Atmosferimizdeki Azot Dioksit (NO2)
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Paylaşmak: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/tr/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Sıkça sorulan bir soru, nitrojen dioksit ( NO2 ), kükürt dioksit ( SO2 ) ve karbon monoksit (CO) konsantrasyonlarının neden her zaman bu kadar düşük olduğu ve bunların ölçülmesinin faydalı olup olmadığıdır.

Bu maddeleri izlemenin önemini vurgulamak için bu makale, bu kirleticilerin nereden geldiğini ve sağlığımızı ve çevreyi nasıl etkilediğini açıklayacaktır.

İşleri kısa tutmak için bu makale sadece NO2'ye odaklanacak.


--

Azot Dioksit (NO 2 ) Nedir?

NO 2 , tüm yanmalı motorlardan yayılan kırmızımsı kahverengi bir gazdır. Yanmalı motorlardan yayılan iki ana nitrojen bazlı bileşik vardır: NO 2 ve nitrik oksit (NO). Bu iki kirletici toplu olarak NOx veya nitrojen oksitleri olarak anılır.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

Özetlemek:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

NO 2 yaşam döngüsü

Emisyon noktasında (yani egzoz borusunda) NOx oranı %90 NO ve % 10 NO2 civarındadır (1).

Atmosferde birkaç saat sonra ve uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) varlığında NO, NO2'ye dönüştürülür. Bu reaksiyon birkaç saniyeden birkaç saate kadar sürebilir (2).

NO 2 ayrıca havadaki diğer maddelerle reaksiyona girerek nitrik asit, partikül madde ve PAN (peroksiasil nitratlar) adı verilen maddeleri oluşturur.

Ayrıca güneş ışığı ile NO2 tekrar NO'ya dönüşebilir ve yan kirletici olarak ozon ( O3 ) üretebilir. NO 2'nin bu "ikincil" kirleticileri üretme potansiyeli nedeniyle NO 2'nin izlenmesi ve düzenlenmesi önemlidir.

NO 2 beni nasıl etkiler?

NO2'ye kısa ve uzun süreli maruz kalma, artan solunum problemleri riskiyle ilişkilendirilmiştir. Astımlı kişiler, küçük çocuklar ve yaşlı yetişkinlerin etkilerine karşı duyarlılığı artmaktadır (1).

Atmosferde NO2 varlığının neden olduğu ikincil kirleticilerin de kendi olumsuz etkileri vardır. PAN'lar tahriş edicidir, nitrik asit asit yağmurlarına ve partikül maddelere neden olur ve O3 solunum problemlerine neden olur.

NOx'i kim ve ne yayıyor?

Daha önce de belirtildiği gibi, NOx emisyonları yanmalı motorlardan kaynaklanmaktadır. Ancak bu motorlarda gerçekleşen şey, fosil yakıttaki hidrokarbonların havayla (%80'i nitrojenden oluşan) yüksek sıcaklıktaki reaksiyonudur. Ayrıca orman yangınları, yıldırım çarpmaları gibi NOx emisyonlarının doğal kaynakları da mevcuttur ancak atmosferdeki NO2'nin büyük çoğunluğu insan faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

NOx yayan birçok farklı endüstri vardır. Şekil (2) ABD'de 2014 yılında ölçülen NOx emisyonlarının kaynaklarını göstermektedir . "Mobil kaynaklar" , yani karayolu araçları, tekneler, uçaklar, çiftlik araçları vb. en büyük katkıyı kolaylıkla sağlamaktadır. ABD ve Avrupa'da karayolu taşıtları, NO x (1) (3) 'mobil kaynağının' ana tipidir.

Karayolu taşıtlarının NOx'in ana kaynağı olduğu bölgelerde, aşağıdaki NO 2 AQI'de gösterilen hafta içi akşam 5 civarında olduğu gibi trafiğin yoğun olduğu zamanlarda genellikle daha yüksek NO 2 konsantrasyonları vardır. Bazı ek ilginç notlar:

  • Gün içinde ozon (O 3 ) konsantrasyonu artarken NO 2 konsantrasyonu azalır. Bunun nedeni NO2'nin güneş ışığının varlığında NOx'e dönüşmesidir.
  • Akşam 6'dan sonra NO2'yi tekrar NO'ya dönüştürecek güneş ışığı olmadığından NO2 konsantrasyonu artar.

Figure 3 Example of AQI in London

Ancak Çin'de 2013 yılında yapılan bir araştırma, endüstriyel kaynakların en büyük NOx (4) yayıcıları (toplamın %34'ü) olduğunu ortaya çıkardı. Bu nedenle NO2 konsantrasyonları ve trafiğin yoğun olduğu saatlerde güçlü bir bağlantı yoktur.

NO 2 konsantrasyonu neden bu kadar düşük?

NO 2 AQI genellikle 'İyi' aralığındadır ve yeşil renkle gösterilir. Ancak NO 2, kendi olumsuz etkileri olan diğer kirleticilere dönüştüğü için atmosferdeki NO 2, sağlığımızı ve çevremizi hâlâ olumsuz etkiliyor. Atmosferimizdeki NOx hakkında daha ayrıntılı bir açıklama istiyorsanız aşağıdaki belgelere göz atın.

Referanslar ve İlave Okumalar

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Tüm SSS girişlerini görmek için burayı tıklayın
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • Hava Kalitesi ve Kirlilik Ölçümü Hakkında:

    Hava Kalitesi Seviyeleri Hakkında

    -Hava Kalitesi İndeksi (AQI) DeğerleriSağlık Endişesinin Düzeyleri
    0 - 50İyiHava kalitesi tatmin edici kabul edilmekte ve hava kirliliği çok az veya hiç risk oluşturmamakta.
    51 -100OrtaHava kalitesi kabul edilebilir; ancak bazı kirleticiler hava kirliliğine karşı alışılmadık derecede hassas olan çok az sayıda insan için orta derecede sağlık sorunu oluşturabilir.
    101-150Sağlıksız hassas gruplar içinHassas gruplar sağlık sorunları yaşayabilir. Genel halkın etkilenmesi olası değildir.
    151-200SağlıksızHerkesin sağlığı etkilenmeye başlayabilir; hassas gruptakiler daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir
    201-300Çok sağlıksızAcil durum sağlık uyarıları. Tüm nüfusun etkilenmesi daha olasıdır.
    300+TehlikeliSağlık uyarısı: Herkes daha ciddi sağlık etkileri yaşayabilir

    Hava Kalitesi ve Kirlilik hakkında daha fazla bilgi edinmek için Wikipedia Hava Kalitesi konusuna veya Airnow Hava Kalitesi ve Sağlığınız kılavuzuna bakın.

    Pekin Doktoru Richard Saint Cyr MD'nin çok faydalı sağlık tavsiyeleri için www.myhealthbeijing.com bloguna bakın.


    Kullanım Uyarısı: Hava Kalitesi verileri yayınlandıkları esnada doğrulanmamıştır ve kalite güvencesi nedeniyle bu veriler herhangi bir zamanda haber verilmeksizin değiştirilebilir. Dünya Hava Kalitesi Endeksi projesi, bu bilgilerin içeriğinin derlenmesinde tüm makul beceriyi ve özeni göstermiştir ve hiçbir koşulda Dünya Hava Kalitesi İndeksi proje ekibi veya temsilcileri, bu verilerin temininden doğrudan veya dolaylı olarak doğan herhangi bir kayıp, yaralanma veya hasar için taahhüt, tazmin veya başka bir şekilde sorumlu tutulamaz.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius