Dušikov dioksid (NO2) u našoj atmosferi
Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere

Posted on January 10th 2017
Udio: aqicn.org/faq/2017-01-10/nitrogen-dioxyde-no2-in-our-atmosphere/hr/
Introduction to Weather and Climate,
Univ. of Arizona (credits)

Često se postavlja pitanje zašto su koncentracije dušikovog dioksida (NO 2 ), sumporovog dioksida (SO 2 ) i ugljikovog monoksida (CO) uvijek tako niske i je li njihovo mjerenje korisno?

Kako bismo istaknuli važnost praćenja ovih tvari, ovaj će članak objasniti odakle ti zagađivači dolaze i kako utječu na naše zdravlje i okoliš.

Da budemo kratki, ovaj će se članak fokusirati samo na NO2.


--

Što je dušikov dioksid (NO 2 )?

NO 2 je crvenkastosmeđi plin koji se ispušta iz svih motora s izgaranjem. Postoje dva glavna spoja na bazi dušika koji se emitiraju iz motora s unutarnjim izgaranjem: NO 2 i dušikov oksid (NO). Zajedno se ova dva zagađivača nazivaju NO x ili dušikovi oksidi.

Figure 1 Simplified cycle of NO and NO2

Sažeti:

  • NO2: Nitrogen Dioxyde
  • NO: Nitric Dioxyde
  • NOx: Oxides of Nitrogen = {NO2+NO}

NO 2 životni ciklus

Na mjestu emisije (tj. u ispušnoj cijevi), udio NO x je oko 90% NO i 10% NO 2 (1).

Nakon nekoliko sati u atmosferi iu prisutnosti hlapivih organskih spojeva (VOC) NO se pretvara u NO 2 . Ova reakcija može se dogoditi tijekom nekoliko sekundi do nekoliko sati (2).

NO 2 dalje reagira s drugim tvarima u zraku stvarajući dušičnu kiselinu, čestice i tvari koje se nazivaju PAN (peroksiacil nitrati).

Uz sunčevu svjetlost, NO 2 se može pretvoriti natrag u NO i proizvesti ozon (O 3 ) kao sporedni zagađivač. Zbog potencijala NO 2 da proizvodi ove "sekundarne" onečišćivače, važno je pratiti i regulirati NO 2 .

Kako NO 2 utječe na mene?

Kratkotrajna i dugotrajna izloženost NO 2 povezana je s povećanim rizikom od respiratornih problema. Osobe s astmom, mala djeca i starije osobe imaju povećanu osjetljivost na njegove učinke (1).

Sekundarni zagađivači uzrokovani prisutnošću NO 2 u atmosferi također imaju svoje štetne učinke. PAN su iritansi, dušična kiselina uzrokuje kisele kiše, a čestice i O3 uzrokuju respiratorne probleme.

Tko i što emitira NO x ?

Kao što je prethodno spomenuto, emisije NO x dolaze iz motora s unutarnjim izgaranjem. Ali ono što se događa u ovim motorima je visokotemperaturna reakcija ugljikovodika u fosilnom gorivu sa zrakom (koji se sastoji od 80% dušika). Postoje i prirodni izvori emisije NO x kao što su šumski požari, udari groma, ali velika većina NO 2 u atmosferi uzrokovana je ljudskom aktivnošću.

Figure 2 Sources of NOx emissions in the USA – 2014

Postoji mnogo različitih industrija koje emitiraju NO x . Slika (2) prikazuje izvore emisija NO x u SAD-u izmjerene 2014. godine . "Mobilni izvori" , tj. cestovna vozila, brodovi, zrakoplovi, poljoprivredna vozila itd., lako su najveći doprinos. U SAD-u i Europi cestovna su vozila glavni tip 'mobilnog izvora' NO x (1) (3).

U područjima gdje su cestovna vozila glavni izvor NO x često su veće koncentracije NO 2 tijekom vršnog prometa, kao što je radnim danom oko 17 sati prikazano u NO 2 AQI u nastavku. Neke dodatne zanimljive napomene:

  • Koncentracija ozona (O 3 ) raste tijekom dana, dok koncentracija NO 2 opada. To je zato što se NO 2 pretvara u NO x u prisutnosti sunčeve svjetlosti.
  • Nakon 18 sati koncentracija NO 2 raste jer nema sunčeve svjetlosti koja bi NO 2 pretvorila natrag u NO.

Figure 3 Example of AQI in London

Međutim, u Kini je studija provedena 2013. pokazala da su industrijski izvori najveći (34% od ukupnog broja) emiteri NO x (4). Zbog toga ne postoji jaka veza s koncentracijama NO 2 i prometom u prometnim špicama.

Zašto je koncentracija NO 2 tako niska?

NO 2 AQI obično je u rasponu "Dobar" i prikazan je zelenom bojom. Ali budući da se NO 2 pretvara u druge zagađivače koji imaju vlastite negativne učinke, NO 2 u atmosferi još uvijek negativno utječe na naše zdravlje i okoliš. Ako želite detaljnije objašnjenje NO x u našoj atmosferi, pogledajte ove dokumente u nastavku.

Reference i dodatna literatura

1. Office of Research and Development National Center for Environmental Assessment. Integrated science assessment for oxides of nitrogen - Health criteria. North Carolina : United States Enivronmental Protection Authority, 2016. EPA/600/R-15/068.
2. Cheremisinoff, Paul N and Young, Richard Alan. Air Pollution Control and Design Handbook. s.l. : M Dekker, 1977. pp. 672-673. Vol. 2.
3. Urban Air Quality in Europe. Boulter, P G, Borken-Kleefeld, J and Ntziachristos, L. [ed.] M Vianna. Berlin Heidelberg : Springer-Verlag, 2013, Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 26, pp. 31-54.
4. NOx emissions in China: historical trends and future perspectives. Zhao, B, et al. 13, 2013, Atmospheric Chemistry and Physics, pp. 9869-9897.
Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius