UNEP levegőminőség-figyelő állomás
UNEP Air Quality Monitoring Station

Posted on October 28th 2015
Ossza meg: aqicn.org/faq/2015-10-28/unep-air-quality-monitoring-station/hu/

Közel két hónapja annak, hogy az UNEP munkatársai érdekes lépést tettek annak a gondolatnak a népszerűsítése felé, hogy a levegő minősége ugyanolyan fontos, mint bármely más vállalkozás az Egyesült Nemzetek Szervezetén belül. Befektetni kezdtek ezen a területen, és előálltak azzal a kiváló kezdeményezéssel, hogy nyitott lábnyomot hozzanak létre a megfizethető levegőminőség-figyelő állomások számára.

Tavaly augusztus 31-én egy sajtóközleményben az UNEP DEWA csapata izgalmas információkat adott ki új projektjükről, egy innovatív Levegőminőség-figyelő állomásról, amelyet a Nairobi Egyetemmel közösen fejlesztettek ki, és egységenként mindössze 1,5 KUSD-ba kerül majd. Ez legalább 10-szer olcsóbb, mint a hagyományos BAM és TOEM, amelyek körülbelül 15 000 vagy annál nagyobb áron kaphatók a piacon (tiszta vételár, karbantartás és fogyóeszközök nélkül!). És figyelembe véve, hogy az UNEP megfigyelő állomás sokkal több szennyező anyagot is képes érzékelni, mint az ózon, NOx és SOx, ez valóban olcsóbb, mint a hagyományos megoldások. Igazán nagy köszönet az UNEP DEWA-nak, amiért ezt előremozdította, és mindenki számára nyitott tervszerű megoldássá tette.

Egyelőre annyit tudunk a készülékről, hogy ezen a képen is hasonló lesz:


--

Amíg arra várunk, hogy az UNEP hivatalosan közzétegye az első kéknyomatokat, az összegyűjtött információkból egy kis visszafejtést végeztünk. A készülék specifikációja igazán lenyűgöző:

  • Optical Particle Counter PM1, 2.5 and 10 sampling (2 seconds aquisition time)
  • SOx and NOx gas sensor from Alpha Sense.
  • Temperature and Humidity sensor
  • Global Positioning System (GPS)
  • Main controller: Beagle Bone
  • GSM enabled, each station operates as nodes in a network to allow inter-calibration (cool!).
  • Optional ozone (O3) and Volatile Organic Compounds (VOCs) sensors.
  • A monitor 12 V-os tápegységet használ – csak az hiányzik, hogy mennyi ideig bírja a monitor egy szabványos 12 V-os akkumulátorral, de az UNEP DEWA és a Nairobi Egyetem valószínűleg most ezt optimalizálja.

    A sajtóközleményben és a szórólapon elérhető képek alapján ez a legjobban érthető a dobozban lévő dolgok becsomagolásával kapcsolatban.

    Szerencsére az UNEP hamarosan felszabadítja a lábnyomokat, hogy mindenki megoszthassa az UNEP DEWA csapata által vezetett kiváló kezdeményezés előnyeit.


    Several new laser-based PM1/PM2.5/PM10 Sensor

    Mindeközben, hogy hozzájáruljunk az UNEP által elindított mozgalomhoz, úgy döntöttünk, hogy nyilvánosságra hozzuk az elmúlt hónapok során felhalmozott összes információt az új Particulate Matter Air Quality érzékelőkről. Meggyőződésünk, hogy ez rendkívül fontos, mivel a különböző szenzorok általában eltérő értékeket adnak még akkor is, ha egymáshoz helyezik őket, és ez nagy fejtörést okozhat, amikor tájékoztatni kell az állampolgárokat az aktuális légszennyezettségi szintről.

    Az érzékelőink (amelyek jelenleg mind Pekingben vannak elhelyezve) élő tesztelési kísérletei, valamint a különböző érzékelők és a kísérlet beállításainak magyarázata megtalálható a következő linken: sensor . Ne feledje, ez egy folyamatban lévő munka: további érzékelőket adunk hozzá, amint újakat kapunk. Használja az élő adatfolyamot a kívánt módon, elsődleges célunk a levegőminőség-érzékeléssel kapcsolatos tudatosság és közös know-how növelése.


    --

    Ha további információra van szüksége az UNEP levegőminőség-figyelő állomásáról, forduljon Sami Dimassihoz, a DEWA (korai figyelmeztetési és értékelési osztály) országinformációs, technológiai és innovációs részlegének vezetőjéhez, az UNEP Nairobiban. Weboldal: uneplive.unep.org

    Kattintson ide az összes GYIK bejegyzés megtekintéséhez
  • AQI Scale: What do the colors and numbers mean?
  • Using Statistical Distances for Real-time Sensor Networks Validation
  • Nitrogen Dioxyde (NO2) in our atmosphere
  • A levegőminőség és szennyezettség méréséről:

    A levegőminőségi szintekről

    -Levegőminőségi index (AQI) értékekAz egészségügyi aggályok szintjei
    0 - 50A levegő minősége kielégítőnek tekinthető, és a levegőszennyezés kevés vagy semmilyen kockázatot jelent
    51 -100MérsékeltA levegő minősége elfogadható; egyes szennyező anyagok esetében azonban mérsékelten aggodalomra adhat okot olyan kevés ember számára, akik szokatlanul érzékenyek a levegőszennyezésre.
    101-150Egészségtelen az érzékeny csoportok számáraAz érzékeny csoporttagok egészségügyi hatásokat tapasztalhatnak. A nagyközönséget valószínűleg nem érinti.
    151-200EgészségtelenA teljes lakosság érzékeli az egészségre gyakorolt hatásokat; az érzékeny csoportok tagjai komolyabb tüneteket tapasztalhatnak
    201-300Nagyon egészségtelenEgészségügyi figyelmeztetések vészhelyzet esetén. Az egész lakosság nagyobb valószínűséggel érinti.
    300+VeszélyesEgészségügyi figyelmeztetés: mindenki súlyos egészségügyi hatásokat tapasztalhat

    Ha többet szeretne megtudni a levegőminőségről és a szennyezésről, tekintse meg a Wikipédia Levegőminőség témakörét vagy az airnow Levegőminőség és egészsége című útmutatóját .

    A pekingi orvos, Richard Saint Cyr MD nagyon hasznos egészségügyi tanácsaiért tekintse meg a www.myhealthbeijing.com blogot.


    Használati közlemény: Az összes levegőminőségre vonatkozó adat érvénytelenítése a közzététel időpontjában, és a minőségbiztosítás miatt ezek az adatok bármikor előzetes értesítés nélkül módosíthatók. A Világ levegőminőségi mutatója projekt minden ésszerű ismeretet és gondosságot gyakorolt ezen információk tartalmának összeállításában, és semmilyen körülmények között nem fogja a Világ levegőminőségi mutatója a projektcsapat vagy ügynökei felelősséggel tartoznak az adatok átadásából közvetlenül vagy közvetve okozott veszteségekért, sérülésekért vagy károkért szerződésben, kártérítésben vagy egyéb módon.



    Settings


    Language Settings:


    Temperature unit:
    Celcius