Dušikov dioksid (NO2) u našoj atmosferi
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Dijeli: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/bs/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Uobičajeno pitanje je zašto su koncentracije dušikovog dioksida (NO 2 ), sumporovog dioksida (SO 2 ) i ugljičnog monoksida (CO) uvijek tako niske i da li je njihovo mjerenje korisno?

Kako bismo naglasili važnost praćenja ovih supstanci, ovaj članak će objasniti odakle ovi zagađivači dolaze i kako utiču na naše zdravlje i okoliš.

Da stvari budu kratki, ovaj članak će se fokusirati samo na NO2.


--

Šta je dušikov dioksid ( NO2 )?

NO 2 je crvenkasto smeđi gas koji se emituje iz svih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Postoje dva glavna jedinjenja na bazi azota koja se emituju iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem: NO 2 i azot oksid (NO). Zajedno ova dva zagađivača se nazivaju NOx ili dušikovi oksidi.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

Da rezimiramo:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

NO 2 životni ciklus

Na mjestu emisije (tj. izduvnoj cijevi), udio NO x je oko 90% NO i 10% NO 2 (1).

Nakon nekoliko sati u atmosferi iu prisustvu isparljivih organskih jedinjenja (VOC) NO se pretvara u NO2 . Ova reakcija se može dogoditi u roku od nekoliko sekundi do nekoliko sati (2).

NO 2 dalje reaguje sa drugim supstancama u vazduhu stvarajući azotnu kiselinu, čestice i supstance zvane PAN (peroksiacil nitrati).

Takođe sa sunčevom svetlošću NO 2 se može pretvoriti nazad u NO i proizvoditi ozon (O 3 ) kao sporedni zagađivač. Zbog potencijala NO 2 da proizvodi ove "sekundarne" zagađivače, važno je pratiti i regulisati NO 2 .

Kako NO 2 utiče na mene?

Kratkoročna i dugotrajna izloženost NO 2 povezana je s povećanim rizikom od respiratornih problema. Osobe s astmom, mala djeca i starije osobe imaju povećanu osjetljivost na njegove efekte (1).

Sekundarni zagađivači uzrokovani prisustvom NO 2 u atmosferi također imaju svoje štetne efekte. PAN-ovi su iritantni, dušična kiselina uzrokuje kisele kiše i čestice, a O3 uzrokuje respiratorne probleme.

Ko i šta emituje NOx ?

Kao što je ranije spomenuto, emisije NO x potiču od motora s unutarnjim izgaranjem. Ali ono što se dešava u ovim motorima je reakcija visoke temperature ugljovodonika u fosilnom gorivu sa vazduhom (koji je 80% azota). Postoje i prirodni izvori emisije NO x kao što su šumski požari, udari groma, ali velika većina NO 2 u atmosferi je uzrokovana ljudskom aktivnošću.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

Postoji mnogo različitih industrija koje emituju NOx . Na slici (2) prikazani su izvori emisija NO x u SAD-u izmjereni 2014. godine . „Mobilni izvori“ , tj. drumska vozila, čamci, avioni, poljoprivredna vozila itd., lako daju najveći doprinos. U SAD i Evropi, drumska vozila su glavni tip 'mobilnog izvora' NO x (1) (3).

U oblastima u kojima su drumska vozila glavni izvor NO x često su veće koncentracije NO 2 tokom vršnog saobraćaja, kao što je oko 17 časova radnim danima prikazano u AQI NO 2 u nastavku. Nekoliko dodatnih zanimljivih napomena:

  • Koncentracija ozona (O 3 ) raste tokom dana dok koncentracija NO 2 opada. To je zato što se NO 2 transformiše u NO x u prisustvu sunčeve svetlosti.
  • Nakon 18 sati, koncentracija NO 2 se povećava jer nema sunčeve svjetlosti koja bi pretvorila NO 2 natrag u NO.

Figure 3 Example of AQI in London

U Kini, međutim, studija sprovedena 2013. godine pokazala je da su industrijski izvori najveći (34% od ukupnog broja) emiteri NO x (4). Zbog toga ne postoji jaka veza sa koncentracijama NO 2 i saobraćajem u špicu.

Zašto su koncentracije NO 2 tako niske?

NO 2 AQI je obično u rasponu 'Dobar' i prikazan je zelenom bojom. Ali budući da se NO 2 pretvara u druge zagađivače koji imaju svoje negativne efekte, NO 2 u atmosferi i dalje negativno utječe na naše zdravlje i okoliš. Ako želite detaljnije objašnjenje o NO x u našoj atmosferi, pogledajte ove dokumente u nastavku.

Reference i dodatna literatura

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius