва, ние все още ще представяме информацията за качеството на въздуха въз основа на стандарта на EPA на САЩ. Така че, ако забележите някаква разлика между стойностите, публикувани в новата Национална система за индекс на качеството на въздуха на Индия и проекта за Световен индекс за качеството на въздуха, това много вероятно е причината. Друга причина е, че ние също насърчаваме използването на Instant Cast отчитане - но индийската система за отчитане NAQI изглежда вече го използва.




--

Note: Тази статия е част от поредица за световните скали за качество на въздуха.

За повече информация относно конкретни държави или континент, моля, вижте тези статии:
Тайланд и Мализия
-
Индия
-
China
-
Хонконг/Канада (здравен индекс за качеството на въздуха)
-
Южна Америка
-
Австралия
-
Квебек и Монреал
-
Сингапур
-
Полша
-
Индонезия
.

За информация относно използваното 24-часово осредняване или озон и прахови частици (PM 2,5 ), моля, вижте тези две статии: Индекс на земния озон - PM 2,5 Instant Cast

Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius