УНЕП станица за праћење квалитета ваздуха
UNEP Air Quality Monitoring Station

Posted on October 28th 2015
Објави: aqicn.org/faq/2015-10-28/unep-air-quality-monitoring-station/sr/

Прошло је скоро два месеца откако су наше колеге из УНЕП-а направиле занимљив корак ка промовисању идеје да је квалитет ваздуха важан као и сваки други посао у оквиру Уједињених нација. Почели су да улажу у овај домен и дошли су до одличне иницијативе да створе отворен отисак за приступачне станице за праћење квалитета ваздуха.

Прошлог 31. августа, у саопштењу за штампу , тим УНЕП ДЕВА објавио је узбудљиву информацију о свом новом пројекту, иновативној станици за праћење квалитета ваздуха коју су заједно развили са Универзитетом у Најробију, а коштаће само 1,5 КУСД по јединици. То је најмање 10 пута јефтиније од традиционалних БАМ-а и ТОЕМ-а које се на тржишту могу наћи по цијени од око 15К или више (искључује чисту набавну цијену, одржавање и потрошни материјал!). А имајући у виду да је УНЕП станица за праћење такође у стању да осети много више загађивача попут озона, НОк и СОк, то је чини заиста јефтинијом од укупних традиционалних решења. Заиста велико хвала УНЕП ДЕВА што је погурао ово напред и учинио га отвореним планским решењем за све.

До сада, оно што знамо о уређају је да ће изгледати нешто слично на овој слици:


--

Док чекамо да УНЕП објави званично издање за прве отиске, радили смо мало обрнути инжењеринг на основу свих информација које смо прикупили. Спецификација уређаја је заиста импресивна:

  • Optical Particle Counter PM1, 2.5 and 10 sampling (2 seconds aquisition time)
  • SOx and NOx gas sensor from Alpha Sense.
  • Temperature and Humidity sensor
  • Global Positioning System (GPS)
  • Main controller: Beagle Bone
  • GSM enabled, each station operates as nodes in a network to allow inter-calibration (cool!).
  • Optional ozone (O3) and Volatile Organic Compounds (VOCs) sensors.
  • Монитор користи напајање од 12 В – недостаје само информација колико дуго монитор може да издржи са стандардном батеријом од 12 В, али то је нешто што УНЕП ДЕВА и Универзитет у Најробију највероватније сада оптимизују.

    На основу слика доступних у саопштењу за штампу и летку , ово је наше најбоље разумевање о томе како су ствари упаковане у кутију.

    На срећу, УНЕП ће ускоро објавити трагове како би сви могли поделити предности одличне иницијативе коју води тим УНЕП ДЕВА.


    Several new laser-based PM1/PM2.5/PM10 Sensor

    У међувремену, да бисмо такође допринели покрету који је покренуо УНЕП, одлучили смо да објавимо све информације прикупљене у протеклих неколико месеци о новим сензорима квалитета ваздуха за честице. Верујемо да је ово изузетно важно јер различити сензори имају тенденцију да дају различита очитавања чак и када су распоређени, а то може бити велика главобоља када се грађанин мора информисати о тренутном нивоу загађења ваздуха.

    Сви експерименти тестирања уживо са наших сензора (који су тренутно сви смештени у Пекингу), заједно са објашњењима о различитим сензорима и подешавању експеримента могу се пронаћи на овом линку: сензор . Имајте на уму да је ово посао који је у току: више сензора ће бити додато чим добијемо нове. Осећајте да користите фид података уживо на начин на који желите, наш примарни циљ је да повећамо свест и заједничко знање о детектовању квалитета ваздуха.


    --

    За више информација о УНЕП-овој станици за праћење квалитета ваздуха, можете контактирати Самија Димасија, шефа одељења за контакт, технологију и иновације ДЕВА (Одељење за рано упозоравање и процену), УНЕП Најроби. Веб-сајт: унепливе.унеп.орг

    Кликните овде да видите све уносе са честим питањима
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • О мерењу квалитета ваздуха и загађења:

    О нивоима квалитета ваздуха

    -Вредности индекса квалитета ваздуха (АКИ).Нивои здравствене бриге
    0 - 50ДоброКвалитет ваздуха се сматра задовољавајућим, а загађење ваздуха представља мали или никакав ризик
    51 -100УмереноКвалитет ваздуха је прихватљив; Међутим, за неке загађиваче може бити умерено забрињавајуће здравствено стање за врло мали број људи који су необично осетљиви на загађење ваздуха.
    101-150Нездраво за осетљиве групеЧланови осетљивих група могу имати здравствене последице. Општа популација вероватно неће бити погођена.
    151-200НездравиСвако може почети да осећа здравствене тегобе; чланови осетљивих група могу имати озбиљније здравствене последице
    201-300Веома нездравимЗдравствена упозорења о хитним условима. Читава популација ће бити погођена.
    300+ОпасноЗдравствено упозорење: свако може доживети озбиљније здравствене ефекте

    Да бисте сазнали више о квалитету ваздуха и загађењу, погледајте тему на википедији о квалитету ваздуха или Аирнов водичу за квалитет ваздуха и ваше здравље .

    За веома корисне здравствене савете пекиншког доктора Рицхарда Саинт Цир МД, погледајте блог ввв.михеалтхбеијинг.цом .


    Употреба обавештења: Сви подаци о квалитету ваздуха су неважећи у време објављивања, а због обезбеђивања квалитета ови подаци могу бити без измењени у било ком тренутку, без обавештења. Пројектни тим "Светског индекса квалитета ваздуха" је уложио разуман напор и бригу приликом састављања садржаја ових информација и пројектни тим или његови агенти, ни под каквим околностима неће бити одговорни због било каквог губитка, повреде или оштећења која настају директно или индиректно из коришћења ових података.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius