Vizuelna studija uticaja vjetra na koncentraciju PM2.5
A visual study of Wind impact on PM2.5 Concentration

Posted on November 5th 2015
Dijeli: aqicn.org/faq/2015-11-05/a-visual-study-of-wind-impact-on-pm25-concentration/bs/

A perfect dust storm (attribution)

Pisali smo dosta puta o uticaju vjetra na zagađenje zraka, te o tome kako jak vjetar (ili, preciznije, jaka ventilacija ) može pomoći da se zrak očisti za vrlo kratko vrijeme. Ali nikada nismo imali priliku da stvaramo na dinamičkoj vizualizaciji ovog fenomena, pa će o tome pisati ovaj članak.


--

Kada je u pitanju prognoza kvaliteta zraka, ključ za bolju tačnost je preciziranje modela prognoze i kreiranje specifične modelizacije za svaku zemlju, a još bolje, za svaki grad. Na primjer, u Pekingu je blizina planina na sjeveru i Hebeija na jugu ono što definira model:

  • Južni vjetar ima tendenciju da poveća zagađenje u Pekingu: ako vjetar nije dovoljno jak (tj. ne ventilira dovoljno), tada će čestice biti blokirane od strane planina i neće moći da se kreću dalje prema sjeveru, stvarajući tako gustu česticu koncentracija u Pekingu.
  • Sjeverni vjetar ima tendenciju da očisti zagađenje: kada vjetar dovoljno duva sa sjevera, zrak se gotovo odmah čisti jer na sjeveru nema "izvora zagađenja" (ili, barem, mnogo manje nego na jugu).

To je ono što se može vidjeti u animaciji ispod, u kojoj su izvori zagađenja proizvoljno locirani tamo gdje se nalaze nadzorne stanice u Hebeiu. Svaki izvor zagađenja emituje jednu česticu svakog sata. Što je veći broj čestica u zoni, veće je zagađenje (plavo odgovara niskoj koncentraciji, crveno ~ smeđe visokim koncentracijama). Model vjetra je baziran na Global Forecast System (aka GFS).


--

Air Quality Forecast Viewer
version 1.2 (2016/2/18)
Loading..


--

Ovo je naravno veoma lagan model u poređenju sa složenim modelima koji zahtevaju super kompjutersku procesorsku snagu da bi mogli da izračunaju prognozu kvaliteta vazduha u celom svetu. Ali ima prednost što vizuelno objašnjava osnovni koncept koji stoji iza predviđanja kvaliteta vazduha.

Da budemo precizniji, model bi trebao uključivati vertikalni profil vjetra, kao i prognozu za nekoliko visina (slojeva) - trenutno model koristi samo prognozu na 10 metara, 100 metara i 5KM. Štaviše, izvori zagađenja bi trebali biti potpuniji i uključivati sveukupne svjetske izvore - trenutno su uključeni samo izvori iz Hebeija.


--

Na kraju, mnogi istraživački izvještaji istražuju sisteme za predviđanje kvaliteta zraka zasnovane na mašinskom učenju ili veštačkoj inteligenciji . Koncept iza je „učiti“ upoređujući posmatrane podatke sa prognoziranim podacima i identifikovati obrasce koji se ponavljaju (kao što je prikazano na dijagramu sa desne strane).

Na papiru, sistem predviđanja zasnovan na mašinskom učenju izgleda dobro, ali u stvari, da li su oni išta bolji od tradicionalnih determinističkih modela (koje preferiramo u projektu World Air Quality Index )? Pozivajući se na odličan TED govor Talitije Vilijams o 'Posjedujte podatke svog tijela', naš odgovor na ovo pitanje je "pokažite nam podatke!", i to je nešto o čemu ćemo pisati u našem sljedećem članku o prognozama!

Kliknite ovdje da vidite sve FAQ unose
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O mjerenju kvalitete zraka i zagađenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Nivoi zdravstvene brige
    0 - 50DobroKvalitet vazduha se smatra zadovoljavajućim, a zagađenje vazduha predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100UmerenoKvalitet zraka je prihvatljiv; Međutim, neki zagađivači mogu imati umjereno zabrinjavajući utjecaj na zdravstveno stanje malog broja ljudi koji su veoma osjetljivi na zagađenje zraka.
    101-150Nezdravo za osetljive grupeMože prouzrokovati zdravstvene poteškoće kod članova osjetljivih grupa. Većina verovatno neće biti pogođena.
    151-200NezdraviSvako može početi osjećati posljedice na zdravlje; članovi osjetljivih grupa mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Veoma nezdravimUpozorenja o hitnim slučajevima. Čitava populacija će biti pogođena.
    300+OpasnoZdravstveno upozorenje: svako može osjetiti ozbiljnije posljedice na zdravlje

    Da biste saznali više o kvaliteti zraka i zagađenju, provjerite temu wikipedije o kvaliteti zraka ili airnow vodiču za kvalitet zraka i vaše zdravlje .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyr MD, posjetite blog www.myhealthbeijing.com .


    Upotreba: Svi podaci o kvalitetu vazduha su neverifikovani u vrijeme objavljivanja, a zbog osiguranja kvaliteta ovi podaci mogu biti izmjenjeni i dopunjeni u bilo kom trenutku. Projekat Svjetskog indeksa kvaliteta vazduha obratio je veliku pažnju prilikom sastavljanja ovih informacija i ni pod kakvim okolnostima neće biti Svjetski indeks kvaliteta vazduha projektni tim ili njegovi agenti odgovorni za ugovor, štetu ili bilo kakav gubitak, povredu ili štetu nastalu direktno ili indirektno iz snabdevanja ovim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius