Dioxid de azot (NO2) în atmosfera noastră
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Acțiune: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/ro/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

O întrebare frecventă este de ce sunt întotdeauna atât de scăzute concentrațiile de dioxid de azot (NO 2 ), dioxid de sulf (SO 2 ) și monoxid de carbon (CO) și măsurarea lor este utilă?

Pentru a evidenția importanța monitorizării acestor substanțe, acest articol va explica de unde provin acești poluanți și cum ne afectează ei sănătatea și mediul.

Pentru a fi scurt, acest articol se va concentra doar pe NO2.


--

Ce este dioxidul de azot (NO 2 )?

NO 2 este un gaz maro-roșcat care este emis de toate motoarele cu ardere. Există doi compuși principali pe bază de azot care sunt emiși de motoarele cu ardere: NO 2 și oxid nitric (NO). În mod colectiv, acești doi poluanți sunt denumiți NO x sau oxizi de azot.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

A rezuma:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

Ciclul de viață NO 2

În punctul de emisie (adică țeava de evacuare), proporția de NO x este de aproximativ 90% NO și 10% NO 2 (1).

După câteva ore în atmosferă și în prezența compușilor organici volatili (COV) NO este transformat în NO 2 . Această reacție poate avea loc în câteva secunde până la câteva ore (2).

NO 2 reacționează în continuare cu alte substanțe din aer pentru a forma acid azotic, particule și substanțe numite PAN (nitrați de peroxiacil).

De asemenea, cu lumina soarelui, NO 2 se poate converti înapoi în NO și poate produce ozon (O 3 ) ca poluant secundar. Datorită potențialului NO 2 de a produce acești poluanți „secundari”, este important să se monitorizeze și să se regleze NO 2 .

Cum mă afectează NO 2 ?

Expunerea pe termen scurt și lung la NO 2 a fost asociată cu un risc crescut de probleme respiratorii. Persoanele cu astm bronșic, copiii mici și adulții în vârstă au o sensibilitate crescută la efectele acestuia (1).

Poluanții secundari cauzați de prezența NO 2 în atmosferă au și propriile lor efecte adverse. PAN-urile sunt iritante, acidul azotic provoacă ploi acide și particule, iar O3 cauzează probleme respiratorii.

Cine și ce emite NO x ?

După cum sa menționat anterior, emisiile de NO x provin de la motoarele cu ardere. Dar ceea ce se întâmplă în aceste motoare este reacția la temperatură ridicată a hidrocarburilor din combustibilul fosil cu aerul (care este 80% azot). Există, de asemenea, surse naturale de emisii de NO x , cum ar fi incendiile de vegetație, fulgerele, dar marea majoritate a NO 2 din atmosferă este cauzată de activitatea umană.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

Există multe industrii diferite care emit NO x . Figura (2) prezintă sursele de emisii de NO x în SUA măsurate în 2014. „Sursele mobile” , adică vehicule rutiere, bărci, avioane, vehicule agricole etc., sunt cu siguranță cel mai mare contributor. În SUA și Europa, vehiculele rutiere reprezintă principalul tip de „sursă mobilă” de NO x (1) (3).

În zonele în care vehiculele rutiere sunt principala sursă de NO x , există adesea concentrații mai mari de NO 2 în timpul orelor de vârf de trafic, cum ar fi în jurul orei 17:00 în zilele lucrătoare, prezentate în AQI NO 2 de mai jos. Câteva note interesante suplimentare:

  • Concentrația de ozon (O 3 ) crește în timpul zilei în timp ce concentrația de NO 2 scade. Asta pentru că NO 2 se transformă în NO x în prezența luminii solare.
  • După ora 18, concentrația de NO 2 se acumulează, deoarece nu există lumină solară care să transforme NO 2 înapoi în NO.

Figure 3 Example of AQI in London

În China, totuși, un studiu realizat în 2013 a constatat că sursele industriale sunt cele mai mari (34% din totalul) emițătoare de NO x (4). Acesta este motivul pentru care nu există o legătură puternică cu concentrațiile de NO 2 și traficul în orele de vârf.

De ce concentrația de NO 2 este atât de scăzută?

AQI NO 2 este de obicei în intervalul „Bun” și este afișat în verde. Dar pentru că NO 2 este convertit în alți poluanți care au propriile lor efecte negative, NO 2 din atmosferă încă afectează negativ sănătatea noastră și mediul înconjurător. Dacă doriți o explicație mai detaliată asupra NO x din atmosfera noastră, aruncați o privire prin aceste documente de mai jos.

Referințe și lecturi suplimentare

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Faceți clic aici pentru a vedea toate intrările de întrebări frecvente
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Despre măsurarea calității aerului și a poluării:

    Despre nivelurile de calitate a aerului

    -Valorile indicelui de calitate a aerului (AQI).Niveluri de îngrijorare pentru sănătate
    0 - 50BunCalitatea aerului este considerată satisfăcătoare, iar poluarea aerului prezintă un risc mic sau deloc
    51 -100ModeratCalitatea aerului este acceptabilă; cu toate acestea, pentru anumiți poluanți poate exista o îngrijorare moderată de sănătate pentru un număr foarte mic de persoane care sunt neobișnuit de sensibile la poluarea aerului.
    101-150Nesănătos pentru grupurile sensibileMembrii grupurilor sensibile pot avea efecte asupra sănătății. Este puțin probabil ca publicul larg să fie afectat.
    151-200NesănătosToată lumea poate începe să experimenteze efectele asupra sănătății; membrii grupurilor sensibile pot avea efecte mai grave asupra sănătății
    201-300Foarte NesănătoasăAvertismente de sănătate privind situațiile de urgență. Întreaga populație este mai probabil să fie afectată.
    300+RiscantAlertă de sănătate: toată lumea poate avea efecte mai grave asupra sănătății

    Pentru a afla mai multe despre calitatea aerului și poluare, consultați subiectul wikipedia pentru calitatea aerului sau ghidul airnow despre calitatea aerului și sănătatea dvs.

    Pentru sfaturi foarte utile de sănătate ale medicului doctor Richard Saint Cyr din Beijing, consultați blogul www.myhealthbeijing.com .


    Notificare privind utilizarea: Toate datele privind calitatea aerului sunt nevalide la momentul publicării și, datorită asigurării calității, aceste date pot fi modificate, fără notificare, în orice moment. Proiectul Index al calității aerului mondial a exercitat toate competențele și îngrijirea rezonabilă în compilarea conținutului acestor informații și în nici un caz Echipa de proiect pentru indexul calității aerului sau agenții săi sunt răspunzători în contract, delictuală sau în alt mod pentru orice pierdere, vătămare sau daună care rezultă direct sau indirect din furnizarea acestor date.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius