Nitrogén-dioxid (NO2) a légkörünkben
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Ossza meg: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/hu/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Gyakori kérdés, hogy miért mindig ilyen alacsony a nitrogén-dioxid (NO 2 ), a kén-dioxid (SO 2 ) és a szén-monoxid (CO) koncentrációja, és hasznos-e ezek mérése?

Ezen anyagok nyomon követésének fontosságának kiemelése érdekében ez a cikk elmagyarázza, honnan származnak ezek a szennyező anyagok, és hogyan hatnak egészségünkre és környezetünkre.

Hogy rövid legyen, ez a cikk csak az NO2-re összpontosít.


--

Mi az a nitrogén-dioxid (NO 2 )?

Az NO 2 egy vörösesbarna gáz, amelyet minden belsőégésű motor bocsát ki. A belsőégésű motorok két fő nitrogén alapú vegyületet bocsátanak ki: NO 2 és nitrogén-oxid (NO). Ezt a két szennyező anyagot együttesen NO x- nek vagy nitrogén-oxidnak nevezik.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

Összefoglalni:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

NO 2 életciklus

A kibocsátás helyén (azaz a kipufogócsőben) az NO x aránya körülbelül 90 % NO és 10 % NO 2 (1).

Néhány óra légköri tartózkodás után illékony szerves vegyületek (VOC) jelenlétében az NO NO 2 -dá alakul. Ez a reakció néhány másodperctől néhány óráig tarthat (2).

Az NO 2 tovább reagál a levegőben lévő egyéb anyagokkal, salétromsavat, szemcséket és PAN-oknak (peroxiacil-nitrátoknak) nevezett anyagokat képezve.

Napfény hatására a NO 2 visszaalakulhat NO-vá, és mellékszennyező anyagként ózont (O 3 ) termel. Mivel a NO 2 képes előállítani ezeket a "másodlagos" szennyező anyagokat, fontos a NO 2 monitorozása és szabályozása.

Hogyan hat rám a NO 2 ?

A rövid és hosszú távú NO 2 expozíciót összefüggésbe hozták a légúti problémák fokozott kockázatával. Az asztmában szenvedők, kisgyermekek és idősebb felnőttek fokozottan érzékenyek a hatásaira (1).

A NO 2 légköri jelenléte által okozott másodlagos szennyező anyagoknak is megvannak a maguk káros hatásai. A PAN-ok irritáló hatásúak, a salétromsav savas esőt és részecskéket, az O3 pedig légúti problémákat okoz.

Ki és mi bocsát ki NO x -et ?

Ahogy korábban említettük, az NO x kibocsátás a belső égésű motorokból származik. De ami ezekben a motorokban történik, az a fosszilis tüzelőanyagban lévő szénhidrogének magas hőmérsékletű reakciója a levegővel (amely 80%-a nitrogén). Vannak természetes NOx- kibocsátási források is, például erdőtüzek, villámcsapások, de a légkörben lévő NO 2 túlnyomó többségét emberi tevékenység okozza.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

Számos különböző iparág létezik, amelyek NO x -et bocsátanak ki. A (2) ábra az Egyesült Államokban 2014-ben mért NOx - kibocsátási forrásokat mutatja be. A „mobil források” , azaz a közúti járművek, hajók, repülőgépek, mezőgazdasági járművek stb. Az Egyesült Államokban és Európában a közúti járművek jelentik a NO x „mobil forrásának” fő típusát (1) (3).

Azokon a területeken, ahol a közúti járművek jelentik az NO x fő forrását, gyakran magasabb az NO 2 koncentrációja a forgalmi csúcsidőszakokban, például hétköznap délután 5 óra körül, az alábbi NO 2 AQI szerint. Néhány további érdekes megjegyzés:

  • Az ózon (O 3 ) koncentrációja napközben növekszik, míg az NO 2 koncentrációja csökken. Ennek az az oka, hogy a NO 2 napfény hatására NOx -dá alakul.
  • Este 6 óra után az NO 2 koncentrációja megnövekszik, mivel nincs napfény, amely a NO 2 -t NO-vá alakítaná vissza.

Figure 3 Example of AQI in London

Kínában azonban egy 2013-ban végzett tanulmány megállapította, hogy az ipari források a legnagyobb (az összmennyiség 34%-a) NO x kibocsátói (4). Ez az oka annak, hogy nincs szoros kapcsolat a NO 2 -koncentrációval és a csúcsforgalommal.

Miért olyan alacsony az NO 2 koncentrációja?

Az NO 2 AQI általában a „Jó” tartományban van, és zöld színnel jelenik meg. De mivel az NO 2 más szennyező anyagokká alakul át, amelyeknek megvannak a maguk negatív hatásai, a légkörben lévő NO 2 továbbra is negatívan hat egészségünkre és környezetünkre. Ha részletesebb magyarázatot szeretne kapni a légkörünkben lévő NO x- ről, tekintse át az alábbi dokumentumokat.

Hivatkozások és további irodalom

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius