Азотен диоксид (NO2) в нашата атмосфера
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Дял: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/bg/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Често задаван въпрос е защо концентрациите на азотен диоксид (NO 2 ), серен диоксид (SO 2 ) и въглероден оксид (CO) винаги са толкова ниски и полезно ли е измерването им?

За да подчертае значението на мониторинга на тези вещества, тази статия ще обясни откъде идват тези замърсители и как те влияят на нашето здраве и околната среда.

За да бъдем кратки, тази статия ще се съсредоточи само върху NO2.


--

Какво е азотен диоксид (NO 2 )?

NO 2 е червеникавокафяв газ, който се отделя от всички двигатели с вътрешно горене. Има две основни съединения на основата на азот, които се отделят от двигателите с вътрешно горене: NO 2 и азотен оксид (NO). Заедно тези два замърсителя се наричат NO x или азотни оксиди.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

Да обобщим:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

NO 2 жизнен цикъл

В точката на емисиите (т.е. изпускателната тръба) делът на NO x е около 90% NO и 10% NO 2 (1).

След няколко часа в атмосферата и в присъствието на летливи органични съединения (ЛОС) NO се превръща в NO 2 . Тази реакция може да настъпи за няколко секунди до няколко часа (2).

NO 2 реагира допълнително с други вещества във въздуха, за да образува азотна киселина, прахови частици и вещества, наречени PAN (пероксиацилнитрати).

Също така със слънчева светлина NO 2 може да се преобразува обратно в NO и да произведе озон (O 3 ) като страничен замърсител. Поради потенциала на NO 2 да произвежда тези "вторични" замърсители е важно да се наблюдава и регулира NO 2 .

Как ми влияе NO 2 ?

Краткосрочната и дългосрочна експозиция на NO 2 е свързана с повишен риск от респираторни проблеми. Хората с астма, малки деца и по-възрастни хора имат повишена чувствителност към неговите ефекти (1).

Вторичните замърсители, причинени от наличието на NO 2 в атмосферата, също имат свои собствени неблагоприятни ефекти. PAN са дразнители, азотната киселина причинява киселинни дъждове, а праховите частици и O3 причиняват респираторни проблеми.

Кой и какво отделя NO x ?

Както бе споменато по-горе, емисиите на NO x идват от двигатели с вътрешно горене. Но това, което се случва в тези двигатели, е високотемпературната реакция на въглеводородите в изкопаемото гориво с въздуха (който е 80% азот). Съществуват и естествени източници на емисии на NO x като горски пожари, удари от мълнии, но по-голямата част от NO 2 в атмосферата се причинява от човешка дейност.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

Има много различни индустрии, които отделят NO x . Фигура (2) показва източници на емисии на NO x в САЩ, измерени през 2014 г. „Мобилните източници“ , т.е. пътни превозни средства, лодки, самолети, селскостопански превозни средства и т.н., лесно допринасят най-много. В САЩ и Европа пътните превозни средства са основният тип „мобилен източник“ на NO x (1) (3).

В райони, където пътните превозни средства са основният източник на NO x , често има по-високи концентрации на NO 2 по време на пиковите часове на трафика, като около 17:00 през делничните дни, показани в NO 2 AQI по-долу. Някои допълнителни интересни бележки:

  • Концентрацията на озон (O 3 ) се увеличава през деня, докато концентрацията на NO 2 намалява. Това е така, защото NO 2 се трансформира в NO x в присъствието на слънчева светлина.
  • След 18 часа концентрацията на NO 2 се натрупва, тъй като няма слънчева светлина, която да преобразува NO 2 обратно в NO.

Figure 3 Example of AQI in London

В Китай обаче проучване, проведено през 2013 г., установи, че промишлените източници са най-големите (34% от общите) емитери на NO x (4). Ето защо няма силна връзка с концентрациите на NO 2 и трафика в часовете пик.

Защо концентрацията на NO 2 е толкова ниска?

NO 2 AQI обикновено е в диапазона „Добър“ и се показва в зелено. Но тъй като NO 2 се превръща в други замърсители, които имат собствени отрицателни ефекти, NO 2 в атмосферата все още влияе отрицателно на нашето здраве и околната среда. Ако искате по-подробно обяснение на NO x в нашата атмосфера, прегледайте тези документи по-долу.

Препратки и допълнителна литература

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Щракнете тук, за да видите всички записи на ЧЗВ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Относно качеството на въздуха и измерването на замърсяването:

    Относно нивата на качеството на въздуха

    -Стойности на индекса за качество на въздуха (AQI).Нива на загриженост за здравето
    0 - 50добреКачеството на въздуха се счита за задоволително и замърсяването на въздуха представлява малък или никакъв риск
    51 -100умеренКачеството на въздуха е приемливо; въпреки това за някои замърсители може да има умерена опасност за здравето на много малък брой хора, които са необичайно чувствителни към замърсяването на въздуха.
    101-150Нездравословна за чувствителни групиЧленовете на чувствителните групи могат да имат здравни ефекти. Обществеността не е вероятно да бъде засегната.
    151-200нездравословенВсеки може да започне да изпитва здравни ефекти; членовете на чувствителните групи могат да имат по-сериозни последици за здравето
    201-300Много НездравословнотоЗдравни предупреждения за аварийни условия. Цялото население е по-вероятно да бъде засегнато.
    300+опасенСигнал за здравето: всеки може да има по-сериозни последици за здравето

    За да научите повече за качеството на въздуха и замърсяването, вижте темата за качеството на въздуха в wikipedia или ръководството на airnow за качеството на въздуха и вашето здраве .

    За много полезни здравни съвети на д-р Ричард Сейнт Сир от Пекин проверете блога на www.myhealthbeijing.com .


    Известие за използване: Всички данни за качеството на атмосферния въздух не са валидни към момента на публикуването и поради осигуряване на качеството, тези данни могат да бъдат променяни без предизвестие по всяко време. Проектът Световен индекс на качеството на въздуха е упражнил всички разумни умения и внимание при съставянето на съдържанието на тази информация и при никакви обстоятелства Проектният екип на Световния Индекс на Качеството на Въздуха или неговите агенти са отговорни по договор, нередовност или по друг начин за всяка загуба, нараняване или щета, възникващи пряко или косвено от предоставянето на тези данни.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius