Vizualna studija utjecaja vjetra na koncentraciju PM2,5
A visual study of Wind impact on PM2.5 Concentration

Posted on November 5th 2015
Udio: aqicn.org/faq/2015-11-05/a-visual-study-of-wind-impact-on-pm25-concentration/hr/

A perfect dust storm (attribution)

Već smo dosta puta pisali o utjecaju vjetra na onečišćenje zraka, te kako jaki vjetrovi (točnije, jaka ventilacija ) mogu pomoći da se zrak očisti u vrlo kratkom vremenu. Ali nikada nismo imali priliku stvarati na dinamičkoj vizualizaciji ovog fenomena, pa će o tome pisati ovaj članak.


--

Što se tiče prognoze kvalitete zraka, ključ veće točnosti je doraditi model prognoze i izraditi specifičnu modelizaciju za svaku zemlju, a još bolje, za svaki grad. Na primjer, u Pekingu, blizina planina na sjeveru i Hebeija na jugu definira model:

  • Južni vjetar ima tendenciju povećanja zagađenja u Pekingu: Ako vjetar nije dovoljno jak (tj. ne ventilira dovoljno), tada će čestice blokirati planine i neće se moći kretati dalje prema sjeveru, stvarajući tako gustu česticu koncentracija u Pekingu.
  • Sjeverni vjetar nastoji očistiti onečišćenje: Kada vjetar dovoljno puše sa sjevera, zrak se gotovo odmah čisti jer na sjeveru nema "izvora onečišćenja" (ili, barem, mnogo manje nego na jugu).

To je ono što se može vidjeti na animaciji ispod, u kojoj su izvori onečišćenja proizvoljno smješteni tamo gdje se nalaze stanice za praćenje u Hebeiju. Svaki izvor onečišćenja emitira jednu česticu svakog sata. Što je veći broj čestica u zoni, veće je zagađenje (plavo odgovara niskim koncentracijama, crveno ~ smeđe visokim koncentracijama). Model vjetra temelji se na Globalnom sustavu prognoze (GFS).


--

Air Quality Forecast Viewer
version 1.2 (2016/2/18)
Loading..


--

Ovo je naravno vrlo lagan model u usporedbi sa složenim modelima koji zahtijevaju super računalnu procesorsku snagu da bi mogli izračunati prognozu kvalitete zraka za cijeli svijet. Ali ima prednost što vizualno objašnjava osnovni koncept koji stoji iza predviđanja kvalitete zraka.

Točnije, model bi trebao sadržavati vertikalni profil vjetra, kao i prognozu za nekoliko visina (slojeva) – trenutno model koristi samo prognozu na 10 metara, 100 metara i 5KM. Štoviše, izvori onečišćenja trebali bi biti potpuniji i uključivati ukupne svjetske izvore - trenutno su uključeni samo izvori iz Hebeija.


--

Na kraju, mnoga istraživačka izvješća istraživala su sustave predviđanja kvalitete zraka temeljene na strojnom učenju ili umjetnoj inteligenciji . Koncept iza je "učiti" usporedbom opaženih podataka s predviđenim podacima i identificirati ponavljajuće obrasce (kao što je prikazano na dijagramu s desne strane).

Na papiru, sustav predviđanja temeljen na strojnom učenju izgleda dobro, ali zapravo, jesu li bolji od tradicionalnih determinističkih modela (koje preferiramo u projektu Svjetskog indeksa kvalitete zraka )? Pozivajući se na izvrstan TED govor Talithie Williams o 'Posjedujte podatke o svom tijelu', naš odgovor na ovo pitanje je "pokažite nam podatke!", i to je nešto o čemu ćemo pisati u našem sljedećem članku o predviđanju!

Kliknite ovdje da biste vidjeli sve unose FAQ
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • O kvaliteti zraka i mjerenju onečišćenja:

    O razinama kvalitete zraka

    -Vrijednosti indeksa kvalitete zraka (AQI).Razine zdravstvene zabrinutosti
    0 - 50DobroKvaliteta zraka smatra se zadovoljavajućom, a onečišćenje zraka predstavlja mali ili nikakav rizik
    51 -100umjerenKvaliteta zraka je prihvatljiva; ali ipak, neki zagađivači mogu prouzrokovati umjerenu zabrinutost za zdravlje vrlo malog broja ljudi koji su neobično osjetljivi na onečišćenje zraka.
    101-150Nezdravo za osjetljive skupineČlanovi osjetljivih skupina mogu imati posljedice na zdravlje. Vjerovatno neće imati utjecaja na širu popilaciju.
    151-200nezdravSvatko može početi osjećati zdravstvene posljedice; članovi osjetljivih skupina mogu imati ozbiljnije zdravstvene posljedice
    201-300Vrlo nezdravoZdravstvena upozorenja o izvanrednim okolnostima. Veća je vjerojatnost da će cijela populacija biti pogođena.
    300+OpasanUpozorenje o zdravlju: svatko može imati ozbiljnije zdravstvene posljedice

    Kako biste saznali više o kvaliteti zraka i onečišćenju, pogledajte temu o kvaliteti zraka na wikipediji ili airnow vodič o kvaliteti zraka i vašem zdravlju .

    Za vrlo korisne zdravstvene savjete pekinškog doktora Richarda Saint Cyra, MD, pogledajte blog www.myhealthbeijing.com .


    Obavijest o korištenju: Svi podaci o kvaliteti zraka nisu dozvoljeni u trenutku objavljivanja, a zbog osiguranja kvalitete ti se podaci mogu u bilo kojem trenutku mijenjati bez prethodne najave. Projekt Indeks svjetske kakvoće zraka iskoristio je svu razumnu vještinu i pažnju pri sastavljanju sadržaja tih informacija i ni pod kojim okolnostima neće Svjetski indeks kvaliteta zraka projektni tim ili njegovi agenti odgovorni su za ugovor, prekršaj ili drugačije za bilo kakav gubitak, ozljedu ili štetu koja proizlazi izravno ili neizravno iz opskrbe tim podacima.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius