Διοξείδιο του αζώτου (NO2) στην ατμόσφαιρά μας
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Μερίδιο: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/el/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Μια κοινή ερώτηση που τίθεται είναι γιατί οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO 2 ), διοξειδίου του θείου (SO 2 ) και μονοξειδίου του άνθρακα (CO) είναι πάντα τόσο χαμηλές και είναι χρήσιμη η μέτρησή τους;

Για να τονίσει τη σημασία της παρακολούθησης αυτών των ουσιών, αυτό το άρθρο θα εξηγήσει από πού προέρχονται αυτοί οι ρύποι και πώς επηρεάζουν την υγεία και το περιβάλλον μας.

Για να κρατήσουμε τα πράγματα σύντομα, αυτό το άρθρο θα επικεντρωθεί απλώς στο NO2.


--

Τι είναι το διοξείδιο του αζώτου (NO 2 );

Το NO 2 είναι ένα κοκκινοκαφέ αέριο που εκπέμπεται από όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Υπάρχουν δύο κύριες ενώσεις με βάση το άζωτο που εκπέμπονται από κινητήρες εσωτερικής καύσης: NO 2 και μονοξείδιο του αζώτου (NO). Συλλογικά αυτοί οι δύο ρύποι αναφέρονται ως NO x ή οξείδια του αζώτου.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

Να συνοψίσουμε:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

NO 2 κύκλος ζωής

Στο σημείο εκπομπής (δηλαδή στο σωλήνα εξάτμισης), η αναλογία NO x είναι περίπου 90% NO και 10% NO 2 (1).

Μετά από μερικές ώρες στην ατμόσφαιρα και παρουσία πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) το ΝΟ μετατρέπεται σε NO 2 . Αυτή η αντίδραση μπορεί να συμβεί σε διάστημα από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικές ώρες (2).

Το NO 2 αντιδρά περαιτέρω με άλλες ουσίες στον αέρα για να σχηματίσει νιτρικό οξύ, σωματίδια και ουσίες που ονομάζονται PAN (νιτρικά υπεροξυακυλίου).

Επίσης με το ηλιακό φως το NO 2 μπορεί να μετατραπεί ξανά σε ΝΟ και να παράγει όζον (O 3 ) ως πλευρικό ρύπο. Λόγω της δυνατότητας του NO 2 να παράγει αυτούς τους "δευτερογενείς" ρύπους, είναι σημαντικό να παρακολουθείται και να ρυθμίζεται το NO 2 .

Πώς με επηρεάζει το ΝΟ 2 ;

Η βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια έκθεση στο NO 2 έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων. Τα άτομα με άσθμα, τα μικρά παιδιά και οι μεγαλύτεροι ενήλικες έχουν αυξημένη ευαισθησία στις επιπτώσεις του (1).

Οι δευτερογενείς ρύποι που προκαλούνται από την παρουσία NO 2 στην ατμόσφαιρα έχουν επίσης τις δικές τους δυσμενείς επιπτώσεις. Τα PAN είναι ερεθιστικό, το νιτρικό οξύ προκαλεί όξινη βροχή και σωματίδια και το O3 προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα.

Ποιος και τι εκπέμπει NO x ;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι εκπομπές NO x προέρχονται από κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτό όμως που συμβαίνει σε αυτούς τους κινητήρες είναι η αντίδραση υψηλής θερμοκρασίας των υδρογονανθράκων στα ορυκτά καύσιμα με τον αέρα (που είναι 80% άζωτο). Υπάρχουν επίσης φυσικές πηγές εκπομπών NO x , όπως πυρκαγιές, κεραυνοί, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του NO 2 στην ατμόσφαιρα προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές βιομηχανίες που εκπέμπουν NO x . Το σχήμα (2) δείχνει τις πηγές εκπομπών NO x στις ΗΠΑ που μετρήθηκαν το 2014. Οι «κινητές πηγές» , δηλαδή οδικά οχήματα, βάρκες, αεροπλάνα, αγροτικά οχήματα κ.λπ. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα οδικά οχήματα είναι ο κύριος τύπος «κινητής πηγής» NO x (1) (3).

Σε περιοχές όπου τα οδικά οχήματα είναι η κύρια πηγή NO x , συχνά υπάρχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις NO 2 κατά τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας, όπως περίπου στις 17:00 τις καθημερινές, όπως φαίνεται στο NO 2 AQI παρακάτω. Μερικές πρόσθετες ενδιαφέρουσες σημειώσεις:

  • Η συγκέντρωση του όζοντος (O 3 ) αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ η συγκέντρωση του NO 2 μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή το NO 2 μετατρέπεται σε NO x παρουσία ηλιακού φωτός.
  • Μετά τις 6 μ.μ., η συγκέντρωση NO 2 συσσωρεύεται καθώς δεν υπάρχει ηλιακό φως για να μετατρέψει το NO 2 ξανά σε NO.

Figure 3 Example of AQI in London

Στην Κίνα, ωστόσο, μια μελέτη που διεξήχθη το 2013 διαπίστωσε ότι οι βιομηχανικές πηγές είναι οι μεγαλύτεροι (34% του συνόλου) εκπομπών NO x (4). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει ισχυρή σύνδεση με τις συγκεντρώσεις NO 2 και την κυκλοφορία στις ώρες αιχμής.

Γιατί η συγκέντρωση του NO 2 είναι τόσο χαμηλή;

Το NO 2 AQI είναι συνήθως στην περιοχή «Καλό» και εμφανίζεται με πράσινο χρώμα. Επειδή όμως το NO 2 μετατρέπεται σε άλλους ρύπους που έχουν τις δικές τους αρνητικές επιπτώσεις, το NO 2 στην ατμόσφαιρα εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά την υγεία και το περιβάλλον μας. Εάν θέλετε μια πιο λεπτομερή εξήγηση για το NO x στην ατμόσφαιρά μας, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω έγγραφα.

Αναφορές και περαιτέρω ανάγνωση

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε όλες τις συμμετοχές σε συχνές ερωτήσεις
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Σχετικά με τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και της ρύπανσης:

    Σχετικά με τα επίπεδα ποιότητας αέρα

    -Τιμές του δείκτη ποιότητας αέρα (AQI).Επίπεδα ανησυχίας για την υγεία
    0 - 50ΚαλόςΗ ποιότητα του αέρα θεωρείται ικανοποιητική και η ατμοσφαιρική ρύπανση παρουσιάζει μικρό ή καθόλου κίνδυνο
    51 -100ΜέτριοςΗ ποιότητα του αέρα είναι αποδεκτή. Ωστόσο, για ορισμένους ρύπους μπορεί να υπάρχει μέτρια ανησυχία για την υγεία για ένα πολύ μικρό αριθμό ατόμων που είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
    101-150Ανθυγιεινό για ευαίσθητες ομάδεςΤα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Το ευρύ κοινό δεν είναι πιθανό να επηρεαστεί.
    151-200ΑνθυγιεινόςΟ καθένας μπορεί να αρχίσει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις στην υγεία. τα μέλη ευαίσθητων ομάδων ενδέχεται να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία
    201-300Πολύ ΑνθυγιεινόΠροειδοποιήσεις για την υγεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Όλος ο πληθυσμός είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστεί.
    300+ΕπικίνδυνοςΠροειδοποίηση για την υγεία: Όλοι μπορεί να έχουν πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

    Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ποιότητα του αέρα και τη ρύπανση, ανατρέξτε στο θέμα της wikipedia για την ποιότητα του αέρα ή στον οδηγό airnow για την ποιότητα του αέρα και την υγεία σας .

    Για πολύ χρήσιμες συμβουλές υγείας του γιατρού του Πεκίνου Richard Saint Cyr MD, ανατρέξτε στο ιστολόγιο www.myhealthbeijing.com .


    Ειδοποίηση χρήσης: Όλα τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα δεν έχουν εγκριθεί κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και, λόγω της διασφάλισης της ποιότητας, τα δεδομένα αυτά μπορούν να τροποποιηθούν χωρίς προειδοποίηση ανά πάσα στιγμή. Το έργο Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας του Αερίου έχει ασκήσει όλες τις εύλογες δεξιότητες και φροντίδα κατά την κατάρτιση του περιεχομένου αυτών των πληροφοριών και σε καμία περίπτωση το Ομάδα Παγκόσμιας Ποιότητας Αέριας Ποιότητας ή οι αντιπρόσωποί της είναι υπεύθυνοι για συμβόλαιο, αδικοπραξία ή άλλως για τυχόν απώλειες, τραυματισμούς ή ζημίες που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από την παροχή αυτών των δεδομένων.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius