Азот диоксид (НО2) у нашој атмосфери
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Објави: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/sr/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Уобичајено питање је зашто су концентрације азот-диоксида (НО 2 ), сумпор-диоксида (СО 2 ) и угљен-моноксида (ЦО) увек тако ниске и да ли је њихово мерење корисно?

Да би се истакао важност праћења ових супстанци, овај чланак ће објаснити одакле ови загађивачи долазе и како утичу на наше здравље и животну средину.

Да ствари буду кратке, овај чланак ће се фокусирати само на НО2.


--

Шта је азот диоксид (НО 2 )?

НО 2 је црвенкасто смеђи гас који се емитује из свих мотора са унутрашњим сагоревањем. Постоје два главна једињења на бази азота која се емитују из мотора са унутрашњим сагоревањем: НО 2 и азот оксид (НО). Заједно, ова два загађивача се називају НО к или оксиди азота.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

Да резимирамо:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

НО 2 животни циклус

На месту емисије (тј. издувној цеви), удео НО к је око 90% НО и 10% НО 2 (1).

После неколико сати у атмосфери и у присуству испарљивих органских једињења (ВОЦ) НО се претвара у НО 2 . Ова реакција се може десити од неколико секунди до неколико сати (2).

НО 2 даље реагује са другим супстанцама у ваздуху и формира азотну киселину, честице и супстанце које се називају ПАН (пероксиацил нитрати).

Такође са сунчевом светлошћу НО 2 може да се поново претвори у НО и произведе озон (О 3 ) као споредни загађивач. Због потенцијала НО 2 да производи ове "секундарне" загађиваче, важно је пратити и регулисати НО 2 .

Како НО 2 утиче на мене?

Краткорочна и дуготрајна изложеност НО 2 повезана је са повећаним ризиком од респираторних проблема. Људи са астмом, мала деца и старији одрасли имају повећану осетљивост на његове ефекте (1).

Секундарни загађивачи изазвани присуством НО 2 у атмосфери такође имају своје штетне ефекте. ПАН су иритант, азотна киселина изазива киселе кише и честице, а О3 изазива респираторне проблеме.

Ко и шта емитује НО к ?

Као што је раније поменуто, емисије НО к потичу од мотора са унутрашњим сагоревањем. Али оно што се дешава у овим моторима је реакција високе температуре угљоводоника у фосилном гориву са ваздухом (који је 80% азота). Постоје и природни извори емисија НО к као што су шумски пожари, удари грома, али велика већина НО 2 у атмосфери је узрокована људском активношћу.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

Постоји много различитих индустрија које емитују НОк . На слици (2) приказани су извори емисија НО к у САД измерени 2014. године . „Мобилни извори“ , тј. друмска возила, чамци, авиони, пољопривредна возила итд, лако дају највећи допринос. У САД и Европи, друмска возила су главни тип 'мобилног извора' НО к (1) (3).

У областима у којима су друмска возила главни извор НО к често су веће концентрације НО 2 током вршног саобраћаја, као што је око 17 часова радним данима приказано у НО 2 АКИ у наставку. Неке додатне интересантне белешке:

  • Концентрација озона (О 3 ) расте током дана док се концентрација НО 2 смањује. То је зато што се НО 2 трансформише у НО к у присуству сунчеве светлости.
  • После 18 часова, концентрација НО 2 се повећава јер нема сунчеве светлости која би претворила НО 2 назад у НО.

Figure 3 Example of AQI in London

У Кини, међутим, студија спроведена 2013. године показала је да су индустријски извори највећи (34% од укупног броја) емитери НО к (4). Због тога не постоји јака веза са концентрацијама НО 2 и саобраћајем у шпицу.

Зашто су концентрације НО 2 тако ниске?

НО 2 АКИ је обично у опсегу 'Добар' и приказан је зеленом бојом. Али пошто се НО 2 претвара у друге загађиваче који имају своје негативне ефекте, НО 2 у атмосфери и даље негативно утиче на наше здравље и животну средину. Ако желите детаљније објашњење о НО к у нашој атмосфери, погледајте ове документе у наставку.

Референце и даље читање

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius