Pregled indijskog nacionalnog indeksa kvaliteta zraka
Overview of India's National Air Quality Index

Posted on May 15th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-05-15/india-national-air-quality-index/bs/

Napomena: 8. januara 2016., AQI skala korištena na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka za sve stanice u Indiji ažurirana je kako bi se bolje uskladila sa američkim EPA standardom (ovo se ne primjenjuje na DPCC stanice u New Delhiju koje su već koristile standard US EPA Standard).

Iz članka u nastavku možete razumjeti kako je izvršena konverzija iz NAQI (indijskog nacionalnog indeksa kvalitete zraka) u američki EPA AQI.


Flag of India
(Tiranga, तिरंगा)

Indijski centralni odbor za kontrolu zagađenja nedavno je najavio, u aprilu 2015. godine, objavljivanje indijskog Nacionalnog standarda za indeks kvaliteta vazduha ( NAQI ). Svi detalji o ovom standardu dostupni su na CPCB- u, wikipediji ili iz ovog izvještaja Indijskog instituta za tehnologiju, Kanpur ( iitk.ac.in ).

Ovo je zapravo vrlo važan korak naprijed u svjetskoj svijesti o kvaliteti zraka, budući da je zagađenje zraka u svakoj zemlji vrlo specifično za vrstu zagađenja zemlje: na primjer zbog prašine (na Arapskom poluostrvu), zbog transporta (New Delhi) ili topografija (Čile).

Za više informacija, možete pogledati blog doktorice Sarath Guttikunda na urbanemissions.info , posebno ovu odličnu infografiku za New Delhi.

I bez iznenađenja, indijski nacionalni standard indeksa kvaliteta zraka mnogo je prilagođeniji " azijskoj prašini ", s vrijednostima AQI mnogo višim od standarda američkog EPA za značajne koncentracije čestica (PM 10 i PM 2,5 ). Grafikoni ispod sažimaju upoređeni AQI za PM10, PM2,5 i ozon (samo pomerite miš po grafikonima da vidite vrednosti AQI za svaku skalu).

(Imajte na umu da se ozonska skala pretvara iz µg/m 3 u ppm, kao što je objašnjeno u ovom članku )


--

Napomena: Zanimljivo je primijetiti da je za zagađenje PM 2,5 (koji je većina najgorih zagađivača u Indiji, poput Kine i Azije općenito), vrijednost AQI od 500 za NAQI Indije ekvivalentna AQI od 420 u Standard US EPA - To je zato što je NAQI mnogo stroži od US EPA, i to je zaista dobra stvar u vezi sa NAQI.

Posljedica je da su vrijednosti koje se nalaze na indijskom nacionalnom portalu o kvaliteti zraka (koje radi iitk) ograničene na maksimalno 500, konvertirani AQI na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka naknadno je ograničen na maksimalno 420. Imajte na umu da ovo se odnosi samo na očitavanja sa Nacionalnog portala - za DPCC stanice u New Delhiju, očitavanja su data kao neograničena sirova koncentracija.


--

Range
- AQI
United States
- NAQI
India
0..50
Good
Good
50..100
Moderate
Satisfactory
100..150
Unhealthy for Sensitive Groups
Moderate
150..200
Unhealthy
200..250
Very Unhealthy
Poor
250..300
300..350
Hazardous
Very Poor
350..400
400..450
Severe
450..500

Istorijski gledano, američki EPA standard se koristio na projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka za izvještavanje o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu širom svijeta. Nakon što smo pogledali AQI skale za Latinsku Ameriku , shvatili smo da je ono što naš svijet čini lijepim njegova raznolikost, i sada smo uvjereni da samo jedna jedinstvena skala možda nije pravo rješenje za sve.

Iz tog razloga sada radimo na novoj funkciji koja će omogućiti korisnicima da odaberu AQI skalu koja najbolje odgovara njihovim potrebama, ovisno o tome gdje se nalaze u svijetu, ali iu zavisnosti od zdravstvenog stanja: na primjer, za ljude kod astme ili drugih respiratornih problema, postoji stvarna potreba za dodatno sigurnom AQI skalom.

Dok je funkcija odabira AQI skale u razvoju, mi ćemo i dalje predstavljati informacije o kvaliteti zraka zasnovane na US EPA standardu. Dakle, ako primijetite bilo kakvu razliku između vrijednosti objavljenih u indijskom novom sistemu nacionalnog indeksa kvaliteta zraka i projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka, to je vrlo vjerovatno razlog. Drugi razlog je taj što promovišemo i korištenje Instant Cast izvještavanja - ali izgleda da ga indijski NAQI sistem izvještavanja već koristi.




--

Note: Ovaj članak je dio serije o svjetskim skalama kvalitete zraka.

Za više informacija o određenim zemljama ili kontinentima, pogledajte ove članke:
Tajland i Malyzija
-
Indija
-
China
-
Hong Kong / Kanada (zdravstveni indeks kvalitete zraka)
-
južna amerika
-
Australija
-
Quebec i Montreal
-
Singapur
-
Poljska
-
Indonezija
.

Za informacije o korištenom prosjeku za 24 sata ili o ozonu i česticama (PM 2.5 ), molimo pogledajte ova dva članka: Indeks prizemnog ozona - PM 2.5 Instant Cast

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius